Σταυρούλα Αντωνάκου: Να συγκρουστούμε με το κομματικό κράτος

antonakou stavroula synentefksi

Γέννημα θρέμμα Πειραιώτισσα, παγκόσμια πρωταθλήτρια και ολυμπιονίκης, αρχηγός στο πόλο γυναικών και του Εθνικού και του Ολυμπιακού στο παρελθόν, η Σταυρούλα Αντωνάκου εξελέγη τον περασμένο Ιανουάριο βουλευτής με το Ποτάμι, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Επικεφαλής της λίστας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, δίνει τη μάχη για να επανεκλεγεί βουλευτής του Ποταμιού στην Α΄ Πειραιά. Το Portnet της έθεσε μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή, μη παραλείποντας στο τέλος πάντως να της ζητήσει την άποψή της για τον Πειραιά.

Δημοσιογράφος: Κυρία Αντωνάκου, ακούω στα βασικά συνθήματα του Ποταμιού τη διαφοροποίηση παλιού και νέου. Και βλέπω και στο ΣΥΡΙΖΑ το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ξεμπερδεύουμε με το παλιό, πάμε μπροστά.
Εάν λοιπόν και οι δυο λέτε να φύγουμε από το παλιό, γιατί εγώ ως ψηφοφόρος να μην επιλέξω το μεγάλο νέο που λέει ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και να επιλέξω το μικρό νέο, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, που είναι το Ποτάμι;

Στ.Αντωνάκου: Έχετε δίκιο, αλλά θα μου επιτρέψετε μια διαφοροποίηση, η οποία είναι η εξής: εμείς δεν έχουμε προεκλογικό σύνθημα το παλιό και το νέο. Εμείς από τη στιγμή που γεννηθήκαμε, είπαμε ότι η πολιτική σκηνή πρέπει να έχει νέα πρόσωπα, να έχει μια μεγάλη ανανέωση. Και όταν λέω ανανέωση και νέα πρόσωπα, δεν εννοώ ηλικιακά, αν και υπάρχει και η ανάγκη για ηλικιακή ανανέωση της πολιτικής ζωής, αλλά εννοώ κυρίως την ανάγκη να μπούνε νέες ιδέες στην πολιτική. Αυτό είναι το δικό μας νέο.
Και οι νέες ιδέες επί παραδείγματι είναι πρώτα απ΄ όλα η σύγκρουση με το κομματικό κράτος, κάτι που νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκανε. Δηλαδή είναι ωραίο να χρησιμοποιείς τα συνθήματα που λένε οι σύμβουλοί σου, σημασία όμως έχει εάν αυτά τα συνθήματα υπακούουν στην πραγματικότητα.
Εμείς όταν λέμε νέο στην πολιτική, εννοούμε ξεκάθαρα, όχι ημερομηνίες γέννησης των κομμάτων ή των αρχηγών τους, αλλά τις νέες ιδέες που έχει ανάγκη η χώρα. Και σας είπα η μεγάλη πρόκληση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενώ θα μπορούσε να συγκρουστεί με τις παθογένειες του παλιού συστήματος, η δική μας θεώρηση είναι ότι δεν συγκρούστηκε.

Δημοσιογράφος: Με ποια παθογένεια θα συγκρουστείτε πρώτοι κα. Αντωνάκου από αυτό το παλιό σύστημα;

Στ.Αντωνάκου: Με τρία πράγματα. Θα σας τα πω.

Δημοσιογράφος: Να τα ξεκαθαρίσουμε για να ξέρει και ο κόσμος τι περιμένει από το Ποτάμι μετά τις εκλογές.

Στ.Αντωνάκου: Έχουμε θέσει αρκετές προτεραιότητες αλλά για την οικονομία του χρόνου θα σας πω τις σημαντικότερες. Το ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι πρέπει και εμείς προσπαθούμε να βάλουμε στο κέντρο της συζήτησης της προεκλογικής, την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Η οικονομική ανάπτυξη του τόπου δεν σημαίνει μόνο να διαφυλάξουμε τις συντάξεις, σωστό, δεν σημαίνει μόνο να προστατεύσουμε τα δικαιώματα κάποιων ήδη εργαζόμενων. Σημαίνει κυρίως να δημιουργήσουμε δουλειές.
Εμείς από τη πρώτη στιγμή είπαμε ότι χρειαζόταν να κάνουμε επενδύσεις στη χώρα, να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση επτά μήνες πελαγοδρομούσε με τις αποκρατικοποιήσεις. Εκεί που πιστεύαμε ότι θα τις ανατρέψει και θα κάνει κάτι καλύτερο, απλώς ήρθε λίγο πριν τις εκλογές και είπε υπογράφω τις αποκρατικοποιήσεις που έχει κάνει ο κ. Σαμαράς. Ξέρετε γιατί μιλάω. Για τα αεροδρόμια κλπ.
Εάν ήταν να τα κάνει, γιατί δεν τα έκανε 7 μήνες; Γιατί δεν πήρε 7 μήνες μια απόφαση που θα έδινε μια ανάσα στην επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας; Το πρώτο λοιπόν είναι οι δουλειές.
Το δεύτερο είναι η σύγκρουση με τη διαφθορά τη μικρή και τη μεγάλη. Και όταν λέω διαφθορά, εννοώ από την καθημερινή διαφθορά της φοροδιαφυγής όλων μας, μέχρι τη μεγάλη, που σημαίνει τι; Όχι δάνεια σε νεκρές τράπεζες, σε νεκρές επιχειρήσεις.

Δημοσιογράφος: Λίστες Λαγκάρντ κλπ, τα ψάχνετε κα. Αντωνάκου;

Στ.Αντωνάκου: Όλα αυτά. Μα, στη Βουλή, όπως θα ξέρετε, ήμασταν οι πρώτοι και στις προγραμματικές δηλώσεις, που είπαμε ότι με τον κ. Νικολούδη είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο και όπως θα ξέρετε, ο εισαγγελέας Μαρκής ο οποίος είναι στέλεχος του Ποταμιού και νομίζω …

Δημοσιογράφος: Υποψήφιος στο Επικρατείας.

Στ.Αντωνάκου: Ναι, έχετε δίκιο. Αλλά και από όλους αναγνωρίζεται ως ένας άνθρωπος έντιμος και διώκτης, έτσι όπως ο κ. Νικολούδης της διαφθοράς ….

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια αυτό που λέτε.

Στ.Αντωνάκου: Εμείς είπαμε τρία τέσσερα πράγματα αυτή την περίοδο και δεν πήραμε καμία απάντηση. Είπαμε επί παραδείγματι, Ενιαία Αρχή Προμηθειών. Γιατί ξέρετε τι γίνεται τώρα; Ο υπουργός τάδε έχει δυνατότητα με μια υπογραφή να δώσει κάποια εκατομμύρια σε κάποιον, προφανώς αυτός ο κάποιος θα μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που θα τον βοηθήσει να επανεκλεγεί. Έτσι δεν είναι;
Εμείς είπαμε ότι αντί να αποφασίζει ένας πολιτικός για το πού μοιράζει το κρατικό χρήμα, να υπάρχει Ενιαία Αρχή Προμηθειών με πρόσωπο έξω από το πολιτικό σύστημα, ανεξάρτητη αρχή υπό τον έλεγχο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλής. Άρα εννοώ συγκεκριμένα πράγματα για τη διαφθορά, πέρα από τίτλους.
Κα το τρίτο πράγμα που βάζουμε για να τελειώσω με τις προτεραιότητές μας τις απόλυτες, είναι το θέμα της παιδείας. Εμείς θέλουμε κατάργηση του αναχρονιστικού νόμου Μπαλτά, να πάμε πίσω την παιδεία δεν θέλουμε. Θέλουμε να αλλάξουμε την παιδεία, το επίπεδο των πρότυπων σχολείων. Έχουμε επιλέξει 8 περιοχές της χώρας που θεωρούμε ότι πρέπει να ιδρυθούν αύριο πρότυπα σχολεία. Είναι οι πιο φτωχές περιοχές της χώρας και θέλουμε να δώσουμε ένα σύνθημα στα παιδιά ότι μπορεί να ζεις στη Θράκη σε μια φτωχή περιοχή, αλλά το κράτος σε εσένα θα δώσει προτεραιότητα μαθητή. Και βέβαια αλλαγές στα πανεπιστήμια στην κατεύθυνση στη σύνδεσή τους με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να παράγουν ανθρώπους οι οποίοι ναι μεν είναιleader σε θέματα σκέψης, αλλά από την άλλη βοηθούν στην τοπική ανάπτυξη, στην τοπική οικονομία και στην εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας.
Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες προτεραιότητες του Ποταμιού.

Δημοσιογράφος: Έχουμε ακούσει αρκετές φορές τον κ.Θεοδωράκη να μιλάει για την ανάγκη ενός σφικτού ολιγομελούς Υπουργικού Συμβουλίου με 20 ανθρώπους της πιάτσας. Έχει πει μάλιστα χαρακτηριστικά: 20 ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον τομέα τους και να αποδώσουν.
Φαντάζομαι ότι περνάει από το μυαλό σας μια δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης που δεν θα είναι ακριβώς των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου, αλλά θα υποστηρίζεται από αυτούς, με άξια στελέχη που προέρχονται από την κοινωνία; Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για σας το βράδυ της Κυριακής;
Δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή των κομμάτων, αλλά με τη στήριξη των κομμάτων;

Στ.Αντωνάκου: Θα μου επιτρέψετε, έχετε κατά το ήμισυ δίκιο. Εμείς τι λέμε; Λέμε τώρα μια υποθετική περίπτωση, κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει με το Θεοδωράκη πάμε να κάνουμε μια κυβέρνηση, υποθετικά μιλάμε τώρα. Ή με ένα άλλο κόμμα. Εμείς τι λέμε; Ότι το καλύτερο είναι ποιο; Βεβαίως θα υπάρχουν δυο τρεις άνθρωποι από το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές οι οποίοι θεωρούν ότι οδηγούν την κοινωνία σε αυτή την κατεύθυνση που η κοινωνία ψήφισε.

Δημοσιογράφος: Σηματοδοτούν αυτό που ψήφισε ο κόσμος.

Στ.Αντωνάκου: Από τη στιγμή που ο κόσμος ψηφίζει αριστερά, δεν θα κάνεις μια δεξιά κυβέρνηση, ή το αντίστροφο; Εάν κερδίσει ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα τους πεις βάλε τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Εύλογο.
Έχεις λοιπόν κάποιους υπουργούς οι οποίοι σηματοδοτούν αυτή την επιλογή του κόσμου, αλλά από την άλλη μεριά, επειδή τα προβλήματα επείγουν, επειδή τα προβλήματα δεν θέλουν άλλους πειραματισμούς σαν κι αυτούς που ζήσαμε. Εμείς λέμε κάνεις μια κυβέρνηση επαϊόντων και δεν χρησιμοποιώ τη λέξη τυχαία και δεν χρησιμοποιώ τη λέξη τεχνοκρατών. Δεν είμαι υπέρ των τεχνοκρατών στην πολιτική.
Δηλαδή ένας άνθρωπος που έρχεται, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική, με τις αντιθέσεις, με την κοινωνία, με τα προβλήματα που μπορεί να έχει ο απλός κόσμος. Δε θέλω μια κυβέρνηση ανθρώπων αποστειρωμένων από τα κοινωνικά διλήμματα, αλλά θέλω μια κυβέρνηση επαϊόντων.

Δημοσιογράφος: Το Ποτάμι είναι ένα νέο κόμμα, ένα νέο κίνημα, έτσι όπως λέτε, ξεκινήσατε με τις ευρωεκλογές, συνεχίσατε με μια ανάλογη πορεία στις εκλογές του Ιανουαρίου. Εάν παρ’ ελπίδα για σας επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν να χάνετε και προς ΣΥΡΙΖΑ και προς Ν.Δ. και να μειώνονται τα ποσοστά σας, ποιο είναι το μέλλον σας; Γιατί αυτό το νέο που φέρατε δεν έγινε; Δεν ακούστηκε; Για το ποια θα είναι η πορεία από εδώ και μπρος;

Στ.Αντωνάκου: Ο προβληματισμός είναι σωστός, αλλά θα προτιμούσα να γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια μάχη. Να ξέρετε όμως, ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν παρά να παίρνουν τα μηνύματα της κοινωνίας.
Η εκτίμησή μου πάντως είναι ότι οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή αδυνατούν να δούνε το τι γίνεται στην κοινωνία. Και δεν εννοώ αδυνατούν για το Ποτάμι. Φοβάμαι πολλές από τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να διαψευστούν. Δεν ξέρω πόσο ψηλά, επί παραδείγματι είναι η Χρυσή Αυγή. Δεν ξέρω ποια πράγματι κόμματα μπαίνουν στη Βουλή. Δεν ξέρω τι θα ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι. Δεν έχω δηλαδή την πεποίθηση και τη σιγουριά ότι αυτά που ακούω το βράδυ από τους δημοσκόπους είναι αυτά τα οποία γίνονται. Κυρίως γιατί η κοινωνία μετά και από τη συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος και των δημοσκοπήσεων στο όχι και στο ναι, είναι επιφυλακτική, νομίζω, σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.

Δημοσιογράφος: Εκλέγεστε στην Α΄ Πειραιά. Είστε μόλις 32 ετών. Πείτε μου πως φαντάζεστε την πόλη σας στο μέλλον.

Στ.Αντωνάκου: Πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο αφήγημα για την πόλη. Ως αθλήτρια έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αλλά το λέω χωρίς να νιώθω ότι υπερβάλλω, νιώθω πως ο Πειραιάς είναι η ωραιότερη πόλη του κόσμου. Ειδικά η ακτογραμμή της, από τη Σχολή Δοκίμων μέχρι το ΣΕΦ, αυτή η ανεπανάληπτη κορδέλα είναι μοναδική ενώ οι δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησής της σε συνδυασμό με την κρουαζιέρα, είναι απεριόριστες.
Προσωπικά, αν και βουλευτής, διατηρώ την ιδιότητά μου του δημοτικού συμβούλου – μάλιστα έχω παραστεί σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου – θέλω λοιπόν να εξαντλήσω κάθε περιθώριο για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η πόλη μας.
Άλλωστε, η σύντομη βουλευτική μου παρουσία σφραγίζεται με 6-7 παρεμβάσεις που αφορούσαν το Δήμο Πειραιά, τη ναυτιλία και το λιμάνι.

Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι

eep logo