«Χ»

mpala pozarei 2

Το ματσάκι τελικά δεν ήταν ματσάκι. Χρειάστηκε να φτάσει στο 93’ για να κερδίσει πέναλτι (ήταν αναμφισβήτητα) και να ισοφαρίσει

ο Ολυμπιακός τον Αστέρα μέσα στο «Γ.Καραϊσκάκης».

Μονοδιάστατο παιχνίδι, εμμονή στις γιόμες, λες και έβλεπες ποδόσφαιρο του ’70. Κατά κάποιο τρόπο θύμιζε πολιτικούς της δεκαετίας του ’70. Οι οποίοι, αν τους έφτυνε κανείς στο δρόμο, θα έλεγαν ότι απλώς ψιχαλίζει. Η έννοια της προσωπικής ευθύνης δεν υπήρχε, η λέξη παραίτηση είναι σχεδόν απαγορευμένη.

Η περίπτωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Κλασσικό πολιτικό προϊόν του βαθέως ΠΑΣΟΚ, βρήκε πολιτικό σωσίβιο στον ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέει σε κυβερνητικά έδρανα δυόμιση χρόνια τώρα. Κατάφερε, μετά την πετρελαιοκηλίδα, να ξεπεράσει και τον εαυτό του, καλώντας τον κόσμο να κάνει άφοβα μπάνιο. Σχεδόν όπως ένας άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού σήμερα, έγραφε στον Ριζοσπάστη του 1986, μετά το Τσέρνομπιλ: «Τρώτε άφοβα μαρούλια!»

Εν τω μεταξύ και μέσα στην αναταραχή που προκλήθηκε από την πετρελαιοκηλίδα, ο πρωθυπουργός αφαίρεσε τις αρμοδιότητες που έχει η νευραλγική Διεύθυνση Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας και ανέθεσε τον συντονισμό του οργάνου που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης στον υφυπουργό Ναυτιλίας. Ο Π.Κουρουμπλής νομίζει ότι απλώς άρχισαν τα πρωτοβρόχια. Σαν να έστελνε στο ημίχρονο του αγώνα ο Μαρινάκης στον πάγκο του Ολυμπιακού τον Sir Takis να κοουτσάρει. Και ο Χάσι να καθόταν εκεί στη θέση του, περιμένοντας απλώς να λήξει ο αγώνας.

Αλλά αυτή είναι η διαφορά. Στο ποδόσφαιρο, προπονητές παραιτούνται ή απολύονται συχνά-πυκνά και το γεγονός ανακοινώνεται επίσημα από την ΠΑΕ. Στην πολιτική, ενίοτε υπουργοί έχουν παυθεί, αλλά παραμένουν γαντζωμένοι στην καρέκλα τους, κάνοντας ότι δεν έχουν καταλάβει τι έχει γίνει.

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo