Βία στην Καταλωνία

catalonia votes

Πολιτική ανάφλεξη και «παιχνίδι» ευθυνών για την ένταση στο δημοψήφισμα

 

Στην κυβέρνηση της Καταλωνίας επιρρίπτει την ευθύνη για τα επεισόδια που στιγμάτισαν το σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία η ισπανική κυβέρνηση. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί ενώ ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ καταδίκασε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται. Παρέμβαση υπέρ του δικαιώματος των Καταλανών να διοργανώσουν το δημοψήφισμα πραγματοποίησε η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον.

Τα σοβαρά επεισόδια, η έντονη αστυνομική παρουσία και η ωμή παρέμβαση των δυνάμεων της Μαδρίτης, με αποκλεισμούς και κατάσχεση εκλογικού υλικού, έχει οδηγήσει σε πολιτική ανάφλεξη την Ισπανία.

H Μαδρίτη αποδίδει τις ευθύνες στους αυτονομιστές και χαρακτηρίζει αναγκαία την παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας. Η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «η ολική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Καταλωνίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον επαγγελματισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Με αποφασιστικότητα και αναλογικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδιοργάνωση των σχεδίων της Ζενεραλιτάτ», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Κι ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα αστυνομικής βίας ο εκπρόσωπός της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλωνία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στόχος δεν ήταν οι άνθρωποι που πήγαν να ψηφίσουν αλλά η κατάσχεση του εκλογικού υλικού.

«Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο. «Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν», εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε ο Μίγιο, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλωνίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί».

Με αργούς ρυθμούς η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία, πάντως, διεξάγεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, εξαιτίας των προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης που τίθεται συνεχώς εκτός λειτουργίας.

Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας, για το ποσοστό συμμετοχής.

Βολές κατά Ραχόι

O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Ο ίδιος, τόνισε ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος «ενός κράτους βίας» χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως «αυταρχικό» και «καταπιεστή».

Από την πλευρά του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας κατηγόρησε σήμερα την ισπανική κυβέρνηση και την αστυνομία, για την άσκηση βίας κατά των πολιτών της Καταλωνίας, τονίζοντας ότι ο ίδιος, αποκηρύσσει το σημερινό έγκλημα κατά της δημοκρατίας. Αναφερόμενος στην αστυνομική βία κατά των πολιτών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα όσα γίνονται σε βάρος της δημοκρατίας. «Γριές γυναίκες σύρθηκαν. Διεφθαρμένο, υποκριτικό κι ανώφελο», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αργότερα, προχώρησε σε νέα ανάρτηση μαζί με φωτογραφίες από την άσκηση της αστυνομικής βίας, για ν’ αναρωτηθεί: «Αυτή είναι η νίκη σας;»

Ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Καταλωνία, ξεπερνά τους 300 ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών, ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών.

Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ δήλωσε νωρίτερα το πρωί ότι το 73% των εκλογικών τμημάτων κατάφεραν να ανοίξουν. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για υπομονή καθώς, όπως είπε, το δίκτυο υπολογιστών δέχεται διαρκώς «επιθέσεις».

Συμμετοχή

Τις εντολές της αστυνομίας αλλά και την καταρρακτώδη βροχή αψήφησαν χιλιάδες Καταλανοί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής έξω από εκλογικά κέντρα της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων. Γονείς, παιδιά, αλλά και ακτιβιστές που στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις κτιρίων ώστε να επιστρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μετέβησαν έξω από τις περίπου 2.315 εγκαταστάσεις, όπως σχολεία και νοσοκομεία, όπου έχουν στηθεί κάλπες. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσα από τα εκλογικά κέντρα κατάφεραν τελικά να λειτουργήσουν και πόσοι πολίτες μπόρεσαν να ψηφίσουν. Την ίδια στιγμή, και στο εσωτερικό της Καταλωνίας η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Διότι απέναντι σε ισχυρές παρουσίες, όπως του ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα Πικέ ο οποίος συμμετείχε στο δημοψήφισμα, χιλιάδες άλλοι άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Βαρκελώνη κρατώντας σημαίες της Καταλονίας, της Ισπανίας και της Ευρώπης για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

«Είμαστε κι εμείς Καταλανοί!», φώναζαν οι διαδηλωτές στους δρόμους του κέντρου της Βαρκελώνης. «Ο Πουτζεμόντ στη φυλακή», φώναζαν άλλοι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, τον υποστηρικτή της ανεξαρτησίας Κάρλες Πουτζεμόντ.

Πάνω από 70% των Καταλανών επιθυμούν το θέμα να διευθετηθεί με ένα νόμιμο δημοψήφισμα. «Βρίσκομαι εδώ επειδή βαρέθηκα αυτή τη ρήξη, αυτή η 'αντι-δημοκρατία' με κουράζει, αυτό που μας επιβάλλουν, οι παραβιάσεις του νόμου και το γεγονός ότι αισθανόμαστε διαφορετικοί» από την υπόλοιπη Ισπανία, συνοψίζει η Μαρία Ζοζέ Μορένο, μια διαδηλώτρια 54 ετών στη Βαρκελώνη. «Πιστεύω ότι θα μπρούσαμε να κάνουμε ένα νόμιμο δημοψήφισμα, γιατί όχι, με συναινετικό τρόπο», πρόσθεσε.

kathimerini.gr

eep logo