Ευθύνη ναι, μοναξιά όχι!

katsafados kostas blue

Συνέντευξη στον Νότη Ανανιάδη

Η περίπτωση του μοναδικού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Πειραιά και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές.

Κατ’ αρχήν είναι ο μοναδικός βουλευτής ενός κόμματος που κάποτε έφτανε να εκλέγει ακόμη και πέντε βουλευτές σ’αυτή την Περιφέρεια! Πρωτοεκλέχτηκε το 2012, δεύτερος με σχεδόν 8.800 σταυρούς, όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά στην Α’ Πειραιά ήλθε δεύτερη πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ. Και επανεκλέχτηκε τον Ιανουάριο του 2015, με τον αριθμό των προσωπικών σταυρών που πήρε να εκτοξεύεται στους 17.500 και τη ΝΔ που έχασε πανηγυρικά τις εκλογές, να κερδίζει την Α΄ Πειραιά! Πραγματικά εντυπωσιακά στατιστικά.
Όπως εντυπωσιακή είναι και διαδρομή του Κώστα Κατσαφάδου στην πολιτική. Αν και μόλις στα 36 του, έχει εκλεγεί, όπως αναφέρθηκε, ήδη δύο φορές βουλευτής, έχει συμμετάσχει άλλες δυο φορές στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ως υποψήφιος, βελτιώνοντας πάντοτε τη θέση του, κι άφησε πίσω του στις τελευταίες εκλογές ένας πρώην υπουργό, τον Κων. Αρβανιτόπουλο, που δεν κατάφερε να εκλεγεί. Βέβαια κουβαλά μια πολιτική «προίκα» την οποία πάντως «έχτισε» μόνος του, αφού άλλωστε δεν προέρχεται από κάποιο πολιτικό τζάκι. Στα 22 του είχε ήδη εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου και στα 26 του Περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά, ενώ παράλληλα ήταν πρόεδρος της ΔΑΠ και του συλλόγου φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Ο Κ.Κατσαφάδος γεννήθηκε στο Κερατσίνι και μεγάλωσε στο κέντρο του Πειραιά, από το Πανεπιστήμιο του οποίου πήρε το πρώτο του πτυχίο, το μεταπτυχιακό του ενώ είναι και υποψήφιος διδάκτορας στις Διεθνείς Σχέσεις.

Δηλώνει στο Portnet ότι δεν νιώθει μοναξιά που είναι ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια, αλλά ευθύνη, καθώς δεν είναι εύκολο ένας άνθρωπος μόνος του να παλεύει για τα προβλήματα του τόπου του. Μιλώντας για τον Πειραιά, μοιραία η συζήτηση πηγαίνει στο σημαντικότερο θέμα που αφορά την πόλη αυτή την περίοδο, το οποίο δεν είναι άλλο από το λιμάνι. «Ο ΟΛΠ είναι εθνική περιουσία», σημειώνει. Και προσθέτει ότι το πρώτο λιμάνι της χώρας έχει εθνικό χαρακτήρα, είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη της Ελλάδας και φυσικά του Πειραιά και πρέπει με τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιηθεί με γνώμονα το όσο γίνεται μεγαλύτερο κέρδος, προσθέτει δε ότι οι βουλευτές κα οι δημοτικές αρχές πρέπει ακριβώς στην διαδικασία αξιοποίησης να πιέσουν για να κερδίσει η πόλη και οι πολίτες όσο γίνεται περισσότερα ανταποδοτικά οφέλη, υπογραμμίζοντας ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει με σεβασμό στους υπαλλήλους του ΟΛΠ.
«Θα ήταν εύκολο για μένα, ως βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τάξω οτιδήποτε αρεστό στους υπαλλήλους», σημειώνει. Αλλά, προσθέτει, «αισθάνομαι ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, ώστε να κατακτήσει τη θέση που του αντιστοιχεί στα δρώμενα της παγκόσμιας Ναυτιλίας, για το καλό της χώρας, της εθνικής οικονομίας και της πόλης του Πειραιά, πάντα με προστασία των υπαλλήλων».

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει πως το κόμμα του δεν θα κάνει ότι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Θυμίζει ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Ναυτιλίας για το λιμάνι άλλα έλεγαν προεκλογικά κι άλλα κάνουν, αλλάζοντας μέσα σε τρεις μήνες τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, αλλά και τις ίδιες τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «βαφτίζοντας το κρέας, ψάρι».

Η συζήτηση μένει στον Πειραιά και πηγαίνει σε μια πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με τη διέλευση του τραμ από τις αρχαίες Πύλες της πόλης. «Το τραμ διχάζει», υπογραμμίζει. «Δεν είμαι ειδικός, δεν γνωρίζω αν είναι καλό ή κακό, αλλά η ερώτηση που υπέβαλλα απηχεί την τραγική κατάσταση που βιώνει ο εμπορικός κόσμος της πόλης και το τρομερό κυκλοφοριακό πρόβλημα σε συνδυασμό με τις σοβαρότατες καθυστερήσεις στην πρόοδο των έργων. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Για την κατασκευή ολόκληρου του δικτύου του τραμ απαιτήθηκε μικρότερος χρόνος απ’ ότι απαιτείται τώρα για ελάχιστα χιλιόμετρα μέσα στην πόλη. Αλλά υπάρχουν και ερωτήματα για το αν συμφέρει η λειτουργία του, αν υπάρχουν και αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και τελικά αν η λειτουργία του θα δημιουργήσει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις από θετικές στην πόλη».

Η κουβέντα φυσικά δεν μπορεί να μην πάει στο μεγάλο θέμα της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν δύο δεδομένα και δυο δρόμοι, που λόγω ιδεοληψιών και εμμονών στελεχών της κυβέρνησης και όχι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς ποιον τελικά θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Ο πρώτος δρόμος είναι συμφωνία και παραμονή στην Ευρώπη και στο ευρώ, ο δεύτερος είναι η οριστική ρήξη που οδηγεί σε χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δυστυχώς έχουμε φτάσει να παρακαλάμε να υπογραφεί η συμφωνία, να υπογραφεί τρίτο μνημόνιο, ώστε να μην απομονωθεί η χώρα. Κατά τη γνώμη μου, ο πρωθυπουργός, βυθισμένος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και στον πόλεμο που διεξήγαγε για 30 μήνες στη προηγούμενη κυβέρνηση, αρνείται να δει την πραγματικότητα και προσπαθεί να δείξει ότι διαπραγματεύεται αδιαφορώντας για τη δυσχερέστατη θέση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα, αλλά και των αυξημένων διαρκώς απαιτήσεων των δανειστών, όσο αυτοί βλέπουν την κατάσταση που βρισκόμαστε.»
Ο Κ.Κατσαφάδος διακινδυνεύει την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να φέρει την όποια συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι βουλευτές θα γνωρίζουν πως η χρεοκοπία θα είναι ζήτημα ωρών. «Τότε εμείς, μη μπορώντας να κάνουμε τίποτα άλλο, μάλλον θα ψηφίσουμε ένα νέο μνημόνιο, όπως θα ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους επιπλέον θα ασκηθεί ψυχολογική πίεση ότι δεν μπορούν ως αριστεροί να ρίξουν την κυβέρνηση της Πρώτη Φορά Αριστεράς. Όσο και να θέλει να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες που έχει σε σχέση με την ανεύθυνη και επικίνδυνη αντιπολίτευση που άσκησε και τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας, τελικά θα αναγκαστεί να πιει το πικρό ποτήρι της αλήθειας. Θα προσγειωθεί ανώμαλα στην πραγματικότητα. Θα καταλάβει ότι, δυστυχώς, εύκολοι δρόμοι δεν υπάρχουν. Εύχομαι μόνο, οι συνέπειες αυτής της κυβερνητικής πολιτικής να μην έχουν οδυνηρά και ανεπανόρθωτα αποτελέσματα για τη χώρα», υπογραμμίζει.

Σε σχέση με τα σενάρια που κυκλοφορούν για εκλογές ή δημοψήφισμα, ο Κ.Κατσαφάδος είναι κατηγορηματικός: «Εκλογές σημαίνει χρεοκοπία, δημοψήφισμα σημαίνει διχασμός και χρεοκοπία! Πριν λίγους μήνες ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη να κυβερνήσει, να σκίσει τα μνημόνια, να υλοποιήσει προεκλογικές δεσμεύσεις, να φέρει μια καλύτερη συμφωνία. Ποιος είναι ο λόγος να ψηφίζουμε και να εκλέγουμε πρωθυπουργό και κυβέρνηση, αν πηγαίνουμε συνέχεια σε εκλογές; Ο κ.Τσίπρας έχει τη ευθύνη της χώρας και γι’ αυτή θα κριθεί. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη τις εκλογές, ο τόπος έχει ανάγκη σταθερότητα και συναίνεση, αλλά αν πάμε σε εκλογές, αυτό θα σημαίνει ότι η πολιτική του κ.Τσίπρα έχει αποτύχει.

Όταν παρατηρούμε στον κ.Κατσαφάδο ότι το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχει πετύχει τα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας της ενώ δημοσκοπικά βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα, επιλέγει να αναφερθεί κατ’ αρχήν στην ιστορία της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που διασφάλισε την ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία και υλοποίησε τη σύγχρονη μεγάλη ιδέα της ένταξης στην Ευρώπη. «Με τη Νέα Δημοκρατία, η Ελλάδα έπαψε να είναι ψωροκώσταινα, μετατοπίστηκε από τα Βαλκάνια και μπήκε στα Ευρωπαϊκά σαλόνια. Ακόμη και σήμερα η ισχύς της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες. Κάναμε και λάθη, παραδέχεται, πήραμε και μέτρα που ήταν αντίθετα στην ιδεολογία μας και την νεοφιλελεύθερη οικονομία, όπως η αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά υπηρετήσαμε το βασικό μας στόχο που ήταν να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, αψηφώντας το πολιτικό κόστος».

Το ρωτάμε αν, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να μένει στο απυρόβλητο η ηγεσία της νέας Δημοκρατίας και ο Κώστας Κατσαφάδος παραδέχεται ευθέως ότι κανείς δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο. Αλλά προσθέτει ότι η ΝΔ οφείλει να είναι ανοιχτή στην κοινωνία. «Εκείνο που προέχει σήμερα, είναι να πετύχουμε μια Συμφωνία, να δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας στη χώρα. Η μεγάλη ευθύνη του κόμματός μας είναι να εγγυηθεί αυτή τη σταθερότητα. Αυτός είναι ο ρόλος μας και η υποχρέωση μας απέναντι στο λαό. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα».
Και σε ότι αφορά τοις δημοσκοπήσεις, προσθέτει πως δεν τον τρομάζουν, θυμίζοντας την αποδοχή που είχε τους πρώτους μήνες η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009. «Ο νέος ρόλος των πολιτικών δεν είναι να εργάζονται με γνώμονα τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές» υπογραμμίζει. Και επαναλαμβάνει ότι το σημαντικότερο είναι να παραμείνει η χώρα όρθια. Και ακολουθεί η συζήτηση για την προοπτική του κόμματος του.
«Πιστεύω ότι τους Έλληνες ενώνουν περισσότερα από όσα τους χωρίζουν. Μπορούμε να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για το καλό της Πατρίδας και να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις. Και εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς ελάχιστη εθνική συναίνεση για το αυτονόητο. Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί την κρίσιμη αυτή στιγμή του οικονομικού πολέμου που αντιμετωπίζουμε, ότι μόνο μια οικουμενική κυβέρνηση, με ρεαλισμό και ευρωπαϊκή προοπτική, απαλλαγμένη από ιδεοληψίες, με το καλύτερο προσωπικό από τα κόμματα και την κοινωνία, κάνοντας παράλληλα την κοινωνία να αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, μόνο μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να δώσει προοπτική για το μέλλον.