Την Τρίτη η υπογραφή για τους υδρογονάνθρακες στην Κέρκυρα

platform thalassa

Για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης


Την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος στην κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ.

Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας για την οποία η σύμβαση είχε μονογραφηθεί το Μάρτιο, ακολούθησε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ μετά την υπογραφή η σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση. Το «οικόπεδο 2» είναι μία από τις 20 περιοχές του Ιονίου και του νότιου Κρητικού πελάγους που είχαν προκηρυχθεί το 2014 για έρευνες υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού είχαν επίσης υποβληθεί προσφορές για τα «μπλοκ» 1 (βορειοδυτικά της Κέρκυρας από τα ΕΛΠΕ), και 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος), επίσης από τα ΕΛΠΕ.

Η εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ομιλητές θα είναι ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, ο πρέσβης της Γαλλίας Christophe Chantepy, ο πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras, ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, ο Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και o Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ.

Εν τω μεταξύ η Κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης και η Ενεργειακή Αιγαίου αντίστοιχα για θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο). Οι αιτήσεις έχουν γίνει αποδεκτές από το ΥΠΕΝ και εκκρεμεί η δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων στην Εφημερίδα της ΕΕ.

Πηγή: tovima.gr