Για το μέλλον της Ευρώπης συζήτησαν Ευρωπαϊκοί Θεσμοί στο Ζάππειο

spyridon to mellon tis evropis

O ρόλος των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) και οι Πολιτικές Συνοχής της ΕΕ

Το Μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) σε αυτό και οι Πολιτικές Συνοχής, αποτέλεσαν τα κυρίαρχα θέματα της Συνέλευσης των ΕΟΕΣ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο, με κεντρικό ομιλητή τον Έλληνα Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και με τη συμμετοχή Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων, αλλά και εκπροσώπων των ΕΟΕΣ από όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε την αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πολίτη, θύμισε την κατακερματισμένη Ευρώπη των δύο παγκοσμίων πολέμων και τόνισε την ανάγκη για προσπάθεια όλων να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά με αυτό τον τρόπο η ιστορία. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας, ως καινοτόμα εργαλεία οργάνωσης και συνεργασίας θεσμικών φορέων από πολλές χώρες για την επίτευξη κοινών στόχων.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας που αφορούσε το μέλλον της Ευρώπης, ομιλητές ήταν οι Ευρωβουλευτές, κα Ελίζα Βοζεμπεργκ και κα Εύα Καϊλή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος και ο Γάλλος πρώην Υπουργός και Δήμαρχος της Δουνκέρκης κ. Michel Delebarre. Επίσης από το Στρασβούργο, μέσω βιντεομηνύματος, τοποθετήθηκε ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο 1ος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής COTER και Πρόεδρος του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο οποίος ανέλυσε τα αίτια της υπαρξιακής κρίσης που περνά η ΕΕ, υποστηρίζοντας την ανάγκη για ενδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής Συνοχής.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις επιλεγμένων Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας, μεταξύ των οποίων και των εδρευόντων στην Ελλάδα, με συντονιστές τον κ. Pavel Branda και τον κ. Δημήτρη Αργιανά Πρόεδρο του ΕΟΕΣ Αμφικτυονία, ο οποίος τόνισε ότι οι ΕΟΕΣ αναδεικνύονται σε βασικούς συντελεστές στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.
Χαιρετισμό στην ημερίδα εκ μέρους της Κυβέρνησης απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής COTER κ. Petr Osvald και εκ μέρους των διοργανωτών ο κ. Αργιανάς.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, οι Ελληνικοί ΕΟΕΣ «Αμφικτυονία» και «Εύξεινη Πόλη» και τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) αποτελούν ένα νέο Ευρωπαϊκό θεσμό που αρχικά δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία. Σήμερα οι ΕΟΕΣ έχουν μετεξελιχθεί σε διακρατικούς Συνδέσμους σκοπού, κυρίως Δήμων και Περιφερειών, αλλά και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλων θεσμικών φορέων. Ως μέλη τους οι μέχρι τώρα 72 συνολικά ΕΟΕΣ έχουν 80 Περιφέρειες και περίπου 500 Δήμους, με συνολικό πληθυσμό που ξεπερνά τα 140 εκατομμύρια κατοίκους. Αποστολή τους είναι η θεσμική συνεργασία Δήμων, Περιφερειών, Πανεπιστημίων και άλλων φορέων από διαφορετικά κράτη, ακόμη και εκτός της ΕΕ, για την επίτευξη κοινών στόχων προς όφελος των πολιτών τους.

 

eep logo