Π.Κουρουμπλής: Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας

1 kouroumplis 3

Τη θέση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να αξιοποιήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό χωρίς κανέναν αποκλεισμό, για την εξυπηρέτηση των στόχων του, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, στο 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.
Αφού υπογράμμισε τον ιστορικό ρόλο της Ναυτεμπορικής στο οικονομικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: «Ο μηδενισμός και ο εξωραϊσμός είναι δυο διαφορετικές έννοιες, που όταν κανείς τις εμπλέκει στο μυαλό του, φαλκιδεύει την πολιτική του σκέψη και τη δημιουργική του προσπάθεια ώστε να καταθέσει πρόταση που να μπορεί να ωφελήσει ένα συγκεκριμένο χώρο».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας μετέφερε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο και σημείωσε ότι η σημερινή προσπάθεια του Υπουργείου χτίζεται στα θεμέλια που έβαλε ο προκάτοχός του Υπουργός Θοδωρής Δρίτσας. «Ανοίξαμε έναν διάλογο δημιουργικό με όλους τους θεσμικούς φορείς, προσπαθώντας να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Γιατί προσωπικά πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ανθρώπους που εκπροσωπούν διαφορετικούς θεσμούς, ακόμα και διαφορετικά συμφέροντα, μπορεί να είναι πραγματικά η κινητήρια δύναμη απελευθέρωσης των σχέσεων σύγκλισης και προσπάθειας δημιουργικού αποτελέσματος».
Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε τους δέκα στόχους που εξυπηρετεί ταυτοχρόνως το Υπουργείο, σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης, «για να κερδίσει η χώρα το χρόνο που έχασε όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, να βγει στο ξέφωτο και να οικοδομηθεί μια νέα προσπάθεια που θα εμπεδώνει το αίσθημα της κοινωνικής ασφάλειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στις ψυχές όλων των Ελλήνων».

Η προσπάθεια είπε ξεκινά από την εκπαίδευση, για να απαντήσει η Ελλάδα στη μεγάλη πρόκληση των εξειδικευμένων στελεχών και να αποσπάσει όσο μεγαλύτερο τμήμα μπορεί από τα 150.000 ανώτερα στελέχη που θα χρειαστεί τα επόμενα δέκα χρόνια η παγκόσμια ναυτιλία. Ανέφερε την εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία που έχει με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στην ανακατασκευή κυρίως των ΑΕΝ Ασπροπύργου και Μηχανιώνας που είναι και οι μεγαλύτερες ναυτικές ακαδημίες της χώρας. «Προκηρύξαμε τις 17 κενές θέσεις που υπάρχουν στις ακαδημίες. Είναι λίγες αλλά κάποιοι που νοιάζονται πολύ για την Ελλάδα, κατήργησαν τις θέσεις αυτές πριν από 3-4 χρόνια», είπε και αναφέρθηκε και στην χρηματοδότησή τους.

«Δεύτερος στρατηγικός μας στόχος είναι η κορωνίδα όλου αυτού του χώρου που είναι η ποντοπόρος Ναυτιλία. Ανοίξαμε έναν διάλογο και με τη ναυτοσύνη και με τον εφοπλισμό. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος οφείλει να εργάζεται με πίστη, με υπομονή και επιμονή στο να ξεπερνιούνται τα προβλήματα ανάμεσα σ’ αυτούς τους δυο θεσμούς. Γιατί θέλουμε η ναυτοσύνη και πάλι να πλαισιώσει τα ελληνικά και τα ελληνόκτητα πλοία. Και επειδή διαπιστώνω διάθεση θετική, το Υπουργείο θ’ αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία, σε μια τριμερή προσπάθεια να βρούμε κοινό τόπο».

Για τα προβλήματα «που έχουν προκύψει από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαντήσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Γιατί πρέπει να καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι ότι η ελληνική Ναυτιλία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι δύναμη και για την ίδια την Ευρώπη. Και αυτό, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να το εμπεδώσουμε», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας. Προανήγγειλε σύγκρουση με τη γραφειοκρατία, τα προβλήματα της οποίας, είπε, απέτρεπαν πολλούς εφοπλιστές να φέρουν τα πλοία τους και τις εταιρείες τους στην Ελλάδα. «Σας διαβεβαιώνω ότι στον αμέσως προσεχή χρόνο, θα συγκρουστούμε με τα ζητήματα αυτά της γραφειοκρατίας γιατί και βούληση έχουμε και απόφαση έχουμε, ώστε να καταστήσουμε την ελληνική σημαία, την ελληνική ποιοτική σημαία, πιο ελκτική», είπε ο κ. Κουρουμπλής και εξέφρασε τη βεβαιότητα οι Έλληνες πλοιοκτήτες θα ανταποκριθούν και θα απαντήσουν στο αίτημα του Υπουργείου να χρησιμοποιούνται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, εξαρτήματα ελληνικών εργοστασίων στα υπό κατασκευή πλοία Ελλήνων πλοιοκτητών σε Κίνα, Ιαπωνία και Κορέα.
Για την ακτοπλοΐα είπε ότι μέσα από δημιουργικό διάλογο «η προσπάθεια που ξεκίνησε τα τελευταία δυο χρόνια και που είναι καθομολογούμενο ότι έφερε θετικά αποτελέσματα για πρώτη φορά, να βελτιωθεί». Όπως είπε τις επόμενες ημέρες θα γίνει στο Υπουργείο συνάντηση με τις ακτοπλοΐκές και αεροπορικές εταιρίες, για να συντονιστεί η επαφή τους με τα μικρά και μεγάλα νησιά.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην στήριξη του Υπουργείου προς τα τουριστικά πλοία και τα πλοία αναψυχής στη Λιμενική Βιομηχανία και στα αιτήματα που έχουν τεθεί στην Cosco για την άμεση υλοποίηση των επενδύσεων με προτεραιότητα τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις παρανομίες που βρήκε η ηγεσία του Υπουργείου ότι έχουν γίνει στα λιμάνια και στην κακή ποιότητα των λιμενικών έργων, με παράδειγμα την κακή κατασκευή του λιμανιού στη Σαντορίνη, περίπτωση που «δείχνει με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζονταν όλα αυτά τα χρόνια τα ζητήματα της λιμενικής βιομηχανίας». Είπε ότι «άμεσα θα κατατεθεί πόρισμα για τη διαβάθμιση των λιμανιών, να διαπιστωθεί το ενδιαφέρουν κάθε λιμανιού και να γίνουν οι ανάλογες επενδύσεις».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στο γιγαντιαίο πρόγραμμα ύψους 400 εκατομμυρίων για τον εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος και την οργάνωση του Υπουργείου. «Και επειδή προκαλούμαι καμιά φορά, θα παραπέμψω τους συνομιλητές μου να επισκεφθούν το χώρο του μητρώου για να δουν σε ποια εποχή ζούμε και σε ποια εποχή βρίσκεται το Μητρώο των Ναυτικών», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, απαντώντας σε υπαινιγμό που άφησε κατά την ομιλία του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ και εκπρόσωπος του κόμματος στο Συνέδριο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε επίσης τις προσπάθειες που έχουν αρχίσει για τη μηχανοργάνωση και τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, με στόχο την αποτελεσματικότερη δίωξη του λαθρεμπορίου, τη μεγάλη προσπάθεια για να αναζωογονηθεί ο τομέας της ναυπηγοεπισκευής που θα δώσει νέες θέσεις εργασίας «και θα κάνει την περιοχή από το λιμάνι ως την Ελευσίνα και το Νεώριο χώρο ανάπτυξης και εργασιακού χαμόγελου για όλους τους ανθρώπους».

Αναφέρθηκε στην Πράσινη Ενέργεια που επιβάλλεται σταδιακά στην Ναυτιλία και στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου και κατέληξε:
«Και θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους ανθρώπους, όλων των πολιτικών χώρων που μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Γιατί εμείς τη θεωρούμε εθνική προσπάθεια. Ακούμε λοιπόν ανθρώπους από όλους τους χώρους που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από τις διάφορες κυβερνήσεις. Επεξεργαζόμαστε με όλους, το ξαναλέω, με όλους τους θεσμικούς φορείς του ευρύτερου χώρου, ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να απελευθερώνει από γραφειοκρατίες και αγκυλώσεις. Γιατί ακριβώς θέλουμε κυρίες και κύριοι, να γίνουμε χρήσιμοι σε αυτή την προσπάθεια. Μια προσπάθεια που αφορά όλους, σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα, όπου ο καθένας μας καλείται να υπερβεί τον εαυτό του, τις εμμονές του, τις ιδεοληψίες του και να καταθέσει τον καλό του εαυτό.

Και επειδή δεν είμαστε από τους ανθρώπους που θεωρούμε ότι κατέχουμε τη μοναδική αλήθεια, ούτε έχουμε την έπαρση ότι τα γνωρίζουμε όλα, προσπαθούμε μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και σε ένα τέτοιο πνεύμα να αξιοποιήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλους τους ανθρώπους και όλο το γνωστικό πεδίο».

 

Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι