Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Mon24042017

Last updateMon, 24 Apr 2017 9pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Όταν φτιάχναμε αετούς με αλευρόκολλα

1 xartaetos

Του Δημήτρη Καπράνου

Θυμάμαι τον κουμπάρο μας, τον παπά Ιωακείμ, μια Καθαρά Δευτέρα στο Λιόπεσι (Παιανία καλείται σήμερα).
Είχαμε πάει στο μοναστήρι, όπου ο πατέρας μας κουράριζε τον ηγούμενο, τον πατέρα Ακάκιο, για να περάσουμε τα Κούλουμα.
Εκεί, λοιπόν, που είχε στρωθεί το σαρακοστιανό τραπέζι, με τα νηστίσιμα και τα ζαρζαβατικά, η μάνα μας έβγαλε και μια κατσαρόλα με ότι είχε απομείνει από την κρεοφαγία της Αποκριάς.
Ο κουμπάρος σήκωσε τα μανίκια, άρπαξε μια κομματάρα κρέας και άρχισε να το απολαμβάνει.
"Βρε παπά, τρως κρέας, καθαροδευτεριάτικα;" είπε ο πατέρας σκωπτικά.
"Ά, γιατρέ μου, σήμερα ,Καθαρά Δευτέρα, καθαρίζομεν!" απάντησε εκείνος και πήρε κι ένα μεγάλο κομμάτι φέτα!
"Καθαρίζομεν", λοιπόν, τίποτε αρτίσιμο δεν πρέπει να μείνει στο σπίτι και από Τρίτη, αρχίζει η σαρακοστιανή διατροφή, με τα όσπρια, τα μαλάκια (για οστρακόδερμα δεν γίνεται πλέον λόγος, διότι είναι πανάκριβα) το φρέσκο κρεμμυδάκι, την ρόκα, το μαρούλι, τις σαλάτες, το λαδάκι, το κρασάκι.
Μεσογειακή δίαιτα, δηλαδή, γεμάτη υγεία και βιταμίνες. Φασολάδες, φακές, φάβα, με κρεμμύδι ψιλοκομμένο, να μυρίσει το σπίτι Ελλάδα και παράδοση.
Ήταν πάντα μεγάλη γιορτή η Καθαρά Δευτέρα, στην Ελλάδα της εργασίας.
Στα χρόνια που δεν είχαμε χρήματα, που δεν γνωρίζαμε τί θα πει Χρηματιστήριο, ομόλογα, δάνεια, κάρτες, διακανονισμοί, υγραέριο στα σπίτια.
Στα χρόνια που μόλις ανακαλύπταμε την ηλεκτρική κουζίνα και που η γκαζιέρα έκανε δουλειά για δέκα μαγειρικές συσκευές.
Ήταν το τέλος της Αποκριάς η Καθαρά Δευτέρα και την γιορτάζαμε με κέφι και πάθος.
Όσοι μπορούσαν, πήγαιναν σε κάποια εξοχή ή σε κάποιο ξέφωτο, από τα πολλά που υπήρχαν τότε στον Πειραιά, στην Αθήνα και τους γύρω Δήμους.
Είχαμε κατασκευάσει μόνοι τον αετό μας, με καλάμια, αλευρόκολλα και χαρτί "γλασέ" που αγοράζαμε από τα βιβλιοπωλεία.
Φτιάχναμε τα "ζύγια" προσεκτικά, βάζαμε τα "σκουλαρίκια" και την ουρά, ίσα-ίσα να κρατά τον αετό σε ισορροπία στον αέρα και τον είχαμε έτοιμο για να "αμοληθεί" και να "κορωνίζει" στον αέρα, ανάμεσα στους άλλους αετούς, που γέμιζαν τον ουρανό.
Ο μικρός αδελφός κρατούσε "κεφάλι", είχαμε δέσει την καλούμπα με τον κερωμένο σπάγγο, γερά στα ζύγια και ο αετός ανυψωνόταν θροΐζοντας, καθώς οι "βουήχτρες" δεξιά κι αριστερά έκαναν θόρυβο και μάγευαν τη μικρή μας παιδική συντροφιά.
Υπήρχαν, βέβαια πάντα οι "περίεργοι", εκείνοι δηλαδή που έβαζαν ξυραφάκια στα "σκουλαρίκια" του αετού τους και τον κατηύθυναν προς τους αετούς οι οποίοι "τους έμπαιναν στο μάτι"...
'Ετσι, μπορούσες, ξαφνικά, να δεις τον αετό σου να χάνεται στο βάθος του ορίζοντα, καθώς το ξυράφι είχε κόψει τον σπάγγο!
Αν θυμάστε πως φτιάχνουν τον αετό, μην ξεχάσετε να τον κατασκευάσετε και εφέτος. Μπορεί να είναι πολύ εύκολο πλέον να αγοράσεις αετό, αλλά το να τον φτιάξεις μόνος σου, έχει άλλη χάρη.
Απ' ότι φαίνεται, την Καθαρά Δευτέρα θα έχει καλό καιρό. Βγείτε στην παραλία ή στην εξοχή και πετάξτε τον αετό σας. Για μια ημέρα, ας ξαναγίνουμε παιδιά. Διότι από Τρίτη, πάλι στα ίδια, τα περίεργα...

14 Apr 2017 20:14

Του Τάσου Ι. Αβραντίνη*

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το ήδη πολύ υψηλό κόστος της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης της εργασίας αυξήθηκε τον προηγούμενο χρόνο αγγίζοντας κατά μέσο όρο το 36%.

Οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα καταγράφονται [ ... ]

Read more...
13 Apr 2017 20:50
Της Μεγάλης Εβδομάδας τα παιγνίδια...

Του Δημήτρη Καπράνου

Ερχότανε, που λες, τρέχοντας ο Σταμάτης, της κυρά- Διαμαντούλας, της χήρας, που ο άντρας της, ο καπετάνιος, είχε πνιγεί σ' ένα ναυάγιο στον Ινδικό και τώρα ζούσανε με την αποζημίωση και τη σύνταξή του.

Read more...
09 Apr 2017 16:47
Ο Αλέκος, ο Clapton και τα νιάτα μας...

του Δημήτρη Καπράνου

Την περασμένη εβδομάδα έφυγε από την ζωή, στα 70 του χρόνια, ένας από τους πιο προικισμένους μουσικούς της ποπ-ροκ σκηνής, ο Αλέκος Καρακαντάς. Ένα παιδί της Κυψέλης, της Φωκίωνος Νέγρη και των πέριξ, που πέταξε ψηλά με την κιθάρα του, που είδε τον χάρο στα νεανικά του χρόνια, [ ... ]

Read more...
05 Apr 2017 17:58
Ο Κύριος Μιχάλης από τις Αχαρνές

Του Δημήτρη Καπράνου

Θα πήγαινε ποτέ ο Κώστας Σημίτης ή ο Λουκάς Παπαδήμος ή ο Γιάννης Στουρνάρας στην παρουσίαση ενός βιβλίου για τον Μιχάλη Μενιδιάτη; Νομίζω πως όχι, ακόμη και αν γνώριζαν ποιός ήταν ο Μιχάλη Μενιδιάτης! Θα μου πείτε "Και τι μας το λες; Επειδή πήγε στην παρουσίαση ο Κώστας [ ... ]

Read more...
30 Mar 2017 13:46
Προοδευτικό προσκλητήριο!

Του Δημήτρη Κατσικάρη*

Καθώς τα «Ζάππεια», η «Θεσσαλονίκη» και οι παντός είδους «επαναστατικές γυμναστικές» είναι πια θλιβερές αναμνήσεις (που θέλουν να ξεχάσουν ακόμα και εμπνευστές τους), και η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο καναβάτσο στροβιλιζόμενη επικίνδυνα μέσα στις κυβερνητικές [ ... ]

Read more...
28 Mar 2017 10:10
Με την Ευρώπη που ονειρεύονται τα παιδιά μας

του Γιώργου Αρβανιτίδη

Η συμπλήρωση 60 χρόνων από την Συνθήκη της Ρώμης, μάς δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για την Ευρώπη που ονειρευόμαστε.

Η δική μου γενιά ονειρεύτηκε και οικοδόμησε μια Ευρώπη στην οποία κεντρικό ρόλο έπαιζε η προσέγγιση και η συνεργασία των λαών. Μια Ευρώπη ενωμένη [ ... ]

Read more...
25 Mar 2017 11:10
Ο Σταμάτης έγινε ογδόντα!

Του Δημήτρη Καπράνου

Επιτρέψτε μου να ξεφύγω από όλα τα στενάχωρα των ημερών (ισλαμική τρομοκρατία, οικονομική (κατά της Ελλάδος;) τρομοκρατία, μνημόνια, φυγή καταθέσεων, λουκέτα επιχειρήσεων, ανεργία, πείνα και δυστυχία ) και να σταθώ σε κάτι πολύ δικό μας, κάτι που με άγγιξε. Χθες, έγινε ογδόντα [ ... ]

Read more...
21 Mar 2017 15:59
Aυτό το παιχνίδι γνωρίζουν, αυτό παίζουν και πάλι...

Του Ζαχαρία Ζούπη

Ο Μάρτιος δεν έφερε μόνο άρωμα Άνοιξης. Έφερε μαζί και κάτι από το αποκρουστκό άρωμα του 2015. Η Κυβέρνηση που δια στόματος Ε. Τσακαλώτου δήλωνε ότι αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αρχές του Δεκεμβρίου του 2016 «χανόμαστε», αμέριμνη, μοιραία και τυχοδιωκτικά παρατείνει την [ ... ]

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)