«Το Μέλλον στο Διάστημα» δίπλα μας!

to mellon sto diasthma

Πρεμιέρα της ψηφιακής παράστασης την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Την ψηφιακή παράσταση «Το Μέλλον στο Διάστημα», παρουσιάζει στο κοινό το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου το απόγευμα της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου 2017.

Την παράσταση θα προλογίσει ο Δρ. Νίκος Σέργης, Ερευνητής στο Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Συνεργάτης Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ηνέα παράσταση«Το Μέλλον στο Διάστημα», η οποία αποτελεί παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, μετά από μια ιστορική αναδρομή της προσπάθειας για την «κατάκτηση» της Σελήνης, επιχειρεί να απαντήσει σε ορισμένα συναρπαστικά ερωτήματα που σχετίζονται με το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης. Θα κατασκευάσουμε ποτέ διαστημικές βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη; Πότε θα υλοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προς τον κόκκινο πλανήτη και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει; Θα καταφέρουμε ποτέ να διαφύγουμε από τα στενά όρια του Ηλιακού μας συστήματος ή μήπως τα διαστρικά ταξίδια θα παραμείνουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για πάντα;

Οι θεατές που επιθυμούν να δουν πρώτοι την συναρπαστική αυτή παράσταση, μπορούν να είναι στην επίσημη παρουσίαση της, την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές (ώρες 18:30, 20:00) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Θα διατεθούν 240 δελτία εισόδου για κάθε παράσταση. Η παράσταση προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω. Σημειώνεται ότι όλες οι ψηφιακές παραστάσεις του Πλανηταρίου πραγματοποιούνται με το νέο προβολικό σύστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eef.edu.gr. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το πνεύμα της εξερεύνησης που οδήγησε τους πρώτους μεγάλους εξερευνητές και θαλασσοπόρους από τα βάθη της Αφρικής στους Πόλους του πλανήτη, αλλά και τις διαστημοσυσκευές μας στα πέρατα του Ηλιακού συστήματος, παραμένει άσβεστο και αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην πασίγνωστη «ατάκα» της σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek: «να εξερευνήσουμε παράξενους νέους κόσμους, να αναζητήσουμε νέα ζωή και νέους πολιτισμούς και με τόλμη να πάμε εκεί που κανείς ως τώρα δεν έχει πάει».
Oιδιαστημοσυσκευές που στείλαμε στα πέρατα του Ηλιακού μας συστήματος εμπλούτισαν κατά πολύ τις γνώσεις μας για τα ουράνια σώματα που το απαρτίζουν. Προφανώς, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μη επανδρωμένων αποστολών για την εξερεύνηση του Ηλιακού μας συστήματος θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Παράλληλα, όμως, μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες, όπως η NASA και ο ESA, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, επεξεργάζονται σχέδια για την επιστροφή του ανθρώπου στην Σελήνη, διερευνώντας παράλληλα και τις δυνατότητες υλοποίησης της πρώτης επανδρωμένης αποστολής προς τον Άρη. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σπουδαίο αυτό εγχείρημα, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της NASA προς τον κόκκινο πλανήτη θα μπορούσε να υλοποιηθεί ακόμη και κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 2030.Ενδεχομένως, μάλιστα, να υλοποιήσουμε στο απώτερο μέλλον επανδρωμένες αποστολές και προς άλλα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος. Μπορούμε άραγε να ισχυριστούμε το ίδιο και για ανάλογες αποστολές προς άλλα αστρικά συστήματα;
Ο Proxima-b, ο πλησιέστερος στην Γη εξωπλανήτης, βρίσκεται σε απόσταση που μόλις υπερβαίνει τα 4 έτη φωτός. Με την υπάρχουσα τεχνολογία, ωστόσο, η επίσκεψή μας σ’ αυτόν είναι απαγορευτική. Πραγματικά, είναι τόσο μικρές οι ταχύτητες των διαστημοσυσκευών μας και τόσο μεγάλες οι διαστημικές αποστάσεις, που ακόμη και μία αποστολή προς το πλησιέστερο σε μας αστρικό σύστημα, θα απαιτούσε δεκάδες χιλιάδες χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθεί. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πού θα μας οδηγήσει αυτή η συναρπαστική περιπέτεια του Διαστήματος στο απώτερο μέλλον, αφού όσο διευρύνονται οι επιστημονικές μας γνώσεις και όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία μας, θα ανοίγονται νέοι δρόμοι προς εξερεύνηση.
Μπορούμε, λοιπόν, να ονειρευόμαστε ότι μία μέρα θα τα καταφέρουμε, αν και το πιθανότερο είναι ότι τα ευφάνταστα «σενάρια» που έχουν κατά καιρούς προταθεί για την υλοποίηση επανδρωμένων διαστρικών αποστολών θα παραμένουν στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας για αρκετές ακόμη χιλιετίες. Ποιος, ωστόσο, μπορεί να πει με βεβαιότητα τι είδους προκλήσεις θα υπερνικήσει στο μέλλον η ανθρώπινη ευφυΐα και εφευρετικότητα; Το σαγηνευτικό τραγούδι των Σειρήνων του Διαστήματος που μας καλεί «να εξερευνήσουμε παράξενους νέους κόσμους και να πάμε εκεί που κανείς ως τώρα δεν έχει πάει» θα ηχεί στ’ αυτιά μας για πάντα.

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της παράστασης στο https://vimeo.com/237891963

eep logo