Ευρώπη Ευρώπη

Marina Petri

Εικαστική έκθεση της Μαρίνας Πετρή

 

Μια σειρά απαντήσεων από τις ίδιες χώρες της Ευρώπης σε ερωτήματα που δεν θα σκεφτόμαστε ίσως ποτέ…

Μια αλλιώτικη έκθεση για την Ευρώπη που αγαπήσαμε, το δέντρο που πληγώναμε.. με μυστικό της έκθεσης : «Εγώ κρατάω τα μάτια μου ανοιχτά κι εμπνέομαι είτε από έργα κλασικά… οι τραγωδίες πάλι είναι πάντα σύγχρονες» του Μιχάλη Κακογιάννη που η Μαρίνα Πετρή ομολογεί ότι ταυτίζεται απόλυτα.

Με ένα θυμό, θύμηση η Μυκονιάτισσα καλλιτέχνης Μαρίνα Πετρή ,σιχαίνεται στην επανάληψη και συνήθεια της επανάληψης τύπων έργων και συνθέσεων που πολλοί καλλιτέχνες καταφεύγουν για να σιγουριά της επιτυχίας , σε κάθε της θεματική ενότητα κάθε έργο της είναι ολόκληρο και μοναδικό . Κάθε της θεματική μας ξαφνιάζει για την τόλμη και ευρηματικότητα , με λίγα λόγια έχει κάτι να μας πει .

Έχει και ένα δεύτερο θυμό ,την αδράνεια του κόσμου όπως το περιγράφει και φτάνει μετά από τον τρόμο και μεταμέλεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, να λησμονήσει μετά την κατάκτηση της αφθονίας όπου αφαιρώντας το στερητικό α έχει καταλήξει στο φθόνο του συνανθρώπου του. Και ενώ το 1941 μια ακτίνα φωτός βγήκε γραμμένη σε ένα χαρτί από τσιγάρα τον από τους φυλακισμένους του Μουσολίνι Altiero Spinelli και ErnestoRossi το γνωστό «Manifesto Ventotene» για μια ενωμένη Ευρώπη, σύντομα η ίδια η συνδιοίκιση θα συνέχιζε την συντήρηση της νοοτροπίας παγίδευσης των αδυνάτων για το γόητρο και επιβολή των δυνατών.
Σύντομα τα συστήματα που έφεραν επίθετα τον όρο δημοκρατία και δημοκρατικός έδειξαν τη φθορά τους παγκόσμια , όσο το απόγειο της περιόδου της διοίκησης του συστήματος της βασιλείας.

Η δημιουργός καταθέτει την ομορφιά και τραγική πλευρά της Ευρώπης σε 54 περσόνες. Παρελαύνει μέσα τους ο πόλεμος, η ιστορία ,ο μύθος ,ο πολιτισμός, η επιστήμη , η τέχνη, η φιλοσοφία, η ομορφιά ,ο πλούτος της διαφορετικότητας ,η γιορτή ,η ξεγνοιασιά, η πολυτέλεια , η απαρχή τις εδραίωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μια Ευρώπη γηραιά αλλά που η ψυχή του κόσμου της σήμερα διψά για φιλική μεταχείριση και όχι την συρρίκνωση της κατ’ όνομα χώρες της Ενωμένης Ευρώπης .
Τα έργα της είναι ένα παιχνίδι από ηλεκτρονικό κολάζ εικόνων πειραγμένα με πλούσιες εικαστικές μανιέρες , χαρά, πόνο, απογοήτευση , αισιοδοξία, έρωτα ,θάνατο, θεούς και δαίμονες.
Η έκθεση της συλλογής ξεκίνησε το ταξίδι της στην καρδιά του Βερολίνου. Πάνω από όλα κάνει συμμέτοχο τον θεατή για άποψη, σκέψεις και συναισθήματα.

Προλογίζουν ο φιλότεχνος κος Δημήτρης Λυμπέρης και η κα Ελένη Γρυπάρη, πρώην αντιπρόεδρος των νέων ευρωπαίων φεντεραλιστών και μέλος της ομοσπονδιακής επιτροπής Ευρώπης.
Η καλλιτέχνης θα κοινωνήσει τους επισκέπτες με ένα δρώμενο όπου η κάθε χώρα θα πάρει το λόγο … στον εκθεσιακό χώρο του πρώτου ορόφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης την Δευτέρα 19 Μαρτίου ώρα 20.00 με έναρξη εγκαινίων ώρα 19.30 .

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 Μαρτίου μέχρι τις 16 Απριλίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επίσημη μέρα έναρξης και δρώμενου 19 – Μαρτίου 2018 ώρα 19.30 διάρκεια έκθεσης 17 Μαρτίου – 15 Απριλίου – ώρες 10.00 πμ – 20.00 μμ
Πειραιώς 206, Ταύρος,
τηλ 210 3418579 & 6978064526 www.mcf.gr.
www.marinapetri.gr
email:marinapetri.petrimarina@gmail.com

eep logo