Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Tue25042017

Last updateMon, 24 Apr 2017 9pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Επενδύσεις 1,5 δις από τους Ελληνες εφοπλιστές το πρώτο τρίμηνο

ploio fortigo

Αυξάνονται οι εκτιμήσεις πως η βελτίωση της εικόνας στη ναυτιλία δεν είναι παροδική αλλά έχει στέρεες βάσεις.

Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, όπως αναμένουν οίκοι όπως η JP Morgan και η DNB Markets, δικαιώνονται οι Ελληνες εφοπλιστές που το τελευταίο έτος προχώρησαν σε αγορές πλοίων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Επενδυτική στρατηγική που διατήρησαν και το πρώτο τρίμηνο του 2017, οπότε και πραγματοποίησαν τη μία στις τέσσερις αγορές μεταχειρισμένων πλοίων.

Ειδικότερα, αγόρασαν 88 μεταχειρισμένα ποντοπόρα και πούλησαν 54 παλαιότερα έναντι 1,044 δισ. Επιπλέον, έδωσαν προς διάλυση άλλα 20 πλοία. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η μέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου και αυξάνεται τόσο η συνολική του χωρητικότητα όσο και το πλήθος του. Δυστυχώς το ελληνικό νηολόγιο εξακολουθεί όχι μόνον να μην μπορεί να προσελκύσει τα νέα πλοία που προστίθενται στον ελληνόκτητο στόλο αλλά και να χάνει, λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας, από τη συνολική του δύναμη, όπως έδειξαν τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.

Σε τι πλοία επενδύουν τώρα οι Ελληνες εφοπλιστές; Αν και δεν λείπουν κάποιες παραγγελίες για νεότευκτα πλοία σε ναυπηγεία, το βασικό κομμάτι εστιάζεται το τελευταίο διάστημα στα μεταχειρισμένα πλοία μικρής ηλικίας και κυρίως τα φορτηγά μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Allied Shipbroking, για το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι Ελληνες επένδυσαν 755 εκατ. δολ. για 60 φορτηγά, 457,5 εκατ. για 11 δεξαμενόπλοια, 162,4 εκατ. για 13 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 167 εκατ. για 2 δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου αερίου. Οσον αφορά τις πωλήσεις παλαιότερου τονάζ, στις οποίες προχώρησαν, αυτές αφορούσαν κυρίως φορτηγά ξηρού φορτίου (36 πλοία έναντι 508,3 εκατ.).

Αξίζει να σημειωθεί πως, αμέσως μετά τους Ελληνες, οι δεύτεροι μεγαλύτεροι σε αξία αγοραστές πλοίων ήταν οι Νορβηγοί και τρίτοι οι Κινέζοι. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2017 άλλαξαν χέρια συνολικά 482 πλοία συνολικής αξίας 6,186 δισ. δολ., περισσότερα δηλαδή από το ίδιο διάστημα του 2016, οπότε και είχαν αγοραστεί 294 πλοία αξίας 4,05 δισ. Μαζί με την αύξηση των συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά των ποντοπόρων, αυξάνονται και οι τιμές τους. Το πρώτο τρίμηνο η άνοδος των τιμών στα φορτηγά ξεπέρασε το 25%, και σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά των αρχών του 2016 οι αξίες έχουν ανατιμηθεί κατά 40%.

Η ανάκαμψη στη ναυλαγορά και στις τιμές των πλοίων, κυρίως των φορτηγών, οφείλεται τόσο στην ταχύτερη αύξηση της ζήτησης για πρώτες ύλες όσο και στη συγκράτηση της αύξησης της διαθέσιμης μεταφορικής δυναμικότητας. Πολλά παλαιότερα φορτηγά πλοία και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν οδηγηθεί στα διαλυτήρια την τελευταία τριετία, ενώ πλήθος παραγγελιών για νεότευκτα είτε έχει ακυρωθεί είτε έχει μετακυλισθεί για το μέλλον.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Baltic Dry Index (BDI) κινείται άνω των 1.200 μονάδων, δηλαδή κατά 30% υψηλότερα από τις αρχές του 2017.

24 Apr 2017 08:14
Στα 30 μεγαλύτερα λιμάνια για κοντέινερ ο Πειραιάς

Η λειτουργία του νέου δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ θα απογειώσει την ετήσια δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά και αναμένεται να τον φέρει στα 30 μεγαλύτερα λιμάνια

Read more...
24 Apr 2017 01:28
Η ώρα της αλήθειας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Την δημιουργία ενός σημαντικού κόμβου που θα ενώνει το θαλάσσιο εμπόριο της Ασίας με την Ευρώπη, δίχως να λειτουργεί απαραίτητα ανταγωνιστικά ως προς τον Πειραιά

Read more...
23 Apr 2017 19:27
Ν.Σαντορινιός: Το ΥΝΑ στηρίζει έμπρακτα τα υδατοδρόμια

Το ζήτημα του νομοθετικού πλαισίου, που ολοκληρώνεται, για την λειτουργία των υδατοδρομίων ανέλυσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Ρόδου το πρωί της Παρασκευής 21 Απριλίου ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Read more...
23 Apr 2017 19:08
Άνοιξε πανιά η «Πλεύση Αγάπης»!

Με επιτυχία και πολλές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε για δευτερη χρονιά η φιλανθρωπική ρεγκάτα «Πλεύση Αγάπης». Όμορφες στιγμές, ιδανικές καιρικές συνθήκες και μια θάλασσα γεμάτη πανιά που άνοιξαν και έπλευσαν για καλό σκοπό.

Read more...
23 Apr 2017 13:32
Όλα έτοιμα για το East Med Yacht Show 2017

Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για την παρουσίαση του 16ο East Med Yacht Show, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Μαΐου 2017, στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά.

Read more...
22 Apr 2017 21:49
Επιβατικό πλοίο καρφώθηκε πάνω σε τσιμεντένιο τοίχο λιμανιού στα Κανάρια

Σαν σε σκηνή από ταινία, επιβατικό πλοίο καρφώθηκε πάνω σε τσιμεντένιο τοίχο στο λιμάνι του Λας Πάλμας. Ξήλωσε όλο το λιμάνι το πλοίο Armas, όταν προσεγγίζοντας το Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά, προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοιχίο!

Read more...
21 Apr 2017 21:04
Διήμερη Επίσκεψη των Propeller Club της Ιταλίας στον Πειραιά

Καλεσμένοι του Propeller Club Πειραιά, εκπρόσωποι των 22 Propeller Clubs της Ιταλίας έρχονται στην χώρα μας με σκοπό να συναντηθούν με τα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας αλλά και των Propeller Clubs της Ελλάδος.

Read more...
21 Apr 2017 20:04
Θετικά τα μηνύματα για την κρουαζιέρα το 2017

Συμπεράσματα από την συνεδρίαση της ΕΣΕΚ στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)