«Ο Κύκλος των μάταιων Πράξεων» στον Κορυδαλλό

1 soukatzidis

Η παράσταση ιστορικής μνήμης για τη ζωή και τον θάνατο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζιόκα, έρχεται στον Κορυδαλλό, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, παραμονή της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις 8 μ.μ, στην αίθουσα Πλειάδες του Πνευματικού Κέντρου (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης) και ανεβαίνει υπό την αιγίδα του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού του Δήμου Κορυδαλλού.

Πρόκειται για παράσταση της Ομάδας πείρα(γ)μα, που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Η παράσταση ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του μικρασιάτη πρόσφυγα και ακροναυπλιώτη Ναπολέοντα Σουκατζίδη, έναν από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944. Από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909 και μετά τη μικρασιατική καταστροφή, τη μετεγκατάσταση της οικογένειας του στην Κρήτη, στο Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου, σκιαγραφεί τη ζωή και την πολιτική δράση του στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο έως και την σύλληψη του το 1936 με το «Ιδιώνυμο». Τον ακολουθεί στην εξορία του στον Άη-Στράτη, στη φυλάκισή του στην Ακροναυπλία και στη μεταφορά του στα ναζιστικά στρατόπεδα Λάρισας και Χαϊδαρίου μέχρι και την εκτέλεσή του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας έτσι όλη την τραγική και συνάμα ηρωική διαδρομή της πατρίδας μας όπως έχει καταγραφεί στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα “Ο Κύκλος των «Μάταιων» Πράξεων” (εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ).

Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Κασόλα.
Τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη ζωντανεύει επί σκηνής ο Γιάννης Καρούνης και την αρραβωνιαστικιά του Χαρά Λιουδάκη – Κυπραίου η Ειρήνη Μελά.
Τους συνοδεύει τραγουδώντας από σκηνής η Νατάσσα Τζαβέλλα Παπαδοπούλου. Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Αλέξης Βάκης και τη σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια η χαράκτρια Ευτυχία Ροδοπούλου. Οι φωτισμοί είναι της ομάδας πείρα(γ)μα και οι φωτογραφίες της παράστασης της Χριστίνας Σαρλάμη.

Διάρκεια παράστασης 1 ώρα και 20 λεπτά.
Είσοδος ελεύθερη.

eep logo