Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Tue25042017

Last updateMon, 24 Apr 2017 9pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Αύξηση 3,4% στη διακίνηση κοντέινερ από τον Πειραιά το α΄ τρίμηνο

limani peiraia containers ploio

Αύξηση της τάξεως του 3,4% σημείωσε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι

του Πειραιά, αγγίζοντας τα 834.000, έναντι 807.000 εμπορευματοκιβωτίων κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αυτό προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Cosco Shipping Ports. Για τον μήνα Μάρτιο, τα εμπορευματοκιβώτια ανήλθαν σε 287,4 χιλιάδες, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 4,5%, από τα 275,1 χιλιάδες κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Τα μεγέθη αυτά αποτελούν βελτίωση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο, όταν καταγράφηκε η πρώτη ετήσια πτώση από τον Νοέμβριο του 2015. Τον φετινό Φεβρουάριο η σχετική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 5,4% σε 264,8 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, αν και η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να θεωρείται συγκυριακή, δεδομένου ότι ο αντίστοιχος μήνας του 2016 είχε μια επιπλέον ημέρα λειτουργίας (29 αντί για 28 φέτος). Πέραν του Πειραιά, σε επίπεδο τριμήνου, σημαντική αύξηση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου κατέγραψε και η εταιρεία που διαχειρίζεται η Cosco στο Σουέζ της Αιγύπτου (Suez Canal Container Terminal), καθώς η εκεί δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 15% σε 738,4 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια.

Σε κάθε περίπτωση, φορείς της αγοράς αναμένουν σημαντική επιτάχυνση του φετινού ρυθμού ανάπτυξης στον Πειραιά, αναφορικά με το σκέλος των εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που θα αποτυπωθεί στα σχετικά στοιχεία, μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Ηδη, η πολύμηνη καθυστέρηση έχει επιφέρει νέα επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που αποτυπώνεται και στο εμπόριο και συνεπώς και στο λιμάνι του Πειραιά. Εφόσον λοιπόν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω και η οικονομία επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, είναι πιθανό ο Πειραιάς να ξεπεράσει πλέον τα 4 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 από το ελληνικό λιμάνι διακινήθηκαν 3,47 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, αύξηση της τάξεως του 14,4% σε σχέση με το 2015.

Η θετική πορεία αποτυπώνεται και στα οικονομικά μεγέθη της Cosco Shipping Ports, δεδομένου ότι και το 2016 το ελληνικό λιμάνι αναδείχθηκε σε ένα από τα επικερδέστερα, στα οποία έχει αναπτύξει παρουσία ο κινεζικός όμιλος. Συγκεκριμένα, η δραστηριότητα στο λιμάνι του Πειραιά κατέγραψε νέα αύξηση της κερδοφορίας κατά 8,7%, αγγίζοντας πλέον τα 31,35 εκατ. δολάρια ή περίπου 29 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα της εν Ελλάδι θυγατρικής αυξήθηκαν κατά 12,9% σε 176,22 εκατ. δολάρια (163 εκατ. ευρώ). Ενδεικτική της σημασίας που έχει αποκτήσει ο Πειραιάς για την Cosco είναι και η αναφορά ότι «κατά το 2016 η κερδοφορία του τομέα των λιμενικών εγκαταστάσεων, όπου ο όμιλος έχει πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής, αποδίδεται κυρίως στον ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) και στην Guangzhou South China Oceangate Terminal στην Κίνα».

Παράλληλα, φέτος το καλοκαίρι προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό και το έργο της επέκτασης της Δυτικής Προβλήτας ΙΙΙ, η οποία πρόκειται να αυξήσει σημαντικά την ετήσια δυναμικότητα του λιμανιού, ενισχύοντας έτσι τη θέση του στο δίκτυο Belt and Road, τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού», που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η Κίνα, με στόχο να ενισχύσει τη μεταφορά προϊόντων από την Ανατολή προς τη Δύση.

Πηγή: kathimerini.gr

24 Apr 2017 08:14
Στα 30 μεγαλύτερα λιμάνια για κοντέινερ ο Πειραιάς

Η λειτουργία του νέου δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ θα απογειώσει την ετήσια δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά και αναμένεται να τον φέρει στα 30 μεγαλύτερα λιμάνια

Read more...
24 Apr 2017 01:28
Η ώρα της αλήθειας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Την δημιουργία ενός σημαντικού κόμβου που θα ενώνει το θαλάσσιο εμπόριο της Ασίας με την Ευρώπη, δίχως να λειτουργεί απαραίτητα ανταγωνιστικά ως προς τον Πειραιά

Read more...
23 Apr 2017 19:27
Ν.Σαντορινιός: Το ΥΝΑ στηρίζει έμπρακτα τα υδατοδρόμια

Το ζήτημα του νομοθετικού πλαισίου, που ολοκληρώνεται, για την λειτουργία των υδατοδρομίων ανέλυσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Ρόδου το πρωί της Παρασκευής 21 Απριλίου ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Read more...
23 Apr 2017 19:08
Άνοιξε πανιά η «Πλεύση Αγάπης»!

Με επιτυχία και πολλές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε για δευτερη χρονιά η φιλανθρωπική ρεγκάτα «Πλεύση Αγάπης». Όμορφες στιγμές, ιδανικές καιρικές συνθήκες και μια θάλασσα γεμάτη πανιά που άνοιξαν και έπλευσαν για καλό σκοπό.

Read more...
23 Apr 2017 13:32
Όλα έτοιμα για το East Med Yacht Show 2017

Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για την παρουσίαση του 16ο East Med Yacht Show, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Μαΐου 2017, στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά.

Read more...
22 Apr 2017 21:49
Επιβατικό πλοίο καρφώθηκε πάνω σε τσιμεντένιο τοίχο λιμανιού στα Κανάρια

Σαν σε σκηνή από ταινία, επιβατικό πλοίο καρφώθηκε πάνω σε τσιμεντένιο τοίχο στο λιμάνι του Λας Πάλμας. Ξήλωσε όλο το λιμάνι το πλοίο Armas, όταν προσεγγίζοντας το Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά, προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοιχίο!

Read more...
21 Apr 2017 21:04
Διήμερη Επίσκεψη των Propeller Club της Ιταλίας στον Πειραιά

Καλεσμένοι του Propeller Club Πειραιά, εκπρόσωποι των 22 Propeller Clubs της Ιταλίας έρχονται στην χώρα μας με σκοπό να συναντηθούν με τα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας αλλά και των Propeller Clubs της Ελλάδος.

Read more...
21 Apr 2017 20:04
Θετικά τα μηνύματα για την κρουαζιέρα το 2017

Συμπεράσματα από την συνεδρίαση της ΕΣΕΚ στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)