Γ.Καρασμάνης: Οι φτωχότερες οικογένειες στο έλεος του χιονιά και της κυβερνητικής αναλγησίας

1 varyxeimonia

Για αναλγησία αλλά και κοροϊδία με το επίδομα θέρμανσης, κατηγορεί την Κυβέρνηση με Ερώτησή του στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης.
Όπως τονίζει, η θέσπιση φέτος αυστηρότερων κριτηρίων έχει μειώσει τον αριθμό των δικαιούχων στο μισό, το επίδομα έχει "κουτσουρευτεί" στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο και η τιμή του πετρελαίου με το καλημέρα του νέου χρόνου έχει ξεπεράσει το ένα ευρώ, από 0.74 που ήταν πέρσι, με συνέπεια μια μέση οικογένεια να χρειάζεται φέτος τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα για να αντιμετωπίσει την βαρυχειμωνιά. Το εξοργιστικότερο δε είναι ότι: Οι δικαιούχοι του ¨κουτσουρεμένου¨ επιδόματος που υπέβαλαν αιτήσεις στις αρχές της περιόδου θα το εισπράξουν το… καλοκαίρι!
Ο πρώην Υπουργός αφού υπενθυμίζει ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014, είχε μειώσει κατά 30% τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, με το επίδομα στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο και με διευρυμένα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να είναι περισσότεροι δικαιούχοι καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να καταβάλει άμεσα τα ελάχιστα έστω χρήματα στους δικαιούχους… Του ζητεί ακόμη να ξεκαθαρίσει αν αληθεύει ότι, στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχει τεθεί θέμα παντελούς κατάργησης του επιδόματος θέρμανσης.

Δείτε παρακάτω την ερώτηση με θέμα:
«Να καταβληθεί άμεσα το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης»

Από βαρύτατο χειμώνα – όχι μόνον από κλιματολογικής άποψης, αλλά και εξ αιτίας της κυβερνητικής αναλγησίας προς τους οικονομικά ασθενέστερους –δοκιμάζονται σκληρά φέτος εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες, κυρίως στα βόρεια αλλά και γενικά στα ηπειρωτικά της χώρας.
Αιτίες:
- Η θέσπιση από την Κυβέρνηση αυστηρότερων κριτηρίων για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που, στην πράξη, μείωσε στο μισό τους δικαιούχους.
- Η μείωση του επιδόματος προς τους εναπομείναντες δικαιούχους στα 0,25 ευρώ/λιτρο
- Η – πέρα από κάθε λογική – απόφαση των κυβερνώντων, ότι και αυτοί που τελικά το δικαιούνται και οι οποίοι έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις τους από τις αρχές της περιόδου, θα εισπράξουν το κουτσουρεμένο επίδομά τους, το… καλοκαίρι του 2017!!
- ΕΠΕΙΔΗ, με το που μπήκε το 2017 και μαζί του η βαρυχειμωνιά, η τιμή του πετρελαίου έχει ξεπεράσει το ένα ευρώ ανά λίτρο, από 0,74 που ήταν πέρσι την ίδια περίοδο.
- ΕΠΕΙΔΗ, για ένα διαμέρισμα 100 μ2, υπό κανονικές κλιματολογικές συνθήκες – και όχι, βέβαια, με τα ακραία πρόσφατα φαινόμενα – η μέση κατανάλωση πετρελαίου για επαρκή θέρμανση, κοστίζει φέτος πάνω από 2.000 ευρώ – δηλαδή τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα από πέρσι, απόρροια της αύξησης κατά 22% του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο 24%
- ΕΠΕΙΔΗ, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014, είχε μειώσει κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με το επίδομα στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο και με διευρυμένα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να είναι περισσότεροι δικαιούχοι.
- ΕΠΕΙΔΗ δε, και αυτήν την… ελεημοσύνη που λέει ότι θα δώσει η Κυβέρνηση, προτίθεται να την δώσει το… καλοκαίρι (όταν δηλαδή οι άνθρωποι που θα έχουν ξεπαγιάσει 6 μήνες θα ψάχνουν τρόπους να… δροσιστούν!)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
*Αν προτίθεται να ενεργήσει ώστε τουλάχιστον ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ – και όχι το… καλοκαίρι – το έστω και κουτσουρεμένο επίδομα θέρμανσης
* Αν αληθεύει ότι, στις κυβερνητικές προθέσεις είναι να καταργηθεί εντελώς το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, που συζητείται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

eep logo