Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

laskaridh idryma

280 χιλιάδες τόμοι, συλλογές σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών.
Αυτός ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός βιβλίων, κοσμεί σήμερα, την Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία θα εγκαινιαστεί , την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015, στις 7 το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. (2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς)

Πρόκειται για ένα θησαυρό γνώσης και πολιτισμού.
Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, συλλέγει πολλά χρόνια τώρα, επιμέρους συλλογές βιβλίων σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών.
Οι συλλογές αυτές διατηρούν την ενότητά τους, σύμφωνα με τον συλλεκτικό προσανατολισμό του κάθε κτήτορα και αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον επισκέπτη και τον μελετητή.

Ενδεικτικά αξίζει να σημειώσουμε ότι στην περιουσία της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, συγκαταλέγονται οι βιβλιοθήκες των:
Κων/νου Σβολόπουλου, καθηγητή πανεπιστημίου και πρώην Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Κ.Θ. Δημαρά, κριτικού, ιστορικού της νεοελληνικής λογοτεχνίας και μελετητή του νεοελληνικού Διαφωτισμού, Εμμανουήλ Κριαρά, καθηγητή, Ελένης Γλύκατζη –Αρβελέρ, πανεπιστημιακού, Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, ποιητή και κριτικού, Γεώργιου Ν. Κάρτερ, ποιητή, κριτικού θεάτρου και τηλεόραση, Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, αρχιτέκτονα και ιστορικού του βιβλίου, Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη, ερευνητή και Διευθυντή Ερευνών του ΕΙΕ, Αικατερίνης Κουμαριανού, ιστορικού.
Επίσης οι συλλογές: του συλλέκτη Α. Οικονομόπουλου, γνωστή με το προσωνύμιο Biblioteca Greaca, του Γιώργου Δολιανίτη, ιδρυτή του ομώνυμου Κέντρου Σπουδών και Ερευνών, εκδότη και συλλέκτη, του διακεκριμένου ιστορικού και μελετητή Φίλιππου Ηλιού, του προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη, της Κωστούλας Μητροπούλου, του Πρέσβη Δημήτρη Σ. Αθανασόπουλου και πολλών άλλων. (Επισυνάπτεται o σχετικός κατάλογος).

Ο κύριος όγκος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης στεγάζεται στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου. Στον ισόγειο χώρο εκτίθενται οι πιο σημαντικές συλλογές από άποψη παλαιότητας και σπανιότητας ενώ στον πρώτο όροφο συναντά κανείς τις πιο σύγχρονες από άποψη περιεχομένου και ενδιαφέροντος συλλογές. Το υπόλοιπο βιβλιολογικό υλικό της Βιβλιοθήκης όπως και τα αρχεία στεγάζονται στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, στην οδό Κουντουριώτου.
Η Ιστορική Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική. Απευθύνεται στους ερευνητές, τους επιστήμονες, τους φοιτητές αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Η πρόσβαση στην Ιστορική Βιβλιοθήκη γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με τους βιβλιοθηκονόμους, ενώ στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος http://www.laskaridou.gr/eponimes-istorikes-silloges/ έχει αναρτηθεί ο πλήρης κατάλογός της.

Στα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο υπέροχο κτίριο της Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά, θα μιλήσουν οι Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», Αθανάσιος Φωκάς, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Κωνσταντίνος Στάικος, Αρχιτέκτονας, Ιστορικός Βιβλίου.

 

 

eep logo