HELMEPA: Συγχαρητήρια στο Εργαστήριο Ναυτικής Μηχανολογίας

1 ergasthrio naftikis mhxanologias

Παρουσία μεγάλου αριθμού μηχανικών, εγκαινιάστηκε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου η νέα πειραματική κλίνη δοκιμών HIPPO-2, Hybrid Integrated Propulsion Powertrain test bed, που μελέτησε και πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ναυτικής Μηχανολογίας (ΕΝΜ) της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπό τη διεύθυνση του Καθ. Ν. Κυρτάτου. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ι. Γκόλιας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του Ιδρύματος για την πρωτοποριακή αυτή επιτυχία.

Ο Κοσμήτωρ της Σχολής, Καθ. Κ. Σπύρου μίλησε για τη συμβολή της Σχολής στην ανάπτυξη τεχνολογίας στη χώρα μας αλλά και την προβολή των επιτευγμάτων σε διεθνές επίπεδο. Την τεχνολογία και τη διάταξη της εγκατάστασης του HIPPO-2, που σκοπό έχει τον περιορισμό των αερίων εκπομπών από την καύση μηχανών, ανέπτυξαν ο Καθ. Κυρτάτος και ο Επικ. Καθ. Γ. Παπαλάμπρου.

Ο Δρ. Γ. Γράτσος, Πρόεδρος της HELMEPA, παρουσίασε το θέμα «Περιβαλλοντική νομοθεσία, τεχνολογίες και σύγχρονη ναυτιλία». Ανέφερε ότι η ναυτιλία κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να μειώσει σημαντικά την εκπομπή αέριων ρύπων παγκόσμια, σε αντίθεση με άλλα μεταφορικά μέσα και υπογράμμισε την αξία εφαρμογής τεχνολογιών στην αύξηση της αποδοτικότητας (efficiency) του πλοίου και κυρίως με κατάλληλο σχεδιασμό γάστρας και προπέλας.

Η HELMEPA, ως «Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση» συγχαίρει θερμά τους συντελεστές του HIPPO-2. Παρά τις δυσμενείς σημερινές συνθήκες, κατόρθωσαν με επιμονή και σκληρή δουλειά να συνδυάσουν πηγές ισχύος και αποθήκευση ενέργειας για να μειώσουν τους ρύπους των μηχανών στην ατμόσφαιρα. Οι προσπάθειες τους προάγουν το επίπεδο γνώσης των φοιτητών και συμβάλλουν στην προβολή του δυναμικού της τεχνολογικής κοινότητας της χώρας μας.

eep logo