ΕΥΔΑΠ: Επενδυτικό πλάνο 950 εκατ. ευρώ "Made in EU"

made in europe

Ένα ευρύ και συνάμα βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα σχεδιάζει να υλοποιήσει μέσα στην επόμενη τετραετία

η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ με την ολοκλήρωση του οποίου εκτιμάται πως θα αλλάξει ριζικά η εικόνα, τόσο της εταιρείας, όσο κυρίως η ποιότητα των κατοίκων της Αττικής, καθώς τα έργα αυτά αφορούν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

"Made in EU" το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ

Συγκεκριμένα, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ για την πενταετία υπολογίζεται σε 950 εκατ. ευρώ και αφορά, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης, τα έργα σε Ραφήνα, Μαραθώνα και τον Δ. Σαρωνικού (Ανάβυσσο, Λαγονήσι και Καλύβια) τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ. Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως τα δύο από τα τρία αυτά Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και Βιολογικού Καθαρισμού, σε Ραφήνα και Μαραθώνα, έχουν προϋπολογιστεί στα 450 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ενώ σε ότι αφορά το Δ. Σαρωνικού δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένου χρονοδιάγραμμα εξαιτίας των αναχωμάτων που βάζουν οι δημοτικές αρχές της περιοχής, παρά την αρχική τους συμφωνία για την υλοποίηση του έργου.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, όπως ανάφερε ο κ. Μπενίσης, σχεδιάζει, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου επενδυτικού πλάνου έργα που αφορούν κτιριακές υποδομές και έργα αποχέτευσης σε Παλλήνη, Γλυκά Νερά, αλλά και άλλες περιοχές της Αττικής. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως τα έργα αυτά της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό περίπου 90% χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο "βραχνάς" των ανεξόφλητων λογαριασμών

Βεβαίως η ΕΥΔΑΠ έχει να διαχειριστεί στο επόμενο διάστημα και το θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να ξεχνά το κοινωνικό της πρόσωπο όπως πολλάκις ανέφερε εξάλλου ο κ. Μπενίσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 20% περίπου, των 200 εκατ. ευρώ, αφορούν οφειλές που "βαραίνουν" περίπου 700 οφειλέτες οι οποίοι οφείλουν στην ΕΥΔΑΠ ποσά μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ. Παράλληλα στους "μεγάλο-οφειλέτες" της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται τα χρέη τεσσάρων δήμων μεταξύ των οποίων της Σαλαμίνας, των Μεγάρων και του Μαραθώνα τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γιάννης Μπενίσης το πρόβλημα των οφειλών, σε ότι αφορά τους ιδιώτες, είναι πολύπλοκο διότι οι λογαριασμοί ύδατος είναι συνήθως στο όνομα του ιδιοκτήτη ενός ακινήτου και όχι του ενοικιαστή. Σε ότι αφορά ωστόσο το θέμα των δήμων η ΕΥΔΑΠ είναι σε διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση.

Για το μείζον θέμα, τέλος, της ιδιωτικοποίησης ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ επεσήμανε πως αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και απόφαση του ΣτΕ να παραμείνει στα χέρια του δημοσίου το πλειοψηφικό πακέτο, όπως και η διοίκηση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, βάσει απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας το δημόσιο πρέπει να διατηρήσει το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Αυτό σημαίνει πως το ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχει το 27,30%, μπορεί να πωλήσει περί το 11%. Το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 34,03%, ο John Paulson το 9,99%.

Σε ότι αφορά την πώληση του 11% του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Μπενίσης επεσήμανε πως παραμένει άγνωστο πότε θα προχωρήσει η πώληση.

Πηγή: emea.gr