Ήταν κάποτε τα Βοτσαλάκια...

peiraias paralia old

Η φωτογραφία είναι κλασική. Κάπου από τα μέσα της δεκαετίας του ‘60 – ίσως και λίγο νωρίτερα – όταν τα Βοτσαλάκια «ξεπερνώντας» την αμμουδιά του Νέου Φαλήρου (που πάντα είχε πρόβλημα λόγω Κηφισσού) αρχίζουν να αναδεικνύονται στην αγαπημένη ακτή και «κοσμοπολίτικη» για τα δεδομένα της εποχής του ευρύτερου Πειραιά και της δυτικής Αττικής.
Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της. Υπάρχει ταβέρνα και καφέ στην παραλία. Δεν είχε κηρυχθεί ολόκληρη η ακτή «αρχαιολογικός χώρος». Κάτι που σήμερα ισχύει και για την πλαζ της Φρεαττύδας. Αυτό το δεδομένο έχει την σημασία του γιατί, αφού ξεπεράσαμε (;) τις ιδεοληψίες σύμφωνα με τις οποίες δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε καντίνα στις παραλίες – κάποιοι επιμένουν ακόμα ότι πρέπει να κλείνουν αυτές που λειτουργούν με τη δύση του ήλιου – έχουμε πλέον την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους αργούς ρυθμούς της που συνεχίζει να θέτει προσκώμματα στην ανάπτυξη των ακτών.
Το Portnet ειναι σε θέση να γνωρίζει ότι η Δημοτική Αρχή Μώραλη ήταν έτοιμη, βάσει συγκεκριμένης μελέτης, να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αισθητική αναβάθμιση της παραλίας στα Βοτσαλάκια. Απομακρύνοντας τα μπάζα, με ξύλινους διαδρόμους και deck, η παραλία θα αποκτούσε μια σύγχρονη όψη και θα γινόταν ιδιαίτερα ελκυστική για τους Πειραιώτες. Αυτό ήταν ώριμο να γίνει μέχρι τον Μάιο, ώστε με την έναρξη του καλοκαιριού να δινόταν στους πολίτες. Μάλιστα, έγιναν και οι σχετικές συνεννοήσεις με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιά.
Πλην όμως, αφού είχαν ολοκληρωθεί οι σχετικές συνεννοήσεις, η Δημοτική Αρχή ενημερώθηκε ότι χρειάζεται σχετική άδεια και από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Κάτι που δεν θα επέτρεπε την ολοκλήρωση της ανάπλασης πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Οπότε ας ευχηθούμε να γίνει τουλάχιστον του χρόνου. Και να είμαστε καλά...

 

cotommatae