Νίνα Κασιμάτη σε Ντιμιτρόφ: Πώς προστατεύεται η διαπραγμάτευση όταν επιδιώκετε διπλή ονομασία;

Kasimati Dimitrov

Ερώτηση της βουλευτού Πειραιά στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους

Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης απευθύνθηκε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Νικόλα Ντιμιτρόφ, για να δεχθεί στη συνέχεια τις Ερωτήσεις των αντιπροσώπων σύμφωνα με τη διαδικασία. Από την ελληνική αντιπροσωπεία η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Μέλος της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Νίνα Κασιμάτη, υπέβαλε στον κ. Ντιμιτρόφ την Ερώτησή της σε καλό κλίμα σχετικά με τη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους και την ανάγκη προστασίας της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ούτως ώστε, όποια και αν είναι η έκβασή της, να υπάρξουν οφέλη για τις ήδη σημαντικές διμερείς σχέσεις.

Στην εισαγωγική ομιλία της η κ. Νίνα Κασιμάτη, αφού δήλωσε πως πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι ότι, σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα διαπραγμάτευση θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των δύο χωρών, υπογράμμισε πως η εξεύρεση μιας «αμοιβαία συμφωνημένης ονομασίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα», η ανάγκη της οποίας αμοιβαιότητας έχει ήδη κατοχυρωθεί από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχει ως τώρα βασιστεί στις αρχές ότι η χρήση του ονόματος θα πρέπει να είναι και erga omnes - έναντι όλων, δηλαδή στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά και «για όλους τους σκοπούς», με το οποίο εννοούνται οι χρήσεις με τα παράγωγα του ονόματος και οι επιθετικοί προσδιορισμοί.
Η Ελληνίδα Βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με ποιον συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να προστατεύσει από την πλευρά του το έδαφος της διαπραγμάτευσης, όταν επιδιώκει τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθώς και αν παρέχει την αναγκαία προστασία στη διαπραγματευτική διαδικασία, όταν στην πράξη διεκδικεί τη νομιμοποίηση ενός καθεστώτος «διπλής ονομασίας».
Στην απάντηση του ο Υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Νικόλα Ντιμιτρόφ, αφού ευχαρίστησε την κ. Νίνα Κασιμάτη για τη λεπτομερή ερώτηση, αναφέρθηκε στις τρέχουσες συνομιλίες και τη δυσκολία να εξισορροπηθούν τα μη συμβατά πάντα μεταξύ τους συμφέροντα της προστασίας της διαπραγμάτευσης και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος η δημοσιοποίηση των διαπραγματευτικών θέσεων να περιορίζει τις δυνατότητες της ίδιας της διαπραγμάτευσης. Επίσης, μεταξύ άλλων δήλωσε πως δεν ξέρει αν είναι εποικοδομητικό να πούμε ότι η λύση πρέπει να εμπεριέχει τις θέσεις των δύο μερών, ότι θα πρέπει να υπάρχει δημιουργικότητα ώστε τα στοιχεία της να καλύπτουν ό,τι είναι πιο σημαντικό για την Αθήνα και, την ίδια στιγμή, ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για τα Σκόπια.
Στη συνέχεια, είπε πως αυτό πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται, και πως για να επιτευχθεί ο στόχος, θα χρειαστεί να δοθεί περισσότερο βάρος στις διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια προσέθεσε πως, αφού βρεθεί μια λύση που και τα δύο μέρη θα είναι πρόθυμα να υποστηρίξουν, τότε θα πρέπει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες με την κοινή γνώμη και να γίνει ό,τι άλλο σχετικό. Τέλος, αναφερόμενος στο συμφέρον της προστασίας της διαπραγμάτευσης και της ενημέρωσης του κοινού, αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει ένταση και διερωτήθηκε «αν έχουμε κάνει τέλεια τη δουλειά μας στο να εξισορροπήσουμε τα δύο παραπάνω αντικρουόμενα συμφέροντα τους τελευταίους μήνες».

Ακολουθούν η Ερώτηση της κ. Νίνας Κασιμάτη στον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ κ. Νικόλα Ντιμιτρόφ και ολόκληρη η απάντησή του:

ΝΙΝΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

«Σας καλωσορίζουμε στο Συμβούλιο κύριε Ντιμιτρόφ,
Πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι ότι, σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των ήδη σημαντικών διμερών σχέσεων των χωρών μας σε όλα τα πεδία δράσης, με κοινό παρονομαστή την ευημερία και την καλή θέληση μεταξύ των λαών μας.
Με δεδομένα τα παραπάνω, το κοινό έδαφος της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση μιας «αμοιβαία συμφωνημένης ονομασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», η ανάγκη της οποίας αμοιβαιότητας έχει αναγνωριστεί και κατοχυρωθεί από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως τώρα έχει βασιστεί στις αρχές, ότι η χρήση εκείνου του ονόματος θα πρέπει να είναι και erga omnes - δηλαδή έναντι όλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό - και για όλους τους σκοπούς.
Με ποιο συγκεκριμένο τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να προστατεύσετε αυτό το κοινό έδαφος της διαπραγμάτευσης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι εσείς ακόμη επιδιώκετε να διατηρήσετε τη συνταγματική ονομασία, που είναι και ο πυρήνας του ζητήματος;
Επίσης, πιστεύετε ότι παρέχετε την παραπάνω προστασία στη διαπραγματευτική διαδικασία, όταν στην πράξη φαίνεται πως στόχος σας είναι να νομιμοποιήσετε ένα καθεστώς διπλής ονομασίας για τη χώρα σας;
Ευχαριστώ».

ΝΙΚΟΛΑ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ
Η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Νικόλα Ντιμιτρόφ στην Αντιπρόσωπο στην Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Νίνα Κασιμάτη:

«Σας ευχαριστώ για τη λεπτομερή ερώτηση. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους Έλληνες φίλους μας τον τελευταίο μήνα - πιστεύω πως ισχύει και για εκείνους, αλλά μπορώ να μιλήσω για τη δική μας την πλευρά - είχαμε τη δυσκολία να εξισορροπήσουμε δύο συμφέροντα που δεν είναι πάντα συμβατά μεταξύ τους. Το ένα είναι η προστασία της διαδικασίας και το άλλο η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στη παρουσίαση των διαπραγματευτικών θέσεων δημόσια, είναι ότι αυτές καθίστανται εθνικές θέσεις, περιορίζοντας έτσι τον χώρο της διαπραγμάτευσης και τις δυνατότητες προόδου των συνομιλιών. Γι’ αυτό, διερωτώμαι όσο μιλάω, αν πρέπει να θίξω κάποια από τα συγκεκριμένα θέματα.
Όλοι γνωρίζουμε τις θέσεις της κάθε πλευράς. Δεν ξέρω αν είναι εποικοδομητικό να ειπωθεί ότι μια λύση πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τις θέσεις των δύο πλευρών. Πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά, να δούμε αν μπορούμε να κινήσουμε τα στοιχεία με έναν τρόπο που να καλύπτει ό,τι είναι περισσότερο σημαντικό για την Αθήνα και ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για τα Σκόπια. Αυτό είναι πιο εύκολο να λέγεται παρά να γίνει. Για να το επιτύχουμε, πρέπει να ρίξουμε περισσότερο βάρος στο τραπέζι των συνομιλιών, και φυσικά μόλις υπάρξει ένα πακέτο που και οι δύο πλευρές θα είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν, θα πρέπει να εξηγήσουμε διεξοδικά τις λεπτομέρειες στην κοινή γνώμη κλπ. Γνωρίζω ότι έχει υπάρξει ένταση και δεν ξέρω αν έχουμε κάνει τέλεια τη δουλειά μας στο να εξισορροπήσουμε τα δύο παραπάνω αντικρουόμενα συμφέροντα τους τελευταίους μήνες».

eep logo