Still Life του Δημήτρη Παπαϊωάννου

still life

Για 10 παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Το Still Life του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξεκινάει την παγκόσμια περιοδεία του στις 16 Σεπτεμβρίου από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με 10 παραστάσεις — ανοίγοντας ταυτόχρονα τη χειμερινή σεζόν του Θεάτρου.

Το έργο είναι αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης ερευνητικής πορείας του Δημήτρη Παπαϊωάννου με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα και τον επαναπροσδιορισμό των πρωταρχικών σκηνικών υλικών, η οποία ξεκίνησε το 2009 με το Πουθενά και συνεχίστηκε με το Μέσα (2011) και την Πρώτη Ύλη (2012).

Κάτω από έναν μεγάλο ουρανό σε μια έρημη σκηνή, ο άνθρωπος-εργάτης σαν άλλος Σίσυφος, αναζητά τη λύτρωση μέσα από τον καθημερινό μόχθο.

Οι ερμηνευτές του έργου ισορροπούν συνθέτοντας φιγούρες και δημιουργώντας οπτικές απάτες, και αναμετριόνται με την βαρύτητα των βασικών υλικών στην προσπάθεια τους να απελευθερωθούν από την ύλη και να ενωθούν με την ελαφρότητα του σύμπαντος.

Μετά τον Πειραιά, το Still Life θα παρουσιαστεί στο Festival d’ Automne στο Παρίσι, όπως και στο Φεστιβάλ Novart στο Μπορντό, στο Dansens Hus στη Στοκχόλμη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου a Mil στο Σαντιάγκο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Σάο Πάολο (MITsp), στο deSingel International Arts Campus στην Αμβέρσα, στο 13ο Φεστιβάλ Χορού στο Βελιγράδι και στο Festival A dança dança-se com os pés στην Μπράγκα.

Το έργο πρωτοείδαν 13.000 θεατές την άνοιξη του 2014 στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, μετά από πρόσκληση του Robert Wilson, παρουσιάστηκε στο Watermill Center Summer Benefit Gala στη Νέα Υόρκη.

Ξαναδουλεμένο, με ανανεωμένο δυναμικό, το Still Life ξεκινάει από τον Πειραιά το νέο του ταξίδι.

Still Life
με τους Προκόπη Αγαθοκλέους, Δρόσο Σκώτη, Μιχάλη Θεοφάνους, Κώστα Χρυσαφίδη, Χρήστο Στρινόπουλο, Καλλιόπη Σίμου, Παυλίνα Ανδριοπούλου και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου
Εικαστική Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Κοστούμια - Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Το σκηνικό σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους: Δημήτρη Θεοδωρόπουλο - Σοφία Ντώνα
Ο επανασχεδιασμός του σκηνικού για την περιοδεία έγινε από τον Θανάση Δεμίρη
Γλυπτική - Ζωγραφική: Νεκτάριος Διονυσάτος
Τα κοστούμια σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με την: Βασιλεία Ροζάνα
Βοηθός Σκηνοθέτη - Διεύθυνση & Εκτέλεση Παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου
Οργάνωση περιοδείας: Julian Mommert
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2014
Παραγωγή της περιοδείας: 2WORKS με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

 

eep logo