Tο καλύτερο καρπούζι!

Watermelon

«Συνώνυμο» του καλοκαιριού και αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων, το καρπούζι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα. Μας προσφέρει δροσιά, γλύκα, ευχαρίστηση, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Είναι φτωχό σε θερμίδες και λιπαρά. Ένα φλιτζάνι καρπούζι αποδίδει μόνο 46 kcal.
Βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού –πολύ σημαντική ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες– καθώς αποτελείται σε ποσοστό 92% από νερό.
Το καρπούζι είναι καλή πηγή καλίου. Το κάλιο είναι σημαντικό μέταλλο για τα κύτταρα και τα σωματικά υγρά και παίζει καίριο ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α. Από 100 γραμμάρια φρέσκου φρούτου παίρνουμε 569 mg βιταμίνης, τα οποία καλύπτουν το 19% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι μια ουσία με αντιοξειδωτική δράση που είναι σημαντική για καλή όραση και γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, το καρπούζι περιέχει τις βιταμίνες Β6, Β1 και C.
Το ζουμερό φρούτο είναι πλούσιο και σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση όπως το λυκοπένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η κρυπτοξανθίνη που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.
100 γραμμάρια κόκκινου ώριμου καρπουζιού περιέχουν 4.532 µg λυκοπενίου. Το λυκοπένιο είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του καρπουζιού.
Όσο πιο ώριμο είναι μάλιστα ένα καρπούζι τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωσή του σε λυκοπένιο. Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου έχει συσχετιστεί με την καλή λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λυκοπενίου μέσω των τροφών προστατεύει το δέρμα από την επιβλαβή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πώς να επιλέξετε καρπούζι
Διαλέξτε ένα καρπούζι που να είναι βαρύ για το μέγεθος του. Ελέγξτε αν έχει χτυπήματα ή μαλακές κηλίδες. Στη μια πλευρά του το καρπούζι θα πρέπει να έχει ελαφρώς διαφορετικό χρώμα λόγω του χώματος που το ακουμπούσε κατά την ωρίμανση του. Αυτό σημαίνει ότι το φρούτο δεν κόπηκε πρώιμα και θα έχει καλύτερη γεύση. Πριν κόψετε το καρπούζι να το πλύνετε σε τρεχούμενο κρύο νερό ή να το καθαρίσετε το με μια βρεγμένη πετσέτα.

Medicalnews.gr