Πρόσφυγες: Παροχή βοήθειας για το χειμώνα και μεταφορά σε άλλες χώρες της ΕΕ ζητά το ΕΚ

1 europaiko koinovoulio

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την ΕΕ και τις εθνικές αρχές των κρατών μελών να παράσχουν επείγουσα βοήθεια στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του χιονιού σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Κάλεσαν επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για τη μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων, κυρίως από την Ελλάδα, σε άλλες χώρες.

Αρκετοί ομιλητές στη συζήτηση της ολομέλειας την Τετάρτη το βράδυ, αναφέρθηκαν στη δύσκολη κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Σερβία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντάς την "απαράδεκτη", ενώ κάποιοι ρώτησαν πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν από το κρύο για να αντιδράσει η ΕΕ. Πολλοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι μόνο το 6% των 160.000 αιτούντων άσυλο που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία έχουν μέχρι στιγμής μετακινηθεί.

«Δεν είμαστε υπερήφανοι για αυτή την πολύ οδυνηρή κατάσταση», δήλωσε ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος εξήγησε ότι η ΕΕ διέθεσε αρκετά χρήματα για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά ότι «ορισμένες αδυναμίες επί τόπου δεν επιτρέψαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα με τον καλύτερο τρόπο».