Βερολίνο – Παλέρμο: ένα τσιγάρο δρόμος!

libya map

Ανάλυση του Νότη Ανανιάδη

Πρώτα τα δεδομένα. Η Ελλάδα δεν προσκαλείται στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Αντίθετα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί μέχρι και το Κονγκό ή η Αλγερία! Μια ματιά στον χάρτη δείχνει τον παραλογισμό της μη πρόσκλησης της χώρας.

Ποιος ευθύνεται για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας; Το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για ευθύνη της κυβέρνησης και αβελτηρία της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αφήσει αιχμές για την αμέλεια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, να φροντίσουν για τη συμμετοχή της χώρας στο λεγόμενο «Βερολίνο Group». Μετά την ανακοίνωση της μη συμμετοχής, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και θύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός τότε, είχε συμμετάσχει σε συνάντηση στο Παλέρμο για τη Λιβύη. Για να εκδώσει ανακοίνωση-απάντηση ο Στέλιος Πέτσας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής, αφού η διάσκεψη στο Παλέρμο, μια ιταλική πρωτοβουλία, αποτελεί τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτή του Βερολίνου. Και θυμίζοντας ότι με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα ήταν απούσα και στις διασκέψεις του Άμπου-Ντάμπι (2017) και των Παρισίων (2018).

Με δυο λόγια, καταφέραμε να τσακωθούμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τώρα ποιος φταίει για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας, όποιος θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει…

Pin It