Αθλητική και «θεατρική» Ελπίδα Προσφύγων

reza montin

Του Νίκου Δελαγραμμάτικα

Δύο ποδοσφαιριστές της Αθλητικής Ελπίδας Προσφύγων, που οργανώθηκε και δραστηριοποιείται με πρωτοβουλία και φροντίδα της Οργάνωσης Γη, είναι κοντά ο ένας στον άλλον και εκτός αγωνιστικών χώρων, με αλληλεγγύη και πνεύμα συνεργασίας και αλληλοσεβασμού.

Ο Αφγανός Ρέζα Μοντίν Μοχάμεντ έπαιξε σε θεατρική παράσταση που παρουσιάσθηκε με πρωτοβουλία της Actionaid και μαζί του στη σκηνή, εμφανίσθηκαν οι 4 αδελφές του συμπαίκτη και συμπατριώτη του Μοχάμεντ Ρέζα Χοσεϊνί.Ο 23χρονος Ρέζα Μοντίν Μοχάμεντ είναι εδώ και 14 μήνες στην Ελλάδα, όπου ήλθε ως πρόσφυγας από την πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, εκεί όπου γεννήθηκε από προσφυγική οικογένεια Αφγανών. Δεύτερη φορά στη ζωή του ζεί τις δυσκολίες της προσφυγιάς ο Ρέζα Μοντίν Μοχάμεντ, αλλά, αυτή τη φορά χαμογελάει και ελπίζει. Εστω, δειλά-δειλά.
«Θέλω να μείνω στην Ελλάδα, εδώ όπου βρήκα συμπαράσταση και αγάπη, παίζω ποδόσφαιρο και απολαμβάνω το σπορ που έχω στην καρδιά μου ενώ παράλληλα, ασχολούμαι και με το θέατρο, το οποίο επίσης με ενδιαφέρει πολύ» λέει ο Ρέζα Μοντίν Μοχάμεντ, που αγωνίζεται ως μέσος με την Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων, συνεχίζοντας την ποδοσφαιρική καριέρα που είχε αρχίσει στο Ιράν, με την Φάτζερ, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας. «Τώρα, στην Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων, αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός, γιατί είμαι σε μία καλή ομάδα, με καλούς ανθρώπους γύρω μου και φροντίδα για όλα από την Οργάνωση Γή , καλό προπονητή και πάνω από όλα νιώθω ευχαριστημένος και ελεύθερος να ασχοληθώ με αυτό που μου αρέσει» υποστηρίζει ο Ρέζα Μοντίν Μοχάμεντ. Και το θέατρο;
«Άκουσα στο καμπ όπου ζώ, στο Σχιστό, ότι θα μπορούσα να παρακολουθήσω μαθήματα θεάτρου από την Actionaid και θέλησα να δοκιμάσω την εμπειρία. Μου άρεσε, συνεχίζω και θέλω να παίξω και σε άλλη παράσταση, αλλά, να πάω επίσης και σε άλλο θεατρικό έργο, εκτός από εκείνο που ήδη παρακολούθησα. Είναι δύσκολο να παίζεις στο θέατρο, αλλά, θέλω να δείξω τα αισθήματα μου στο κοινό και κάνω ότι μπορώ καλύτερο».

Ο Μοχάμεντ Ρέζα Χοσεϊνί είναι 19 ετών. Σε ηλικία 12 ετών, αναγκάσθηκε να αφήσει την γενέτειρα του Καμπούλ του Αφγανιστάν, ώστε να εγκατασταθεί οικογενειακώς στην Τεχεράνη του Ιράν. Και από εκεί, έφυγε πριν από 1 χρόνο για την Ελλάδα, μαζί με τους γονείς του και τις 4 αδελφές του.
«Έχω ακόμα μία αδελφή στη Γερμανία, αλλά, θα ήθελα να μείνω εδώ, στην Ελλάδα, όπου βρήκα συμπαράσταση και μπορώ να παίζω ποδόσφαιρο με την ελπίδα ότι θα συνεχίσω σε υψηλότερο επίπεδο» λέει ο Μοχάμεντ Ρέζα, ο οποίος αγωνιζόταν στο Ιράν με την Σαχίν, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας.Και για την εμπειρία του να δεί τον φίλο και συμπαίκτη του Ρέζα Μοντίν Μοχάμεντ και τις 4 αδελφές του, να παίζουν στο ίδιο θεατρικό έργο : «Μου άρεσε ότι χάρηκαν αυτή τη συμμετοχή τους. Και πράγματι αξίζουν να έχουν όμορφα και δυνατά συναισθήματα. Ελπίζω και εύχομαι να συνεχίσουν να το απολαμβάνουν. Ειδικά για τον φίλο μου Ρέζα, θα ήθελα να τον δώ να διακρίνεται τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως ηθοποιός. Του αξίζουν τα καλύτερα».

Στη φωτό αριστερά ο Ρεζά Μοντίν Μοχάμεντ και δεξιά ο συμπαίκτης του Μοχάμεντ Ρεζά Χοσεϊνί.