Περιφέρεια Αττικής: Σχέδια Αντιμετώπισης Μεγάλων Τεχνολογικών Ατυχημάτων

perifereia attikis

Στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης για εγκαταστάσεις που υπάγονται στην οδηγία SEVESO III, προχώρησε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών.

Πρόκειται για τα Ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ), ενώ επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, την εφαρμογή των σχετικών νομοθετικών προβλέψεων για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις (όπως προβλέπονται πλέον στην ΚΥΑ 172058/2016).

Συγκεκριμένα, τα σχέδια αφορούν σε μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται εξωτερικά από τον χώρο των εγκαταστάσεων μετά από την εκδήλωση τεχνολογικών συμβάντων για την αντιμετώπιση τυχόν επιπτώσεων, σύμφωνα με τις μελέτες ασφαλείας και τα στοιχεία των εγκαταστάσεων. Να σημειωθεί ότι κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε, η εκπόνηση των ειδικών ΣΑΤΑΜΕ να επεκταθεί, εκτός από τις εγκαταστάσεις της ανώτερης βαθμίδας όπου υπάρχει νομοθετική υποχρέωση, και στις εγκαταστάσεις της κατώτερης βαθμίδας, για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, με στόχο την πληρέστερη εξέταση των θεμάτων ασφαλείας που αφορούν και τις μικρότερες σε δυναμικότητα εγκαταστάσεις, ειδικότερα για την ευαίσθητη περιοχή της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Αττικής.

Στην Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακές Ενότητες Πειραιώς, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής) δραστηριοποιούνται σαράντα (40) εγκαταστάσεις (χημικές βιομηχανίες, διυλιστήρια, μονάδες παραγωγής ενέργειας κ.λπ.) στις οποίες υπάρχουν (π.χ. διακινούνται, παράγονται, χρησιμοποιούνται) επικίνδυνες ουσίες σε δυναμικότητες που κατατάσσουν τις εγκαταστάσεις αυτές στις προβλέψεις της ανωτέρω Οδηγίας SEVESO (αντιμετώπιση κινδύνων από μεγάλα ατυχήματα σχετιζόμενα με επικίνδυνες ουσίες).
Η εκπόνηση των Ειδικών ΣΑΤΑΜΕ βασίζεται στην 1η έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (που έχει εκδοθεί το έτος 2009 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας). Στην παρούσα φάση τα κείμενα του Ειδικού ΣΑΤΑΜΕ της Περιφέρειας Αττικής (και τα παραρτήματα αυτού) βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες / φορείς, καθώς και με το ενδιαφερόμενο κοινό (σε εφαρμογή της παρ. Β2 του άρθρου 11 της ΚΥΑ 172058/2016). Ήδη έχει γίνει σχετική δημοσίευση στον ημερήσιο τύπο ενώ υπάρχουν αναρτημένες ανακοινώσεις στον διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Αττικής, στην ειδική ενότητα που αφορά στην Πολιτική Προστασία.

Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα προγραμματίζονται ενδεικτικές ασκήσεις επί χάρτου σε εγκαταστάσεις. Μετά το πέρας της διαδικασίας και αφού μελετηθούν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, τα Ειδικά ΣΑΤΑΜΕ θα αποσταλούν προς εξέταση και έγκριση στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

eep logo