Πρωτάθλημα χωρίς σχέδιο;

ghpedo sxediasmos kinhseon

Όταν πριν κάποιους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόταν τον Γιάννη Μώραλη στο Προεδρικό Μέγαρο, καταγράφηκε από τις κάμερες ο παρακάτω διάλογος μεταξύ πρωθυπουργού και δημάρχου Πειραιά.
- Αλ.Τσίπρας: Θα μας αφήσετε να πάρουμε κάνα πρωτάθλημα καμιά φορά;
- Γ.Μώραλης: Με σχέδιο και επενδύσεις έρχονται τα πρωταθλήματα...
Προφανώς υπό τύπον αστεϊσμού μιλούσαν και οι δύο. Ήταν ένας διάλογος που εντάσσεται στις παραδοσιακά χαλαρές

εισαγωγικές στιχομυθίες μεταξύ επισήμων που καταγράφουν οι κάμερες, πριν κλείσουν οι πόρτες κι αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση.

Η απάντηση πάντως του δημάρχου Πειραιά στον εγνωσμένων Παναθηναϊκών αισθημάτων πρωθυπουργό εμπεριείχε μια μεγάλη αλήθεια που ξεπερνά το χώρο του ποδοσφαίρου. Χωρίς σχέδιο δεν πας πουθενά. Σε κανένα χώρο και σε κανένα επίπεδο. Το θυμήθηκα την περασμένη εβδομάδα, με τη συγκέντωση των #παραιτηθείτε.
Μια έμπνευση της στιγμής ένα βράδυ στο facebook, που απέκτησε αίφνης δυναμική στα social media, θεωρήθηκε από κάποιους ικανό όχημα για να ασκηθεί δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Μάλιστα από διάφορες πλευρές όλου του αντιπολιτευτικού φάσματος «είδαν φως και μπήκαν» τύποι που καμία σχέση ιδεολογιή, πολιτική ή ιστορική, αλλά και αισθητική μπορεί να πει κανείς με τις δυο φιλενάδες, παλιές «Ρηγίτισσες», που συνομιλώντας διαδικτυακά, έφτιαξαν πριν 2-3 μήνες το συγκεκριμένο group.
Το αποτέλεσμα ήταν προφανές. Αν ο Φίλης κι από κοντά ο Νεφελούδης, παλιοί «Ρηγάδες» κι αυτοί, δεν διαφήμιζαν με άστοχες δηλώσεις τους την εκδήλωση, θα είχε καταγραφεί απλώς ως μια συγκέντρωση γραφικών, με σταυρούς κι ελληνικές σημαίες και συνθήματα του τύπου «ο Χριστός να σώσει την Ελλάδα». Από την οποία κάποια στιγμή πέρασε κι έβγαλε selfies ο Άδωνις.

Ήταν η πρώτη συγκέντρωση, ίσως παγκοσμίως, που επιβεβαίωσε με τόσο εκκωφαντικό τρόπο τις δημοσκοπήσεις. Σε όλες τις έρευνες, ακόμη κι εκείνη της προπερασμένης Κυριακής, τρεις μέρες πριν την συγκέντρωση, εκείνο που καταγράφεται πέραν της απογοήτευσης και της απαισιοδοξίας των πολιτών, είναι ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν θέλουν να στηθούν για τέταρτη φορά κάλπες μέσα σε 18 μήνες. Όταν οι #παραιτηθείτε συγκέντρωσαν με το ζόρι 10.000 ανθρώπους στο Σύνταγμα, αντιλαμβάνεται κανείς τι θέλει η συντριπτική πλειοψηφία. (Παρεμπιπτόντως, οφείλει κανείς να αντιληφθεί και τα όρια των δυνατοτήτων των social media. Άλλο είναι να υποστηρίζουν ένα πολιτικό στόχο και άλλο να προσπαθούν να τον δημιουργήσουν ερήμην της κοινωνίας).

Όπως είναι γνωστό με το τι δεν βάφονται αυγά, άλλο τόσο είναι σαφές πως κερδίζονται τα πρωταθλήματα. Ο Πανιώνιος είναι ιστορικός σύλλογος, έχει κερδίσει και δυο κύπελα την τελευταία 20ετία, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στον τελικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν ένας πρόεδρός του εξαγγείλει ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος, θα τον πάρει κανένας στα σοβαρά. Εδώ δεν παίρνουν στα σοβαρά την ΑΕΚ του Μελισσανίδη, που περιμένει λεφτά από το κράτος για να φτιάξει γήπεδο. Ή τον αιώνιο δεύτερο Παναθηναϊκό, που κατάφερε φέτος να χάσει και αυτή τη δεύτερη θέση από τον ΠΑΟΚ.

Κάπως έτσι, όπως στον Πειραιά θεωρούν σοβαρότερο αντίπαλο τον Ιβάν Σαββίδη και παρακολουθούν σε όλα τα επίπεδα τις σοβαρές επενδυτικές κινήσεις του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, έτσι και στην κυβέρνηση φαίνεται να μην ανησυχούν ιδιαίτερα από το θόρυβο που έκαναν οι σφυρίχτρες των λίγων #παραιτηθείτε. Αντίθετα, μελετούν τον κατακερματισμένο μεν, υπαρκτό δε κεντρώο-κεντροαριστερό χώρο και με το δέλεαρ του εκλογικού νόμου προσπαθούν να τον φέρουν πιο κοντά τους, απομακρύνοντάς τον από τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Δεν είναι βέβαιον ότι θα τα καταφέρουν, αλλά τουλάχιστον έχουν ένα σχέδιο.

Μένει να δούμε αν στις παραλίες του καλοκαιριού που ήρθε, θα καταφέρει και η αξιωματική αντιπολίτευση να καταστρώσει ένα πειστικό και συνεκτικό σχέδιο. Αλλιώς, θα ξέρουμε πολύ έγκαιρα, ποιος παίρνει πάλι το πρωτάθλημα...

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo