Τα Μεγα-κρουαζιερόπλοια, μια Κίνηση και κάποιες απορίες

FB IMG 1525714828841

Η νεοσύστατη ομάδα «Λιμάνι Φιλικό προς την Πόλη» έχει αναδείξει ως αποκλειστικό (σχεδόν) θέμα παρέμβασής της, τη μη ανάπτυξη προς νότον του λιμανιού του Πειραιά με προβλήτες που θα μπορούν να φιλοξενούν τα λεγόμενα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς, δηλαδή πραγματικά μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σελίδα της ομάδας στο facebook διαβάζει κανείς την εξής διαπίστωση: «Τα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς δεν είναι απλώς πολυκατοικίες, είναι πλωτοί ουρανοξύστες με ύψος 60+ μ, μήκος 300+ μ, πλάτος 60+ μ». Και το συγκεκριμένο post κλείνει με την εξής υπενθύμιση: «Ο Πύργος του Πειραιά έχει ύψος 84 μ., μήκος 40μ., πλάτος 25 μ.

Στην αφοριστική αυτή προσέγγιση, που συνοδεύεται με τη συγκεκριμένη φωτογραφία, η κοινή λογική μπορεί να απαντήσει μόνο ως εξής:
Οι γίγαντες αυτοί των θαλασσών που πλέον, καλώς ή κακώς, πλέουν παντού, ειδικά στην Ελλάδα πως μπορεί ν' αποκλειστούν;
«Ναι» σε κάθε αυστηρό έλεγχο (μελέτη) περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ναι στα αντισταθμιστικά που η πόλη μπορεί να ζητήσει.
«Όχι» όμως στην λογική των Λουδιτών τον 21ο αιώνα.

ΥΓ.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να νοηθούν ως διάλογος μετριοπαθών και λογικών ανθρώπων, που δεν έχουν δεύτερες σκέψεις και δεν υπηρετούν κρυφές σκοπιμότητες.
Δυστυχώς όμως, όσο η συγκεκριμένη ομάδα (Λιμάνι Φιλικό προς την Πόλη) κρύβει την πολιτική της θέση. Όσο δεν αποκαλύπτει τη σχέση τελικά που έχει με το «Λιμάνι της Αγωνίας» του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο δεν διευκρινίζει τι ακριβώς είναι. Μετωπικό σχήμα του; Μετεξέλιξη του (δυνάμει έστω); Διάσπασή του;
Όσο δεν αποσαφηνίζει δηλαδή το πολιτικό της στίγμα, θα μπορούσε να θεωρηθεί απλώς μια κίνηση που θολώνει τα νερά σε στυλ: Αυτό που δεν μπορώ να πω κατά της κυβέρνησης -η οποία στηρίζει, μέσω της χρηματοδότησης της Περιφέρειας, τη συγκεκριμένη επένδυση του ΟΛΠ - το λέω καλυπτόμενος κάτω από ένα άλλο καπέλο ή μια νεοσύστατη «σφραγίδα».
Και κάπως έτσι, σοβαρή συζήτηση με το νεοπαγές αυτό σχήμα δεν μπορεί να γίνει. Ούτε άλλωστε να το πάρει κανείς στα σοβαρά.

eep logo