Η ΕΚΙΤΕΠ στο ΣΙΝΕΑΚ

ekitep 2

Αν συνέχιζε τη λειτουργία της η Εταιρεία Κινηματογράφου Τέχνης Πολιτισμού, η ΕΚΙΤΕΠ όπως έμεινε γνωστή, θα συμπλήρωνε τώρα 37 έτη.

Η ομάδα που αποφάσισε τον Απρίλιο του 1981 να αποχωρήσει από την Κινηματογραφική Λέσχη Πειραιά (η οποία με τη σειρά της συμπλήρωνε τότε 20 χρόνια λειτουργίας) με φόντο τις κομματικές αντιπαλότητες για τον έλεγχο του πολυάριθμου εκείνου πολιτιστικού σωματείου, δεν έφτιαξε μόνο μια ακόμη κινηματογραφική λέσχη. Βασικός πυλώνας βέβαια ήταν πάντοτε οι κινηματογραφικές προβολές στο ΣΙΝΕΑΚ, κάτω από το Δημαρχείο του Πειραιά. Όμως η ΕΚΙΤΕΠ σφράγισε την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Πειραιά τη δεκαετία του ’80 με ένα πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων της.

Το στέκι της στην Αλκιβιάδου ήταν καθημερινό σημείο αναφοράς, με παρουσίες μικρών μουσικών σχημάτων, αλλά και αυθόρμητων βραδιών με το φιλόξενο πιάνο της, προβολές βίντεο (πρωτοποριακό για την εποχή), εργαστήριο φωτογραφίας και φυσικά, θρυλικά πάρτι.

Παράλληλα η ΕΚΙΤΕΠ οργάνωνε μεγάλες συναυλίες, συχνά σε θεματικούς κύκλους, όπως οι «Ανήσ-ηχοι του χειμώνα» τις Τρίτες στο σινέ «Τερψιθέα» ή άλλοτε μουσικές Δευτέρες στο Δημοτικό Θέατρο ή συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού, στο θέατρο «Πειραιάς» στο Πασαλιμάνι, ή και το Βεάκειο ακόμη.

Αξέχαστοι έχουν μείνει οι «Καραθώνιοι» που οργάνωνε, μια ετήσια εκδρομή στην παραλία του Καραθώνα, έξω από το Ναύπλιο, όπου συνήθως πάνω από 200 Πειραιώτες «μετανάστευαν» για ένα τριήμερο, στήνοντας σκηνές στη φιλόξενη αυτή παραλία.

Αλλά και δυο λογοτεχνικούς διαγωνισμούς διηγήματος και ποίησης, εκδίδοντας μάλιστα τα δέκα καλύτερα διηγήματα και ποιήματα σε δύο τόμους. Πρόλαβε να οργανώσει η ΕΚΙΤΕΠ, η οποία επιπλέον ήταν βασικός πυλώνας και ιδρυτικό μέλος της ΟΚΛΕ (Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος), στην οποία, ο εκάστοτε εκπρόσωπος της αναδεικνυόταν σταθερά στη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Η συγκίνηση ήταν εμφανής λοιπόν όταν συμπτωματικά, κάποια μέλη της παρέας εκείνης βρέθηκαν να παρακολουθούν μαζί την ταινία «Μαζί ή τίποτα» στο ΣΙΝΕΑΚ το Σάββατο το βράδυ.
Στη φωτογραφία, μετά τη λήξη της προβολής, από δεξιά ο Πρόεδρος των Βιβλιοπωλών Πειραιά σήμερα, για μια σειρά ετών Αντιπρόεδρος της ΕΚΙΤΕΠ Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Αλέξης Μυλωνάς, Πρόεδρος της ΕΚΙΤΕΠ μετά το θάνατο του αείμνηστου Βαγγέλη Δρίτσα (αδελφού του σημερινού βουλευτού Θοδωρή) και πρώτος Γενικός Γραμματέας της ΟΚΛΕ, ο Νότης Ανανιάδης, Γραμματέας για κάποια χρόνια της ΕΚΙΤΕΠ (από τα «τσικό» της ιδρυτικής ομάδας) και επίσης Γενικός Γραμματέας της ΟΚΛΕ, μετά από μια ενδιάμεση διετή θητεία του Αλέκου Τσουρινάκη (που δεν εικονίζεται) και η επίσης βιβλιοπώλης Έντζη Βενιέρη, από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΚΙΤΕΠ.

eep logo