Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Mon24042017

Last updateMon, 24 Apr 2017 9pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Trumpismo

1 tramp donald

του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου

Ο ισπανόφωνος κόσμος βάφτισε ήδη την εποχή και τις τακτικές του Τραμπ: Trumpismo. Άλλωστε η Λατινική και η Νότια Αμερική έχουν πλούσιο παρελθόν σε ηγέτες με τα χαρακτηριστικά του Τραμπ. Μάτσο χαρακτήρες, πύρινοι λόγοι, υπερφίαλες υποσχέσεις, τακτικές bullying, πόλωση και οπαδισμός.

Ο πραγματικός νονός του Trumpismo, όμως, είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι ομοιότητες είναι εκκωφαντικές. Δύο δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες, που μπήκαν στην πολιτική ως outsiders. Έχοντας χρήματα και δύναμη άνοιξαν βεντέτα με το οικονομικό, το πολιτικό και το μιντιακό κατεστημένο δήθεν εξ’ ονόματος των μη προνομιούχων. Έπεισαν ότι το μοντέλο της επιτυχίας τους στις επιχειρήσεις είναι η απάντηση στα πολιτικά αδιέξοδα.

Ένα προσωποκεντρικό μοντέλο, πασπαλισμένο από τη χρυσόσκονη της show biz και της trash culture που θεραπεύει τα πάντα. Δημιουργεί οπαδούς και λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι σε κάθε παραβίαση της συμβατικής πολιτικής ετικέτας και ηθικής. Από τη σύγκρουση συμφερόντων, μέχρι τα μπούνγκα μπούνγκα πάρτυ, μέχρι την προσβολή κάθε κοινωνικής ομάδας.

Η διαφορά είναι ότι ο Μπερλουσκόνι ηγήθηκε μίας μεσαίας ευρωπαϊκής δύναμης και είχε μικρό αποτύπωμα στα διεθνή δρώμενα. Η θητεία του Τραμπ στο πηδάλιο της υπερδύναμης θα φέρει εξ ορισμού σημαντικές μεταβολές στην πλανητική σκακιέρα.

Ο Τραμπ πατάει στις βασικές παραδοχές της αμερικανικής παράδοσης του Άντριου Τζάκσον. Ένα ρεύμα αμερικανικού ποπουλισμού που εκφράζει καχυποψία απέναντι στην ομοσπονδιακή εξουσία και τις ελίτ. Και θεωρεί ως επιτομή της ελευθερίας την ισχύ της δεύτερης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος. Το δικαίωμα, δηλαδή, κάθε πολίτη να φέρει όπλα.

Μια παράδοση οικονομικού προστατευτισμού, που επιδιώκει εμπορικά προνόμια για τα αμερικανικά προϊόντα στο εξωτερικό. Στέκεται αρνητικά απέναντι στη μετανάστευση θεωρώντας ότι θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της παραδοσιακής κοινότητας. Ενώ το χαμηλόμισθο εργατικό δυναμικό απειλεί θέσεις εργασίας για τους αμερικανούς πολίτες.

Στα διεθνή, προκρίνει τον επιλεκτικό παρεμβατισμό. Με έμφαση στην αντίληψη της εθνικής υπόληψης και τη προστασία των ζωτικών εθνικών συμφερόντων.

Υπό αυτήν την έννοια η λογική του Τραμπ θα είναι κοντύτερα στη λογική της ισορροπίας της ισχύος και των σφαιρών επιρροής παρά στις αξίες του διεθνιστικού ουιλσονιανού ιδεαλισμού, που σε μεγάλο βαθμό εξέφρασε ο Ομπάμα.

Ο Τραμπ βλέπει το κόσμο ως ένα πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Όπως η Ρωσία, η Γερμανία, η Κίνα. Συμβιβάζεται με την πολιτική των σφαιρών επιρροής του Πούτιν γιατί θεωρεί ότι δεν απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα. Εκχωρεί την Ευρώπη στους Γερμανούς. Και αρνείται την προσέγγιση με την Κίνα γιατί την θεωρεί δυνάμει πλανητική απειλή για τις ΗΠΑ. Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε αν η προεδρία Τραμπ θα σημάνει το τέλος του θεσμικού οικοδομήματος και του κανονιστικού πλαισίου του μεταπολεμικού κόσμου. Το σίγουρο είναι ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές του.

 

14 Apr 2017 20:14

Του Τάσου Ι. Αβραντίνη*

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το ήδη πολύ υψηλό κόστος της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης της εργασίας αυξήθηκε τον προηγούμενο χρόνο αγγίζοντας κατά μέσο όρο το 36%.

Οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα καταγράφονται [ ... ]

Read more...
13 Apr 2017 20:50
Της Μεγάλης Εβδομάδας τα παιγνίδια...

Του Δημήτρη Καπράνου

Ερχότανε, που λες, τρέχοντας ο Σταμάτης, της κυρά- Διαμαντούλας, της χήρας, που ο άντρας της, ο καπετάνιος, είχε πνιγεί σ' ένα ναυάγιο στον Ινδικό και τώρα ζούσανε με την αποζημίωση και τη σύνταξή του.

Read more...
09 Apr 2017 16:47
Ο Αλέκος, ο Clapton και τα νιάτα μας...

του Δημήτρη Καπράνου

Την περασμένη εβδομάδα έφυγε από την ζωή, στα 70 του χρόνια, ένας από τους πιο προικισμένους μουσικούς της ποπ-ροκ σκηνής, ο Αλέκος Καρακαντάς. Ένα παιδί της Κυψέλης, της Φωκίωνος Νέγρη και των πέριξ, που πέταξε ψηλά με την κιθάρα του, που είδε τον χάρο στα νεανικά του χρόνια, [ ... ]

Read more...
05 Apr 2017 17:58
Ο Κύριος Μιχάλης από τις Αχαρνές

Του Δημήτρη Καπράνου

Θα πήγαινε ποτέ ο Κώστας Σημίτης ή ο Λουκάς Παπαδήμος ή ο Γιάννης Στουρνάρας στην παρουσίαση ενός βιβλίου για τον Μιχάλη Μενιδιάτη; Νομίζω πως όχι, ακόμη και αν γνώριζαν ποιός ήταν ο Μιχάλη Μενιδιάτης! Θα μου πείτε "Και τι μας το λες; Επειδή πήγε στην παρουσίαση ο Κώστας [ ... ]

Read more...
30 Mar 2017 13:46
Προοδευτικό προσκλητήριο!

Του Δημήτρη Κατσικάρη*

Καθώς τα «Ζάππεια», η «Θεσσαλονίκη» και οι παντός είδους «επαναστατικές γυμναστικές» είναι πια θλιβερές αναμνήσεις (που θέλουν να ξεχάσουν ακόμα και εμπνευστές τους), και η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο καναβάτσο στροβιλιζόμενη επικίνδυνα μέσα στις κυβερνητικές [ ... ]

Read more...
28 Mar 2017 10:10
Με την Ευρώπη που ονειρεύονται τα παιδιά μας

του Γιώργου Αρβανιτίδη

Η συμπλήρωση 60 χρόνων από την Συνθήκη της Ρώμης, μάς δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για την Ευρώπη που ονειρευόμαστε.

Η δική μου γενιά ονειρεύτηκε και οικοδόμησε μια Ευρώπη στην οποία κεντρικό ρόλο έπαιζε η προσέγγιση και η συνεργασία των λαών. Μια Ευρώπη ενωμένη [ ... ]

Read more...
25 Mar 2017 11:10
Ο Σταμάτης έγινε ογδόντα!

Του Δημήτρη Καπράνου

Επιτρέψτε μου να ξεφύγω από όλα τα στενάχωρα των ημερών (ισλαμική τρομοκρατία, οικονομική (κατά της Ελλάδος;) τρομοκρατία, μνημόνια, φυγή καταθέσεων, λουκέτα επιχειρήσεων, ανεργία, πείνα και δυστυχία ) και να σταθώ σε κάτι πολύ δικό μας, κάτι που με άγγιξε. Χθες, έγινε ογδόντα [ ... ]

Read more...
21 Mar 2017 15:59
Aυτό το παιχνίδι γνωρίζουν, αυτό παίζουν και πάλι...

Του Ζαχαρία Ζούπη

Ο Μάρτιος δεν έφερε μόνο άρωμα Άνοιξης. Έφερε μαζί και κάτι από το αποκρουστκό άρωμα του 2015. Η Κυβέρνηση που δια στόματος Ε. Τσακαλώτου δήλωνε ότι αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αρχές του Δεκεμβρίου του 2016 «χανόμαστε», αμέριμνη, μοιραία και τυχοδιωκτικά παρατείνει την [ ... ]

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)