Ξεκινά η προετοιμασία για τις «Ημέρες Θάλασσας 2017»

1 peiraias zea

Συνάντηση φορέων για μια ακόμη καλύτερη διοργάνωση του ετήσιου θεσμού του Πειραιά

Ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Πειραιά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη, συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του Πειραιά, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διοργάνωση για τρίτη χρονιά του θεσμού: «Ημέρες Θάλασσας».

Οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης, μετά την εισήγηση του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρου Κόκκαλη, διατύπωσαν αρκετές προτάσεις κι έγινε εποικοδομητικός διάλογος. Στο τέλος συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση σε διευρυμένο επίπεδο, στο Ε.Β.Ε.Π., την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και επικεφαλής της οργανωτικής ομάδας του Δήμου για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των «Ημερών Θάλασσας 2017», κ. Πέτρος Κόκκαλης, εισηγητικά τόνισε:

«Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση στην πρόσκληση της οργανωτικής ομάδας για τις «Ημέρες θάλασσας 2017», για να ξεκινήσουμε και φέτος να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η γιορτή, που γίνεται κάθε χρόνο. Με επικεφαλής τον Δήμαρχο δημιουργήθηκε μια ομάδα στον Δήμο που είναι ο Παναγιώτης Κυρίμης, ο Μάκης Αγγελετάκης, η Κατερίνα, που θα αναλάβει φέτος το οργανωτικό κομμάτι. Έχουμε πλέον δύο εμπειρίες από τις «Ημέρες Θάλασσας»: την πρώτη χρονιά που ήταν η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας», που κάναμε πάρα πολλές εκδηλώσεις, σε πολύ λίγο χρόνο. Πέρσι είχαμε πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας στον Δήμο λόγω της κρίσης του προσφυγικού, που είχαμε στο λιμάνι τόσο κόσμο και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτό που θέλαμε, οπότε κάναμε περισσότερες απλωμένες εκδηλώσεις. Φέτος λέμε πως είναι η χρονιά που θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε ένα «format» που θα το ακολουθούμε για τα επόμενα χρόνια.

Πιστεύουμε ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου είναι μια πολύ καλή περίοδος για να μπορέσει η πόλη μας σιγά – σιγά να την κατοχυρώσει, να μπορέσει να δημιουργήσει μια ετήσια γιορτή, όπου αναδεικνύονται οι δεξιότητες και οι ικανότητες της πόλης γύρω από τη θάλασσα. Είναι η εποχή που κι ο κόσμος γυρνάει προς τη θάλασσα και είναι κι εποχή να του θυμίζουμε, ότι ο Πειραιάς είναι η ναυτική πρωτεύουσα της Ελλάδος και μια πόλη που έχει πάρα πολλά πράγματα να δείξει. Αυτό που έχουμε σκεφτεί φέτος και θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας είναι το εξής: πιστεύουμε ότι με βάση τις εμπειρίες των προηγούμενων ετών θα θέλαμε να ξεκινήσουμε να διοργανώσει ο Δήμος 6-7 βασικές μεγάλες εκδηλώσεις, που θα είναι ο σκελετός των «Ημερών Θάλασσας» και να ξεκινήσουμε την κουβέντα μαζί τώρα, που είναι ακόμα Φεβρουάριος, ώστε να ακούσουμε και από τις δικές σας προτάσεις, τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε, τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε για να μπορέσουμε να το εντάξουμε, όλο αυτό, σε ένα ενιαίο επικοινωνιακό πρόγραμμα.

Θα ξαναστήσουμε φέτος το site, θα κάνουμε φέτος από αρκετά νωρίς μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια για να επικοινωνήσουμε σε όλη την Αττική, γιατί αυτό είναι το κοινό μας. Ο στόχος μας είναι διπλός: ο ένας στόχος είναι εσωτερικός. Να κινητοποιηθούμε μέσα στην πόλη, να συνεργαστούμε και μέσα από αυτήν την τριβή μεταξύ μας να αρχίσουμε να είμαστε και πιο παραγωγικοί. Να δείξουμε δηλαδή, οι ίδιοι στους εαυτούς μας τι μπορεί να κάνει αυτή η πόλη. Ένας δεύτερος στόχος είναι να προσεγγίσουμε πιο δυναμικά το κοινό της Αττικής και να τους προσκαλέσουμε να έρχονται στον Πειραιά όλο και πιο συχνά.

Οι βασικές εκδηλώσεις για τις οποίες συζητάμε για φέτος είναι το καθιερωμένο πια πάρτι στην Τρούμπα, είναι η πολύ πετυχημένη από πέρσι εκδήλωση με την υποδοχή της τριήρους με το Πολεμικό Ναυτικό στο Πασαλιμάνι – πέρσι είχε πάρα πολύ κόσμο - και θέλουμε φέτος να κάνουμε μια λίγο διαφορετική προσέγγιση. Φέτος για πρώτη φορά θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που δεν μπορέσαμε να κάνουμε ούτε την πρώτη χρονιά. Να κάνουμε μια μεγάλη «regatta» σε συνεργασία με τους Ιστιοπλοϊκούς Ομίλους στο Μικρολίμανο, να βγούνε στη θάλασσα πάρα πολλά «πλεούμενα» και να περιπλεύσουν τον Πειραιά, κυρίως ιστιοπλοϊκά, αλλά και κωπηλατικά.

Συζητάμε με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Τ.Ε.Ι. να κάνουμε για πρώτη φορά μια κοινή ημερίδα, μια ολόκληρη μέρα, με τους καθηγητές τους, στο Ε.Β.Ε.Π. – ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας θεσμών - που θα αναδείξουν θέματα Ναυτιλίας και θαλάσσιας οικονομίας. Έχουμε τους πολύ επιτυχημένους από πέρσι κολυμβητικούς αγώνες για το κύπελλο κολύμβησης Πειραιά και σε συνδυασμό με κάποιο αγώνα ανοικτής θάλασσας, όπως είχαμε κάνει παλιά την αναβίωση του αγωνίσματος των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουμε επίσης το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα το οποίο το συντηρούμε με τη «εφτά» και την ξενάγηση στο «LIMPERTY», για ν’ ανοίξει στον κόσμο. Πέρσι πέρασαν 900 περίπου άτομα. Είναι ένα πολύ σημαντικό τοπόσημο για τον Πειραιά.

Το Ναυτικό Μουσείο έχει κι αυτό μια καινούρια έκθεση που θα εγκαινιάσει εκείνες τις ημέρες. Έχουμε την επίδειξη μόδας του Εμπορικού Συλλόγου. Συζητάμε για κάποιες πιθανώς συναυλίες. Υπάρχει μια πρόταση να γίνει ένα κυνήγι του θησαυρού στην πόλη. Είναι ένας δημοφιλής τρόπος για τους νέους να γνωρίσουν την πόλη τους και σχεδιάζεται μια διαδρομή για να κρατήσει μια μέρα ολόκληρη που να πάει σε διάφορα τοπόσημα του Πειραιά.

Αυτές είναι λίγο πολύ οι 7-8 κεντρικές εκδηλώσεις γύρω από τις οποίες θα χτίσουμε τις Ημέρες Θάλασσας. Έχουμε και διάφορα events που γίνονται παραδοσιακά από τους διάφορους Συλλόγους, οπότε αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε σήμερα είναι να ακούσουμε από εσάς, αν έχετε έτοιμες κάποιες προτάσεις, ειδάλλως να συζητήσουμε να ξαναβρεθούμε με τις προτάσεις σας - όπως το είχαμε κάνει με τα θεματικά τραπέζια στο ΕΒΕΠ την πρώτη φορά - σε 15-20 μέρες, ώστε να ταιριάξουμε όλες τις προτάσεις και να καταλήξουμε στο πρόγραμμα για να μπορέσουμε ν’ αρχίσουμε να επικοινωνούμε από 1η Απριλίου. Να «παίξουμε» δύο μήνες πολύ δυνατά στα social και άλλα media, για να δούμε πως θα πάνε οι φετινές «Ημέρες Θάλασσας». Θα έχουμε καινούριο λογότυπο, θα έχουμε καινούριο site, θα έχουμε καινούρια social media για ν’ αναδείξουμε αυτήν την εικόνα. Σας ευχαριστώ».

Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι