«Φυσικά πεδία και εννοιακές φόρμες»

nefelografia

Έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά - Εγκαίνια στις 19 Ιουνίου

 

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 8 το βράδυ θα γίνουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης εικαστικών έργων του διακεκριμένου ζωγράφου, λογοτέχνη, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: «Φυσικά Πεδία και Εννοιακές Φόρμες».

Την έκθεση θα εγκαινιάσει με ομιλία της η κ. Ειρήνη Στ. Νταιφά, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά.

Πρόκειται για παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη από δύο κύριες ενότητες έργων του φιλοτεχνημένες από το 1992 μέχρι και σήμερα. Στην ενότητα «Φυσικά πεδία» εντάσσεται η σειρά έργων του με τις Νεφελογραφίες-Nebulagraphics, που η πρώτη τους φάση εκτέθηκε το 1995 στον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων, στο Πνευματικό Κέντρο και το Κέντρο Τεχνών Δ. Α. (Πάρκο Ελευθερίας) Scriptorium I, 1999 και Scriptorium ΙΙ, 2010. Στη συνέχεια εκτέθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε πολλές Αίθουσες Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από 7 Δεκ. 2016- 8 Ιαν. 2017 έγινε αναδρομική τους παρουσίαση με τίτλο: «Νεφελομορφίες Art- Est» στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία.

Η ενότητα «Εννοιακές Φορμές», απαρτίζεται από πολυπρισματικές συνθέσεις με γεωμετρικές φόρμες, μορφές και σύμβολα στο επίπεδο και το χώρο. Με πρώτη τους συνθετική φάση τα πολύχρωμα Έννοιακά τοπία, ολοκληρώνουν το ποικίλο ερευνητικό φάσμα του καλλιτέχνη με τις σχεδιαστικές Ιδεομορφίες του και τα συμβολικά συμπλέγματα μορφών και επιπέδων, τις Συλλήψεις. Μετά την αρχική έκθεση κάποιων μελανογραφικών συνθέσεων με τίτλο Conceptualizations στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια των εικαστικών και θεωρητικών σπουδών του Κώστα Ευαγγελάτου, έχουν εκτεθεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, σε Αίθουσες Τέχνης και Πανεπιστημιακές Σχολές.

Η έκθεση του με τίτλο «Αισθητικές και θεωρητικές καταθέσεις» που είχε φιλοξενηθεί τον Φεβρουάριο του 2016 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, με μεγάλο αριθμό έργων από τις άλλες ενότητες της δουλειάς του καλλιτέχνη με προσωπογραφίες, κιονόκρανα, σωματογραφίες, επιζωγραφισμένες σφαίρες, εννοιακές μορφές, σε συνδυασμό με δρώμενα, θεωρητικές αναλύσεις, αισθητικές προσεγγίσεις και λογοτεχνικές ερμηνείες, είχε εντυπωσιάσει το φιλότεχνο κοινό.

Με τα επιλεγμένα έργα 25 χρόνων δημιουργίας του Κώστα Ευαγγελάτου που θα εκτεθούν από 19-25 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά παρουσιάζεται συνοπτικά το φάσμα της πολυεπίπεδης εικαστικής αναζήτησης και προσφοράς του.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις λόγου και τέχνης:

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8μμ.

ΑΝΝΑ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, Δρ Επιστημών της Αγωγής του Παν/μίου της Σορβόνης (Paris V- Rene Descartes) με τίτλο: «Από τον Πολύσμιγο Αίνο στις Ερμητικές Λαμπίδες - Η ποιητική πανδαισία του Κώστα Ευαγγελάτου».

ΜΑΡΘΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Φιλόλογος, Ηθοποιός, Λογοτέχνις: Απαγγελία ποιημάτων του Κώστα Ευαγγελάτου από τις συλλογές «Πολύσμιγος Αίνος», εκδόσεις «Συλλογές» και «Ερμητικές Λαμπίδες», εκδόσεις «Άπαρσις».


ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8μμ.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, Εικαστικός, Λογοτέχνης, θεωρητικός τέχνης: Ομιλία περί ποιητικής γραφής με τίτλο: «Ως δι’ εσόπτρου» και ανάγνωση ποιημάτων από την νέα συλλογή του «Ερμητικές Λαμπίδες», εκδόσεις «Άπαρσις»


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8μμ.

ΦΩΦΗ ΚΟΝΔΥΛΗ, Μουσικοσυνθέτιδα, πιανίστα: Πρώτη παρουσίαση των μουσικών της έργων: «Μετάβαση» σύνθεση για πιάνο και «Ρεφρέν» για φωνή και πιάνο, σε ποίημα του Κώστα Ευαγγελάτου από τη συλλογή «Εγκάρσια Πτήση», εκδόσεις «Απόπειρα».
ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ «ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ»: Παρουσίαση του χορευτικού σόλο «ΠΡΟΣΓΕΙΟΣ ΠΤΗΣΗ» με τον χορευτή ΚΩΣΤΗ ΤΣΙΑΜΑΓΚΑ. Χορογραφία-σκηνοθεσία της Φένιας Αποστόλου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ, 7:30μμ

Καταληκτήρια ξενάγηση στις ενότητες της έκθεσης από τον Κώστα Ευαγγελάτο.
Είσοδος ελεύθερη.

Τεχνική και υλική υποστήριξη της έκθεσης και των εκδηλώσεων: Art Studio EST-La Chambre, Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, Αρχείο «Fototanism», περιοδικό «Συλλογές».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ,
Φίλωνος 29 (παλαιό Ταχυδρομείο), ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

Καθημερινά: 12:00-14:30 και 18:30-21:00
Ξεναγήσεις και αισθητικές αναλύσεις: Τρίτη μέχρι και Παρασκευή, ώρα 19:30.
Διάρκεια έκθεσης: 19 - 25 Ιουνίου 2017.

eep logo