Το δίλημμα των Αντιπεριφερειαρχών

gavrilis chatziperos

Μπροστά σε μια περίπλοκη πολιτική και θεσμική πραγματικότητα βρίσκονται οι Περιφερειάρχες (και οι Αντιπεριφερειάρχες) όλης της χώρας. Εκ του νόμου, δεν μπορούν, ακόμη κι αν παραιτηθούν, να είναι υποψήφιοι οπουδήποτε – και φυσικά σε εθνικές εκλογές – μέχρι τη λήξη της τρέχουσας θητείας τους. Αυτό σημαίνει ότι αν προηγηθούν βουλευτικές εκλογές, πριν τις αυτοδιοικητικές, δεν μπορούν αν είναι υποψήφιοι. Μπορούν να είναι μόνο στο ακραίο σενάριο, να παραταθεί δηλαδή η θητεία Δημάρχων και Περιφερειαρχών μέχρι το φθινόπωρο του 2019 (κάτι που είναι πιθανό) και παράλληλα να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση και να γίνουν εθνικές εκλογές την ίδια Κυριακή το φθινόπωρο του 2019 (κάτι που είναι απίθανο).

Με αυτά τα δεδομένα και με βάση το πιθανότερο σενάριο που είναι οι βουλευτικές εκλογές να προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες εν ενεργεία είναι, αφ’ ενός μεν «εγκλωβισμένοι» στη θέση τους, αφ’ ετέρου δε βρίσκονται σε αναζήτηση της όποιας μελλοντικής αυτοδιοικητικής τους πορείας. Σε ότι αφορά δε την Αττική, η μεν Ρένα Δούρου κράτησε την συνοχή της παράταξής της, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον τρεις αντιπεριφερειάρχες (μεταξύ των οποίων και ο Γ.Γαβρίλης του Πειραιά) ακολούθησαν τη ΛΑΕ του Π.Λαφαζάνη, πλην όμως δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν στις επόμενες εκλογές να τους έχει μαζί της.

Κάπως έτσι, κυκλοφορούν ήδη σενάρια για το ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο πολιτικό βήμα, τόσο του Γιώργου Γαβρίλη, όσο και του Τάκη Χατζηπέρου. Και για τον μεν Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Τ.Χατηπέρο, που είναι Ποριώτης ο ίδιος και υποψήφιος Δήμαρχος Πόρου την δεκαετία του ’90, ακούγεται ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τον Δήμο του νησιού του. Είναι ένα εύλογο σενάριο.

Για τον Γιώργο Γαβρίλη τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Αναγνωρίζεται από όλους η πολύ καλή δουλειά του, το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας που έχει με τους πέντε δημάρχους της Περιφέρειας Πειραιά και η εξασφάλιση κονδυλίων για έργα που πραγματοποιούνται ή σχεδιάζονται στην πόλη. Αυτή η πολύ καλή σχέση όμως αδυνατίζει την πιθανότητα να τεθεί «απέναντι» σε κάποιον από τους σημερινούς δημάρχους. Για παράδειγμα, φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο να δει κανείς τον Γιώργο Γαβρίλη να διεκδικεί τον Δήμο Πειραιά από τον Γιάννη Μώραλη, όταν οι δυο τους μαζί, με την ίδια ρητορική και κοινό βηματισμό, έχουν διεκδικήσει, κερδίσει και τελικά σχεδιάσει τον Πειραιά των επόμενων ετών. Βέβαια, μπορεί ο Γιώργος Γαβρίλης να είναι πολιτογραφημένος Πειραιώτης από τα χρόνια της συνδικαλιστικής του δράσης στον ΗΣΑΠ και ενεργός πολιτικά 30 χρόνια στην πόλη, αλλά κάποιοι θυμούνται ότι είναι κάτοικος Μοσχάτου! Κι ακόμη, κάποιοι πιο προσεκτικοί σημείωσαν την έμφαση που έδωσε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου για της «Ημέρες Θάλασσας» για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε η επιστροφή του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Περιφέρεια και στον Δήμο. Και ακόμη, υπογράμμισε ότι αυτός ο χώρος συνδέεται αμέσως με την ανάπλαση που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια του παραλιακού μετώπου του Μοσχάτου μέχρι το Δέλτα. Κι οι ίδιοι «περίεργοι» παράγοντες θυμούνται ότι το μεν Μοσχάτο συνδέεται πολύ στενά με το Νέο Φάληρο και πολύ Μοσχατιώτες θεωρούν τους εαυτούς τους Πειραιώτες…

 

eep logo