Φορολογούν τα θύματα του Norman Atlantic!

norman atlantic svhsto

Οργή προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει μέσω των ΔΟΥ σε δέσμευση κατά 40% του βοηθήματος των 1.000 ευρώ που έδωσε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) στις οικογένειες των νεκρών και αγνοούμενων οδηγών που επέβαιναν στο μοιραίο «Norman Atlantic».
Σύμφωνα με το protothema.gr την καταγγελία για το χαράτσι των 400 ευρώ (το βοήθημα που δόθηκε για καθένα από τα θύματα της τραγωδίας του Νοrman Atlantic ήταν 1.000 ευρώ έκανε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος με επιστολή της στον πρωθυπουργό.
Η επιβολή του χαρατσιού έγινε αντιληπτή όταν οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων πήγαν στην Εφορία για να δηλώσουν το βοήθημα ως όφειλαν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και τους ζητήθηκαν τα 400 από τα 1.000 ευρώ ως φόρο δωρεάς.
Στην επιστολή που έστειλε η ΟΦΑΕ προς το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, το υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, οποία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η ΟΦΑΕ ως σωματείο δεν έχει την πολυτέλεια, αλλά ούτε και την επιλογή να συναλλάσσεται εν κρυπτώ και να μην εγγράφει στα βιβλία της τις δαπάνες στις οποίες προβαίνει, ώστε να μην τις πληροφορούνται οι αρμόδιες ΔΟΥ. Θεωρούμε όμως απαράδεκτο η καταβολή αυτών των χρηματικών βοηθημάτων να αντιμετωπίζεται και να φορολογείται ως δωρεά και ουσιαστικά να αποσπά από τα χέρια των ανθρώπων αυτών ποσά σημαντικά για την επιβίωσή τους, τη στιγμή που κατ’ ελάχιστο η Πολιτεία έπρεπε να τους είχε καταβάλει πολλαπλάσια για την αποκατάσταση όσων ζημιών έχουν υποστεί. Πρόκειται για μέγιστο δείγμα κοινωνικής αναλγησίας μιας πολιτείας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί ικανή ούτε ενημέρωση να προσφέρει στους ανθρώπους αυτούς σχετικά με την πορεία των ερευνών και της πραγματογνωμοσύνης στο πλοίο αυτό, που κυριολεκτικά βρίσκεται σε ένα πέπλο σιωπής εδώ και αρκετούς μήνες».
Επίσης, με την επιστολή της η ΟΦΑΕ ζητά την εξεύρεση ρύθμισης η οποία να απαλλάσει τις οικογένειες αυτές από οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση προς το Δημόσιο για τα ποσά των χρηματικών βοηθημάτων.
Σημειώνεται ότι στην τραγωδία του Norman Atlantic έχασαν τη ζωή τους εννιά άνθρωποι (ανάμεσα σε αυτούς δύο Ελληνες οδηγοί) ενώ άλλοι 19 εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα (ανάμεσά τους πέντε οδηγοί).

Πηγή: iefimerida.gr

eep logo