Σε πολιτισμένο και ήπιο κλίμα το πρώτο ντιμπέητ των υποψηφίων για τον νέο φορέα

Debate action24

Δεν συμμετείχε η Φώφη Γεννηματά


Σε πολιτισμένο κλίμα και ήπιο κλίμα διεξήχθη η πρώτη τηλεοπτική συζήτηση των πέντε από τους δέκα υποψηφίων αρχηγών για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς που διοργάνωσε το Action24. Σημειώνεται ότι ενώ προσεκλήθη δεν δέχθηκε να συμμετέχει η Φώφη Γεννηματα, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αν και επρόκειτο να πάρει μέρος, λόγω προσωπικού προβλήματος.

Στο debate πήραν μέρος οι υποψήφιοι για την προεδρία του νέου φορέα,Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης.

Tην συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι, Γιώργος Κουβαράς, Γιάννης Πολίτης και Αγγελική Σπανού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο διάλογος ανέδειξε ότι υπάρχει κοινή θέληση και αποφασιστικότητα για την δημιουργία του νέου φορέα, αλλά κλίμα συνεργασίας.

Στις τοποθετήσεις τους οι υποψήφιοι επιχείρησαν να δώσουν το προσωπικό τους στίγμα:

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι απευθύνεται στο χώρο του κέντρου αλλά και όσους φλερτάρουν με ΝΔ και όσους φεύγουν από ΣΥΡΙΖΑ.Οπως τόνισε, ο μεγάλος προοδευτικός χώρος χωράει και σοσιαλιστές και δημοκράτες και φιλελεύθερους ακτιβιστές. «Αν εκλεγώ θα υπάρχει χώρος για όλους: Από δεξιά μέχρι αριστερά. Τα άλλα είναι λογική μικρού κόμματος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το μέλλον θέλει ενώσεις το κέντρο και λίγο λογική Μακρόν: Να μας ενώσουν τα προβλήματα και όχι οι παλαιότερες ιδεολογίες».Επιτέθηκε στην Φώφη Γεννηματά για την απόρριψη της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αλλά και για την στάση της στην ψηφοφορία για αλλαγή φύλου στα 15 λέγοντας ότι «κρύβεται».
Στο ερώτημα για την μείωση των κρατικών δαπανών ο Σταύρος Θεοδωράκης, απάντησε ότι θα καταργούσε το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που μας κοστίζει τρεις παιδικούς σταθμούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διευρύνει το κράτος δημιουργώντας συνεχώς νέες γραμματείες. «Στοιχίζει πάρα πολύ η κορυφή του πολιτικού συστήματος, πρέπει να πρέπει να περιορίσουμε το κομματικό κράτος και να πάμε σε αυστηρή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα περιλαμβάνει και απομακρύνσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Ο Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να διαλυθούν τα κόμματα που απαρτίζουν τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και έκανε λόγο για ενιαίο κόμμα με τάσεις όπως όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα. Η διαδικασία αυτή- είπε- θα πρέπει να γίνει με συμφωνημένες διαδικασίες και συμφώνησε με την τοποθέτηση Ανδρουλάκη για μια ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα. Χαρακτήρισε την προσέλευση του κόσμου στοίχημα θα δώσει ηθική και πολιτική δύναμη στην προσπάθεια. Χαρακτήρισε απαράδεκτη, την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και σπασμωδικά τα ανοίγματα του κυβερνώντος κόμματος στην κεντροαριστερά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε τους πολίτες, υπάρχει θέμα αξιοπιστίας πια», είπε ο δήμαρχος της Αθήνας. Μίλησε για διακομματική συνεργασία σε θέματα όπως το φορολογικό και το εκλογικό σύστημα. «Δε θα γίνουμε συμπλήρωμα των άλλων», είπε.
Σε ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη αν θα εγκαταλείψει το δημαρχιακό θώκο αν εκλεγεί, απάντησε αρνητικά επικαλούμενος τα παραδείγματα Ρέντσι, Σιράκ και Μιτεράν. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός συλλογικού κι όχι αρχηγικού κόμματος

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στη μεγάλη εικόνα αυτή της ισχυρής δημοκρατικής παράταξης. Εξέφρασε την αντίθεση του σε αρχηγικά κόμματα και έκανε λόγο για ένα ενιαίο φορέα που οι αποφάσεις του θα δεσμεύουν όλους για να μην υπάρχουν φαινόμενα όπως η εικόνα που παρουσίασε η ΔΗΣΥ στη Βουλή. Τόνισε ότι πρέπει το νέο κόμμα να φέρει μπροστά τις θετικές στιγμές της παράταξης: Τις μεταρρυθμίσεις, το κοινωνικό κράτος, την πατριωτική στάση» αλλά και «να αφήσουμε και κάποια πράγματα πίσω όπως η δημαγωγία, το πελατειακό κράτος, φαινόμενα διαφθοράς». Πρότεινε αλλαγή του εκλογικού νόμου με διαίρεση της Β’ Αθηνών και μίλησε για αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι στόχος του είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα φροντίσει. Τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων να δουλέψουν για το νέο φορέα ενώ αναφερόμενος στα διαδικαστικά της εκλογής επεσήμανε ότι κέρδισαν οι μηχανισμοί.Επικαλέσθηκε την κυβερνητική του εμπειρία και τις τομές που προώθησε για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων καλώντας τους προοδευτικούς πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθεια για μια νέα μεγάλη παράταξη. Προσδιόρισε την ταυτότητα του νέου φορέα ως την έκφραση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας που θα βρίσκεται απέναντι στην λαϊκιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και την αγοραία λογική του κ. Μητσοτάκη.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, πρότεινε να μην δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη εφόσον δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτές και έδωσε βάση στη συμμετοχή και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης μιας νέας πλειοψηφίας που θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα της χώρας. Ανέφερε ότι η συγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι εγγύηση για το μέλλον της χώρας ενώ επεσήμανε ότι τις παλιότερες διαφωνίες και συγκρούσεις στον χώρο θα τις κρίνει η ιστορία.Για τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας είπε: Δεν είμαι υπάλληλος της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, σημείωσε και προσέθεσε ότι δεν προκάλεσε τη σύγκρουση που ήταν επιλογή. Δε θα στηρίξω τον ακροδεξιό σκοταδισμό που πολλές φορές εκπέμπεται από τη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

metarithmisi.liberal.gr

eep logo