Η Κίνα δεν ανησυχεί, αλλά τα χρηματιστήρια της πέφτουν…

kineziko xrimatistirio


Ενώ καταρρέει η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Κίνας προκαλώντας τριγμούς και φόβους διεθνώς για οικονομική αποσταθεροποίηση στη σκιά της κρίσης στην ευρωζώνη, στην Κίνα ήδη υπολογίζουν πόσο θα κοστίσει μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σεν Ντανγιάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα έχει επενδύσει 1,3 δισ. δολάρια στην Ελλάδα, στον τομέα της ναυτιλίας και των επικοινωνιών, ένα ποσό που δεν θεωρείται σημαντικό, σύμφωνα με την China Daily. Πάντως αναλυτές υπολογίζουν ότι σε 15 συνεδριάσεις έχουν χαθεί χρήματα που ισοδυναμούν με 15 φορές το ελληνικό ΑΕΠ , δηλαδή πάνω από 3,2 τρισ. δολ., ενώ μόνο σήμερα η μετοχή της Cosco Holdings έχασε 10,01% στο χρηματιστηριο.
Επίσημα πάντως Κινέζοι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί επιμένοντας ότι μία ελληνική χρεοκοπία δεν θα έχει τεράστιες συνέπειες στην Κίνα, καθώς η χώρα έχει περιορισμένες επενδύσεις στη χώρα, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Κι από την άλλη πλευρά Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσεις ύψους μόνο 96 εκατ. δολαρίων στην Κίνα και δεν έχουν κάνει νέες επενδύσεις φέτος, διευκρινίζει η εφημερίδα.
«Καθώς το ύψος των άμεσων επενδύσεων της Κίνας στην αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται να αυξάνεται σημαντικά, η Κίνα ελπίζει ότι η οικονομική κατάσταση στης Ελλάδας μπορεί να διευθετηθεί και να βελτιωθεί», πρόσθεσε ο Σεν.
Η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα ως πύλη τόσο προς την Αφρική όσο και για την Ευρώπη για τη μεταφορά των κινεζικών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί μία ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα δυνατό ευρώ, με την Ελλάδα τμήμα του.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα δεν θέλει να δει την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης και ότι θα συνεχίσει να αγοράζει τίτλους χρέους της νομισματικής ένωσης.
Τον Φεβρουάριο ο Λι ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των κινεζικών επιχειρήσεων και να υποστηρίξει το κινεζικό σχέδιο επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

* Με πληροφορίες από το thesenatio.gr

 

eep logo