Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και μαθηματικός Ύμνος του Ολυμπιακού

ntaifa moralis keimeno

Η έκθεση με τα έργα των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά ήταν από μόνη της μια ευχάριστη έκπληξη.

Μέσα στην έκπληξη αυτή όμως μια ακόμη μεγαλύτερη ήταν η δημιουργία ενός κρατουμένου που φοιτά στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών, μπροστά από την οποία φωτογραφίζονται ο Γιάννης Μώραλης και η Ειρήνη Νταϊφά. Ο λόγος είναι απλός. Ο κρατούμενος Δημήτρης, φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού, μαθαίνοντας την έννοια των παραστάσεων στα μαθηματικά, προσπάθησε να αποδώσει λέξεις μέσω μαθηματικών παραστάσεων. Όπως εξήγησε στο Portnet η διευθύντρια του σχολείου, ο μαθηματικός του εντυπωσιάστηκε και τον ενθάρρυνε να προχωρήσει.

keimeno dimitris

Κι αυτός, όπως εξηγεί στο κείμενο που φαίνεται στην φωτογραφία, αποφάσισε να αποδώσει με μια σύνθετη μαθηματική παράσταση, ολόκληρο τον ύμνο του Ολυμπιακού «Θρύλε των γηπέδων...». Πράγμα που κατάφερε, αν και του πήρε δυο ολόκληρες μέρες, όπως σημειώνει ο ίδιος. Το εντυπωσιακό αυτό επίτευγμα δείχνει, όπως μας έλεγε ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, ότι η εκπαίδευση, εκτός από τη δημιουργικότητα, ανοίγει και «παράθυρα ελευθερίας» για γτο μυαλό τουλάχιστον των κρατουμένων. 

Μάλιστα, ο δήμαρχος Πειραιά ενδιαφέρθηκε να μεσολαβήσει, ώστε αν ο Δημήτρης το επιθυμεί, να αγοράσει το συγκεκριμμένο έργο ο Ολυμπιακός. Σημειώνεται ότι τα έργα στην έκθεση, τόσο εκείνα του εγαστηρίου των κρατουμένων, όσο και των μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, δεν πωλούνται.

Η έκθεση ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη (αλλά και της συμβούλου του Βάσως Κυπαρίσση), ο οποίος μάλιστα έχει αναπτύξει μια σειρά δράσεων υποστήριξης των κρατουμένων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι μεσολάβησε σε εταιρείες κρουαζιέρας και μέχρι και στρώματα από καμπίνες κρουαζιερόπλοιων που οι εταιρείες ήθελαν να αλλάξουν προσφέρθηκαν στους κρατουμένους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. 

Μάλιστα, όπως έλεγε στο Portnet ο ίδιος ο Γ.Γαβρίλης, ένας νεαρός αφρικανός κρατούμενος τον ευχαρίστησε σε άψογα ελληνικά για το στρώμα που του δόθηκε, λεγοντάς του ότι «αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο δώρο, αφού μέσα στη φυλακή, ο κάθε κρατούμενος έχει ως μοναδική περιουσία το στρώμα που κοιμάται".

Στην εκδήλωση ακόμα μίλησαν ο Δήμαρχος Πειραιά που υιοθέτησε και φιλοξένησε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, η Διευθύντρια της Πινακοθήκης Ευαγγελία Μπαφούνη, ο Διευθυντής των Φυκαλων και η Διευθύντρια του Σχολείου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ειρήνη Νταϊφά και εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και του Ιδρύματός της που επίσης στήριξαν την πρωτοβουλία η βουλευτής Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη.

 

eep logo