Κρυφό σέντερ φορ!

american football

Ο Σκοτ Μάνσον, ο φανταστικός προπονητής – ήρωας του Φίλιπ Κερ, εκείνος που κατά την Mail on Sunday «γράφει και σκοράρει», πρωταγωνιστεί στο «Ψεύτικο Εννιάρι». Μάλλον αδόκιμος όρος, μάλλον κακή μετάφραση. Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τον όρο «κρυφό σέντερ φορ».
Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Το ψεύτικο εννιάρι υποτίθεται ότι είναι δήθεν σέντερ φορ, που τραβιέται από την κορυφή της επίθεσης προς τα πίσω, δεξιά ή αριστερά, παρασύροντας έτσι τους αντίπαλους αμυντικούς που τον φυλάνε και ανοίγοντας διαδρόμους σε άλλους επιτιθέμενους συμπαίκτες του.
Το κρυφό σέντερ φορ, από την άλλη, είναι ένας επιθετικός χαφ που βγαίνει από τα πίσω στην επίθεση, εκμεταλλευόμενος τα κενά που έχουν ενδεχομένως έχουν δημιουργηθεί στην αντίπαλη άμυνα.
Η Φώφη Γεννηματά είναι το χαφ που φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και κινείται στο κέντρο του γηπέδου. Με δεδομένη την πολυφωνία στο νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής (ή όπως αλλιώς ονομαστεί τελικά η ομάδα της), έχει απόλυτη ανάγκη να ορίσει ρόλους για τους συμπαίκτες της.
Το δόγμα της «με την Νέα Δημοκρατία μας χωρίζει άβυσσος», όταν μάλιστα η ίδια έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας (έστω αναπληρωτής) στην κυβέρνηση Σαμαρά, θυμίζει -δεδομένων των αναλογιών- τον Κούλη Καραταΐδη. Το πάλαι ποτέ δεξί μπακ του Ολυμπιακού, το οποίο μάλιστα στα «πέτρινα χρόνια» φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού κάποιο διάστημα, ήταν, εκτός των άλλων, διάσημο και για τα αυτογκόλ του.
Αναφέρεται μάλιστα ότι σε κάποια εμφάνισή του με τη Μικτή Ευρώπης (!), όταν έβαλε ένα αυτογκόλ παίζοντας στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου και ερωτήθηκε σχετικά στη συνέχεια, είπε με αφοπλιστική αφέλεια: Σιγά μη δεν το έβαζα!
Το παιχνίδι είναι περίπλοκο. Η Φώφη θέλει να δείχνει ότι κρατά ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το 2018 είναι τουλάχιστον προεκλογικό, αν όχι εκλογικό, έτος. Για το «Κίνημα Αλλαγής» η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση επιστροφής του σε υψηλά ποσοστά και τροχιά κυβερνητικού κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις με αμφίβολη πάντως προοπτική αυτοδυναμίας. Η διατήρηση των δύο υφιστάμενων κοινοβουλευτικών ομάδων, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, αποτελεί συμφωνία δική της και του Σταύρου Θεοδωράκη. Ακόμα και το ίδιο το όνομα «Κίνημα Αλλαγής», συμφωνία των δυο τους, ερήμην όλων των άλλων συμπαικτών τους, αποτελεί.
Το γεγονός ότι βγαίνει, λοιπόν, ο Σταύρος Θεοδωράκης και κλείνει το μάτι στους συνέδρους της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας «σύντομα θα συναντηθούμε» δείχνει ότι με βάση τον σχεδιασμό της Φώφης Γεννηματά, ο Σταύρος αναλαμβάνει τη δύσκολη δουλειά στο νεογέννητο Κιν.Α., είτε σαν ψεύτικο εννιάρι να τραβάει έξω από την περιοχή τους αντιπάλους, είτε σαν κρυφό σεντερ φορ, να έρχεται από τα χαφ, ψάχνοντας μια μπαλιά που μπορεί να βγάλει φάση στην αντίπαλη περιοχή.
Με άλλα λόγια, αυτό που η Φώφη δεν μπορεί να πει, ο Σταύρος το εννοεί. Ή, όπως θα λέγανε στο τριφύλλι την δεκαετία του ’90, εκείνο που έχει στο μυαλό του Δομάζος, «βάζει στο πλεκτό» ο Αντωνιάδης. Μόνο που ο Δομάζος ήταν ο… Δομάζος και ο Αντωνιάδης δεν ήταν ποτέ ούτε κρυφό σέντερ φορ, ούτε ψεύτικο εννιάρι.

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo