Διάλεξη του Jacques Bouchard στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

laskaridh idryma

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει εκδήλωση με ομιλία του Jacques Bouchard, καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διευθυντή του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και θέμα «Η νεωτερική επίδραση των γαλλικών γραμμάτων στον Πρώιμο Νεοελληνικό Διαφωτισμό».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η διάλεξη αυτή εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του δασκάλου του Bouchard και κορυφαίου μελετητή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Κωνσταντίνου Θ. Δημαρά.
Η ομιλία του καθηγητή φιλοξενείται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον ίδιο χώρο όπου συνυπάρχουν σημαντικές συλλογές που εξειδικεύονται σε μεγάλο μέρος τους στην ιστορία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως αυτή του K. Θ. Δημαρά, της Αικατερίνης Κουμαριανού, του Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη, του Παναγιώτη Πίστα.
Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός εγκαινιάζεται οριστικά στα 1780. Κατά τη διάρκεια του αιώνα που προηγείται, οι λόγιοι που κοσμούν τον Πρώιμο Νεοελληνικό Διαφωτισμό γοητεύονται από την πολιτική σκέψη και τη φιλοσοφία των Γάλλων και εμπνέονται από την ευρωπαϊκής εμβέλειας λογοτεχνία σε γαλλική γλώσσα.

Ο Jacques Bouchard, καταξιωμένος νεοελληνιστής, ακαδημαϊκός και μεταφραστής, μαθητής του Κ.Θ. Δημαρά, από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα νεοελληνικά γράμματα.
Εξελέγη ο πρώτος κάτοχος της Έδρας Φρίξου Παπαχρηστίδη Νεοελληνικών Σπουδών και Καναδοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο McGill. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα αφορούν στον Νεοελληνικό Πρώιμο Διαφωτισμό, τις Ελληνο-Ρουμανικές σχέσεις κατά το 18ο αιώνα, τον Ελληνικό Υπερρεαλισμό και τη λογοτεχνική μετάφραση.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ιστορική Βιβλιοθήκη
2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου,
Πειραιάς