Ένα μαγικό ταξίδι στη μουσική του Sibelius

tsabropoulos

• Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ένα μαγικό ταξίδι στη μουσική του Βορρά μέσα από τα έργα του περίφημου συμφωνιστή Jean Sibelius (Γιαν Σιμπέλιους) παρουσιάζει στις 9 και 10 Μαρτίου 2015, ώρα 21:00, στο concert house της, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου.
Το απόλυτο μουσικό σύμβολο της Φινλανδίας, το έργο "Finlandia" του Sibelius, που αποτέλεσε τον δεύτερο εθνικό ύμνο της χώρας, δίνοντας με τον μεγαλοπρεπή λυρισμό και τις δραματικές εκρήξεις του, έμπνευση στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Φινλανδών, συνδυάζεται στις συναυλίες της MSO of Athens με την πολύ γνωστή 2η Συμφωνία του Φινλανδού συνθέτη. Η 2η Συμφωνία είναι χαρακτηριστικό δείγμα της κρυστάλλινης και αγνής από τους μουσικούς βερμπαλισμούς της εποχής του συνθετικής γραφής του Sibelius. Αποτελεί επίσης ένα έργο ορόσημο ως προς τις αξιώσεις που καλείται να υπερβεί ένας μαέστρος, ώστε να ψηλαφίσει και να αποκαλύψει την ιδιαιτερότητα της μουσικής φυσιογνωμίας του Sibelius, ενώ διακρίνεται επίσης για τη χρήση των εξεζητημένων ξύλινων πνευστών του.
Στις συναυλίες θα μετέχουν δυο ξεχωριστοί σολίστ και κορυφαίοι μουσικοί της 80μελούς νεοσύστατης Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, που φέρνει μια νέα μουσική πνοή στην Ελλάδα, διαγράφοντας ήδη από τα πρώτα της βήματα και τη θερμή αποδοχή του κοινού μια ελπιδοφόρα πορεία.
Στις 9 Μαρτίου2015, ο καταξιωμένος σολίστ και κορυφαίος τσελίστας της MSO of Athens, Κωνσταντίνος Σφέτσας θα ερμηνεύσει το concerto του Λουίτζι Μποκερίνι, Luigi Boccherini (in B-flat major, G.482), ενώ στις 10 Μαρτίου 2015 η αναγνωρισμένη φλαουτίστα και κορυφαία της MSO of Athens, Ναταλία Γεράκη θα ερμηνεύσει τη Fantaisie Brillante του Φρανσουά Μπορν, (Francois Borne, πάνω σε θέματα της Όπερας Carmen του Bizet).

• Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, στις 21:00
"Ένα μαγικό ταξίδι στη μουσική του Sibelius"
Metropolitan Symphony Orchestra of Athens

Sibelius, "Finlandia"
Boccherini, Cello Concerto in B-flat major, G.482
Sibelius, Symphony No. 2 in D major, Op. 43

Σολίστ: Κωνσταντίνος Σφέτσας
Μουσική Διεύθυνση: Βασίλης Τσαμπρόπουλος

O Κωνσταντίνος Σφέτσας γεννήθηκε στο Παρίσι. Μεγάλωσε σε οικογένεια καλλιτεχνών. Γιός του βιολοντσελίστα Χρήστου Σφέτσα και της ζωγράφου Κλεοπάτρας Δίγκα, άρχισε να μελετά βιολοντσέλο σε ηλικία πέντε ετών με τον πατέρα του ενώ παράλληλα πήρε τα πρώτα μαθήματα θεωρίας της μουσικής με τον θείο του Κυριάκο Σφέτσα. Συνέχισε τη σπουδή του οργάνου στην τάξη του Σωτήρη Ταχιάτη στο Κεντρικό Ωδείο Αθηνών και τα μαθήματα ανώτερων θεωρητικών στην τάξη του συνθέτη Μιχάλη Τραυλού στο ωδείο Νίκος Σκαλκώτας.

Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών συνέχισε ανώτερες σπουδές στο Παρίσι στην École Normale de Musique de Paris στην τάξη της Reine Flachot, όπου πήρε το Ανώτατο Πτυχίο Μουσικής Εκτέλεσης και Διδασκαλίας στο βιολοντσέλο. Παράλληλα έκανε μαθήματα με τούς Philipe Muller και Toshiro Takemoto. Με υποτροφία του Ιδρύματος Α. Λεβέντη ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Schola Cantorum de Paris στην τάξη του Erwan Fauré όπου απέκτησε τον τίτλο Δεξιοτεχνίας (Diplôme de Virtuosité) και το Ανώτατο Πτυχίο Ολοκλήρωσης Μουσικών Σπουδών (Diplôme Superieure de Fin d’ Etudes Musicales) με βαθμό άριστα παμψηφεί μετ’ επαίνων.

Συμμετείχε σε πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ στο Παρίσι με τον μουσικό οργανισμό Polyphorum.

Υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Από το 1998 είναι μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Έχει ηχογραφήσει για το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έργα των W.A.Mozart (σονάτα για φαγκότο και τσέλο), J.S. Bach (σουίτα αρ.2), J.Haydn (κοντσέρτο σε ρε μείζονα), Ed. Elgar (κονσέρτο op.85), E.Grieg (σονάτα για τσέλο και πιάνο op.36), P.I.Tchaikovsky (κύκλος τραγουδιών οι εποχές), F.Chopin (νυκτερινά).
Aπό το 2001 συνεργάζεται με την πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο.
‘Έχουν δώσει ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας καλύπτοντας το κυριότερο μέρος του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου για τα δυο όργανα.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστές ορχήστρες και σύνολα μεταξύ των οποίων η Συμφωνική Ορχήστρα OORT Σόφιας, η Ορχήστρα των Χρωμάτων , η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Ορχήστρα Δωματίου Νήρικος, η Μικτή χορωδία της ΕΡΤ, ερμηνεύοντας τόσο κοντσέρτα από το κλασικό και ρομαντικό ρεπερτόριο του οργάνου (Vivaldi, Haydn, Elgar, Schumann), όσο και σύγχρονα έργα του εικοστού αιώνα σε παγκόσμιες και πανελλήνιες πρώτες εκτελέσεις όπως το κοντσέρτο του Α.Portera – Dreaming Crystals and Fluids (Μέγαρο μουσικής, Διεθνής διαγωνισμός Δ.Μητρόπουλος 2005) και το Svyati του J.Tavener για σόλο βιολοντσέλο και μικτή χορωδία (Μέγαρο μουσικής 2013). ‘Eχει συνεργαστεί με γνωστούς αρχιμουσικούς όπως ο Η.Βουδούρης, Θ.Μαγκριώτης, Α.Πυλαρινός, Ρ.Πυλαρινός, Μ.Λογιάδης, Β.Τσαμπρόπουλος, Δ.Μπουζάνης κ.α.

Στο πρόσωπο του έχουν γίνει αφιερώματα σε παραγωγές για την κρατική τηλεόραση (ΕΤ1-ΝΕΤ), στις εκπομπές Μεγάλες Παραστάσεις του Α.Κωστάλα, Σημείο ΑRT του Δ.Τρίκα καθώς και στο κρατικό ραδιόφωνο (Τρίτο Πρόγραμμα), στις εκπομπές των Χ.Παπαγεωργίου, Μ.Μεσσήνη, Μ.Παπαδημητρίου, Α.Σακαλή κ.α..

Πρόσφατα προσκλήθηκε κατόπιν επιλογής σε διεθνείς διαγωνισμούς για τη θέση του σόλο βιολοντσέλο σε διακεκριμένες ορχήστρες του εξωτερικού (Gulbenkian Orchestra – Λισαβόνα, Tonkünstler Orchestra - Βιέννη).

Παράλληλα με την καριέρα του στο χώρο της κλασικής μουσικής έχει επιμεληθεί τη μουσική θεατρικών παραστάσεων όπως επίσης κατά καιρούς έχει συνεργαστεί και ηχογραφήσει με διάφορα μουσικά σχήματα της pop σκηνής. Από το 2012 διδάσκει βιολοντσέλο στο αγγλικό σχολείο Campion School.

Κατέχει τη θέση του κορυφαίου τσελίστα της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens. http://msoath.weebly.com/ Ο Κωνσταντίνος Σφέτσας παίζει σε βιολοντσέλα των Wilhelm Welge του 1909 και Ivan Kaloferov του 1970.

• Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, στις 21:00
"Ένα μαγικό ταξίδι στη μουσική του Sibelius"
Metropolitan Symphony Orchestra of Athens

Sibelius, "Finlandia"
Francois Borne, Fantaisie Brillante, on themes from the opera Carmen by Georges Bizet
Sibelius, Symphony No. 2 in D major, Op. 43

Σολίστ: Ναταλία Γεράκη
Μουσική Διεύθυνση: Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Η Ναταλία Γεράκη, Ελληνίδα φλαουτίστα με διεθνή παρουσία (συμμετοχές σε φεστιβάλ σε ολόκληρη τη Γερμανία, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σε Ασία, Αφρική και Ν.Αμερική), συγκινεί το κοινό με τις γεμάτες ζωντάνια ερμηνείες και το ξεχωριστό προσωπικό της ύφος.
Προσκαλείται τακτικά ως καθηγήτρια σε διεθνή σεμινάρια (Springiersbacher Meisterkurse / Γερμανία, European Academy της Camerata Europaea / Γερμανία-Ελλάδα, Adams European Flute Center / Ολλανδία, International Forum for Flute und Piano / Λουξεμβούργο, Deutscher Tonkünstlerverband Instrumentenkurse / Γερμανία, Semaine de la Francophonie Lusaka / Ζάμπια) και διδάσκει Μεθoδολογία Φλάουτου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής & Παραστατικών Τεχνών της Στουτγάρδης.
Ως μουσικός ορχήστρας διαθέτει επίσης πλούσια εμπειρία, συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με την Ορχήστρα Δωματίου της Βυρτεμβέργης, την Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης και υπήρξε κορυφαία Α΄ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Έχει ηχογραφήσει για τη Βαυαρική Ραδιοφωνία και το Τρίτο Πρόγραμμα του Eλληνικού Ραδιοφώνου. Κυκλοφορούν 2 δισκογραφικές δουλειές της: Terra e Aria με έργα για φλάουτο και άρπα (Spektral Records) και CLAUDE DEBUSSY la musique à moi (Utopia/Μικρή Άρκτος).
Μουσική σπούδασε στο Παρίσι (Conservatoire Municipal Nadia & Lili Boulanger, Διπλώμα φλάουτου με το πρώτο βραβείο της πόλης του Παρισιού) και στη Στουτγάρδη (Staatliche Hochschule für Musik & Darstellende Kunst Stuttgart, τάξη Prof. Jean-Claude Gérard) με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ενώ έχει επίσης κερδίσει την υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Δευτέρα 9 & Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, στις 21:00
"Ένα μαγικό ταξίδι στη μουσική του Sibelius"
Metropolitan Symphony Orchestra of Athens

Αίθουσα: Θέατρο
Τιμές Εισιτήριων: 18€ στο ταμείο την ημέρα της κάθε συναυλίας
14€ προπώληση ανά συναυλία

eep logo