Εγκρίθηκε η νομοθεσία από την ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινές συμφωνίες σχετικά με βασικές νομοθετικές πράξεις για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα. Τα βήματα επικεντρώνονται στην ενίσχυση της διοίκησης τόσο των επιθεωρήσεων του κράτους σημαίας όσο και του κράτους λιμένα, καθώς και στην επέκταση των καθεστώτων για τη διασφάλιση της συνέπειας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των διαφόρων οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση των επιθεωρήσεων. Οι οργανισμοί που είναι επιφορτισμένοι με τη διεξαγωγή των επιθεωρήσεων θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε χρόνια για να εισαγάγουν το σύστημα διαχείρισης ποιότητας που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Οι προσωρινές συμφωνίες απαιτούν περαιτέρω βήματα για να λάβουν την έγκριση και την επίσημη έγκριση της ΕΕ προτού τεθούν σε ισχύ. Η προσδοκία είναι ότι η έγκριση σε επίπεδο ΕΕ θα γίνει το φθινόπωρο. Στη συνέχεια, τα επιμέρους κράτη θα έχουν στη διάθεσή τους 30 μήνες για να ενσωματώσουν τις διατάξεις στην εθνική τους νομοθεσία.
Η συμφωνία σχετικά με τους κανονισμούς για τις επιθεωρήσεις πλοίων ακολουθεί την πολιτική συμφωνία νωρίτερα τον Φεβρουάριο μεταξύ των ίδιων δύο οργανισμών για τον εκσυγχρονισμό των καθεστώτων διερεύνησης θαλάσσιων ατυχημάτων της ΕΕ. Επιδιώκει να ενισχύσει την ικανότητα των φορέων διερεύνησης ατυχημάτων να διεξάγουν και να υποβάλλουν εκθέσεις εγκαίρως, με εμπειρογνώμονες και με ανεξάρτητο τρόπο. Επίσης, ευθυγραμμίζει και βελτιώνει τις διαδικασίες και προβλέπει αξιολόγηση από ομοτίμους για τη βελτίωση των διαδικασιών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι προσπάθειες για τις αναθεωρήσεις αποτελούν μέρος του ευρύτερου πακέτου για την ασφάλεια στη θάλασσα που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Ιουνίου 2023. Υπάρχουν συνολικά πέντε νομοθετικές προτάσεις, ενώ οι υπόλοιπες εστιάζουν στη ρύπανση από πλοία και στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Ο γενικός στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των κανόνων της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα και η μείωση της ρύπανσης των υδάτων από τα πλοία.