Ξεκίνησε η μεγαλύτερη μετακόμιση βιβλίων στην ιστορία της Ελλάδας

ethniki vivliothiki metakomish

Γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro

Η μεγαλύτερη μετακόμιση βιβλίων στην ιστορία της Ελλάδας ξεκίνησε, γράφει η γαλλική εφημερίδα La Figaro, η οποία σε εκτενές δημοσίευμά της αναφέρεται στη μεταφορά των βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνουν περισσότερους από 700.000 τόμους, από το νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας στους νέους χώρους που σχεδίασε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέναντι από τη θάλασσα. Πρόκειται για μια ιστορική μετακόμιση, «η αρχή μιας νέας εποχής», δηλώνει ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Φίλιππος Τσιμπόγλου.

Περισσότερα από 550 άτομα εργάσθηκαν κατά τη διάρκεια δύο χρόνων για τη μεταφορά, καταγράφοντας, ψηφιοποιώντας και επαναταξινομώντας τους περισσότερους από 700.000 τόμους βιβλίων και χειρογράφων. Το ολοκαίνουργιο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος απέναντι από τη θάλασσα, περιλαμβάνει επίσης τις νέες πολυτελείς αίθουσες της Εθνικής Όπερας. Χρειάσθηκαν οκτώ χρόνια για τη σύλληψη και κατασκευή του συμπλέγματος που εγκαινιάσθηκε το 2016 και αμέσως έγινε αγαπημένος τόπος επίσκεψης για τους Αθηναίους.

Το κόστος κατασκευής 600 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια σε μία χώρα κτυπημένη από την κρίση, η κατασκευή δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Το ελληνικό κράτος, ωστόσο, παρείχε μια μικρή συνεισφορά για τα έξοδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. «Η Εθνική Βιβλιοθήκη, που δέχεται 20.000 επισκέπτες ετησίως, αναμένει να δεκαπλασιασθούν στους νέους χώρους της έκτασης 22.000 τ.μ. με 400 επιπλέον θέσεις αναγνωστών» δηλώνει με ικανοποίηση η υπεύθυνη του αναγνωστηρίου, Βασιλική Τσιγκούνη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)