Ο Πειραιώτης Γραμματέας της ΚΝΕ

ampatielos nikos

Αμπατιέλος. Για την κομμουνιστική αριστερά της Ελλάδας είναι ένα όνομα θρύλος.
Ο Αντώνης Αμπατιέλος, κορυφαία μορφή του ναυτεργατικού συνδικαλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη από τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, μετέπειτα βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και η σύζυγός του Τζένη (που θρυλείται ότι κλώτσησε τη Φρειδερίκη ηγούμενη εκείνης της εντυπωσιακής διαδηλώσεως στο Λονδίνο το 1962 υπέρ της αποφυλάκισης των πολιτικών κρατουμένων, μεταξύ των οπίων και ο σύζυγός της Αντώνης, δεν απέκτησαν παιδιά.
Ο αδελφός του Αντ. Αμπατιέλου, Νίκος και η πολύ αγαπητή στον Πειραιά σύζυγός του Άννα, έκαναν δυο γιούς. Τον Μάκη και τον Δημήτρη. Το 1968, με τη διάσπαση του ΚΚΕ, διασπάται και η οικογένεια. Ο Αντώνης με την τότε ομάδα Κολιγιάννη (ΚΚΕ), ο Νίκος με το ΚΚΕ Εσωτερικού. Μια ανοιχτή οικογένεια ο Νίκος και η Άννα με ένα αριστερό φιλελεύθερο πνεύμα για τα δεδομένα της εποχής «άφησε» τα παιδιά της, τον Άκη και το Δημήτρη να ενταχθούν στην ΚΝΕ, αν και οι γονείς κορυφαία στελέχη του ΚΚΕ Εσωτερικού. Μετά το σχολείο ο Δημήτρης έφυγε για σπουδές στην τότε Ανατολική Γερμανία και παραμένει κάτοικος Βερολίνου, διευθυντής ενός μουσείου εκεί. Ο μεγαλύτερος Μάκης έμεινε στη Ελλάδα και πάντα στον Πειραιά, χωρίς ο ίδιος να έχει ιδιαίτερη εμπλοκή στην πολιτική. Την οικογενειακή παράδοση πάντως συνεχίζει ο γιος του Νίκος, που όπως ανακοινώθηκε προχθές ανεδείχθη Γενικός Γραμματέας της ΚΝΕ. Με δεδομένη την σχεδόν «συστημική» πολιτική ανάδειξης στελεχών που ακολουθεί ο Περισσός μπορεί βάσιμα να πιθανολογήσει κανείς ότι σε λίγα χρόνια θα καταλάβει την έδρα που κάποτε είχε στη Βουλή ο θρυλικός Αντώνης, ο μικρανηψιός του Νίκος Αμπατιέλος.
Ποιος είπε ότι και την αριστερά δεν υπάρχουν πολιτικές δυναστείες; Άλλωστε ευρωβουλευτής είναι και ο γιος του Λεωνίδα Κύρκου, Μιλτιάδης. Για να πάμε και στην άλλη όχθη του ποταμιού. Εμείς να ευχηθούμε στον νεαρό Νίκο να αντέξει το βάρος του ονόματός του. Σιδεροκέφαλος!

eep logo