Η εκδήλωση του ΚΚΕ για τη νεολαία και ο Νίκος Αμπατιέλος

ampatielos kne

Με ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου σήμερα στον Πειραιά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΝΕ, συνεχίζονται οι 100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις σε όλη την Ελλάδα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο ότι οι εκδηλώσεις του Μαΐου ξεκινούν από το Πειραιά, πόλη όπου ιδρύθηκε το ΚΚΕ το 1918 (άλλωστε έχει προηγηθεί η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο προ διμήνου). Το ενδιαφέρον στη σημερινή εκδήλωση βρίσκεται στην «επιστροφή» του Νίκου Αμπατιέλου στην γενέθλια πόλη του, στον Πειραιά. Φορέας ενός ιστορικού ονόματος για το ΚΚΕ, ο νεαρός Νίκος είναι Τρίτη γενιά κομουνιστών Αμπατιέλων.

Μικρανηψιός του θρυλικού ναυτεργάτη συνδικαλιστή Αντώνη Αμπατιέλου, κορυφαίου στελέχους του ΚΚΕ ήδη πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεταπολιτευτικά βουλευτή του κόμματος στην Α’ Πειραιά, εγγονός του αδελφού του Νίκου, επίσης σημαντικού στελέχους με το αξιοσημείωτο γεγονός ότι στη διάσπαση του 1968 τάχθηκε με το ΚΚΕ Εσωτερικού. Με αποτέλεσμα, όπως διηγιόταν με παράπονο η γλυκύτατη γιαγιά του σημερινού Γραμματέα της ΚΝΕ, η αγαπητή σε όλους «κυρία Άννα» (επίσης στέλεχος του Εσωτερικού στον Πειραιά), τα δυο αδέλφια για χρόνια συναντιόνταν και μιλούσαν μόνο στις Γιορτές. Οι γιοι του μπαρμπα-Νίκου, ο πατέρας του σημερινού Γραμματέα της ΚΝΕ Μάκης και ο αδελφός του Δημήτρης πάντως δεν ακολούθησαν την κομματική επιλογή των γονιών τους, αλλά του θείου τους αι ήταν στελέχη της ΚΝΕ στον Πειραιά την δεκαετία του ’70 και του ’80. Γιος του Μάκη Αμπατιέλου είναι ο σημερινός Γραμματέας της ΚΝΕ, Νίκος.

eep logo