«Σαμιώτικα» μαγειρέματα σε τρίμηνο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

1 samos gastronomia

Της Μαργαρίτας Ικαρίου

Καλαμάρι απαλό, βελουδένιο σχεδόν, ολόλευκο και λαχταριστό, μαζί με σπανάκι, κινόα και σάλτσα μάραθου που αφθονεί στη Σάμο-συνδυασμός θαλασσινής αύρας με την αμεσότητα και τα αρώματα της σαμιακής γης.
Κατσικάκι του «αμπελουργού» αργοψημένο, συνοδευόμενο από πουρέ ριγανάτης πατάτας, μέσα σε σάλτσα από αμπελόφυλλα και μικρά κομματάκια τυρί φέτα-κάθε μπουκιά κι ένα επιφώνημα θαυμασμού.

Μια σπονδή στη παράδοση, αλλά με ύφος nouvelle cuisine. Μοναδικές συμπράξεις διακεκριμένων chef και μαγείρων από όλη την Ελλάδα που έρχονται στη Σάμο και δημιουργούν νέες συνταγές, βασισμένες στη γαστρονομική παράδοση του τόπου, υπό μία νέα ματιά. Εντάσσονται στα πλαίσια του τρίμηνου φεστιβάλ δημιουργικής ελληνικής κουζίνας και βασίζεται σε μια πρωτοπόρα ιδέα και υλοποίηση του executive chef Άγγελου Μπακόπουλου που αφήνει σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης της «σαμιακής» γαστρονομικής ταυτότητας.

Ήδη, έχουν έρθει στο νησί του Πυθαγόρα ισχυρά ονόματα, όπως ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, ο Αθηναγόρας Κωστάκος και ο Δημήτρης Δημητριάδης. Αναμένονται, έως αρχές Σεπτέμβρη που θα διαρκέσει το φεστιβάλ, να… «φορέσουν τις ποδιές τους» και να μας χαρίσουν νέες απολαυστικές συνταγές, κορυφαίοι σεφ και μάγειρες όπως ο Νίκος Μπούκης, ο Μανώλης Γαρνέλης, ο Σταμάτης Τσίλιας και ο -πολυαγαπημένος στη γενέτειρά του και όχι μόνο- Aνδρέας Λαγός.
Ένα ψηφιδωτό γεύσεων που σκιαγραφούν περίτεχνα το υπό διαμόρφωση γαστρονομικό προφίλ της Σάμου, σε συνδυασμό με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς.

«Ταξιδεύουμε στο χώρο της έμπνευσης συμπλέοντας αρμονικά στις γεύσεις του νησιού…» τονίζει ο εμπνευστής του φεστιβάλ Άγγελος Μπακόπουλος, με απίστευτη αγάπη στην μαγειρική τέχνη. «Το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι που παράγει το εκπληκτικό σαμιώτικο κρασί, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα βοτάνια, τα οπωροκηπευτικά και τα χόρτα της σαμιακής γης, τα ολόγλυκα τοματάκια, το πεντανόστιμο κρέας, τα πάσης φύσεως θαλασσινά αλιεύματα είναι προϊόντα που έχουν αγαπηθεί από τους νησιώτες και έχουν καταγραφεί στο γαστρονομικό χάρτη του Αιγαίου. Έχουν αξιοποιηθεί από τις παλιές νοικοκυρές και εμείς απλά τους δίνουμε μόνο μια διαφορετική, πιο εξελιγμένη μορφή-σύμφωνα με τους σύγχρονους διατροφικούς κανόνες αλλά και τις εμπνεύσεις που προκύπτουν μέσα μας, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με όλον αυτό τον πλούτο…» συμπληρώνει και παρουσιάζει ένα επιδόρπιο που καταπλήττει τον ουρανίσκο: Ρυζόγαλο απολαυστικό, με κομπόστα ροδάκινο, κριτσανιστό και μυρωδάτο μούσλι μπισκότο, σορμπέ από βερίκοκο, αφρό λάιμ και μυρωδάτο γλυκάνισο που κάνει τη διαφορά!

«Γαστρονομία δεν είναι απλά η απόλαυση, οι διακριτές στον ουρανίσκο γεύσεις. Αποτελεί μια ενότητα ζωής και σύνθεση εκλεκτής πρώτης ύλης, άριστης γνώσης και χρήσης των σύγχρονων, τεχνολογικά εξελιγμένων τρόπων μαγειρικής, ώστε να μην «ταλαιπωρείται» η πρώτη ύλη. Όλα παίζουν ρόλο, ο συνδυασμός γεύσεων, ο συμμετρικός τρόπος παρουσίασης του πιάτου, το σέρβις, η αισθητική του χώρου, το κρασί που θα συνοδεύσει το γεύμα και το δείπνο, η διάθεσή μας…» σχολιάζει με τον ευγενή του τρόπο ο Δημήτρης Δημητριάδης, καθώς τα χέρια του με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις «στήνουν» σε ένα πιάτο μια ολόκληρη γευστική ιστορία: Φασόλια μαυρομάτικα, φινόκιο, ταραμάς και μια εκπληκτική σάλτσα με αχινό που πλαισιώνουν μοναδικά την μαρινέ πελαγίσια τσιπούρα σε ένα amuse bouche με αξιοπρόσεκτη εμφάνιση και απίστευτα ντελικάτη γεύση!

Συνταγές εμπνευσμένες όπως χοίρος με λάχανο και μανιτάρια, μιλφέιγ σαρδέλας, ντολμαδάκια με μαρούλι της θάλασσας, θαλασσινά και αυγολέμονο, γεμιστά που δεν μοιάζουν με άλλα, από τον Αθηναγόρα Κωστάκο. Χταπόδι στιφάδο με σορμπέ ντομάτας, μπαρμπούνι με αγκινάρες, αυγά μεστάκα με την εμπνευσμένη άποψη του Γιώργου Στυλιανουδάκη.

«Μαγειρική τέχνη είναι η τέχνη να εμπνέεσαι από την άριστη πρώτη ύλη και να την μεταμορφώνεις γευστικά και ποιοτικά σε ένα έδεσμα ξεχωριστό-ένα πιάτο που όμοιό του να μην υπάρχει… Κάπως έτσι, συνδυάζουμε τις πατροπαράδοτες συνταγές από όλη την Ελλάδα με τη νέα διατροφική και γαστρονομική άποψη και δημιουργούμε κάτι διαφορετικό μα και συνάμα γνώριμο…» σημείωσε κατά την επίσκεψή του στη Σάμο ο Αθηναγόρας Κωστάκος ενώ ο Γιώργος Στυλιανουδάκης αναφέρθηκε επαινετικά στα «αποκτήματα» της σαμιακής γης: κρίταμο, φλισκούνι, κάπαρη, κοκκάρι (κρεμμυδάκι), μπουρνελάκια (τοματάκια) και ανθότυρο. «Αν κάθε τοπική κοινωνία στήριζε γαστρονομικά την ντόπια παραγωγή, θα ήταν αυτό προς όφελος της οικονομίας αλλά και της ποιότητας στη γεύση» επισήμανε.

Το τρίμηνο φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνεται φέτος το καλοκαίρι στη Σάμο είναι ένα φιλόδοξο project σε εξέλιξη. Γεύσεις εντελώς διαφορετικές από τις συνηθισμένες, εμπνεύσεις μοναδικές και εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες. Η ανάδειξη των γνωστών και αγνώστων στο ευρύ κοινό σαμιακών προϊόντων σε μια μοναδική συνύπαρξη υψηλής μαγειρικής τέχνης. Η τέχνη και η μαεστρία που δίνει την άνεση σε νέους ανθρώπους με πολυετείς σπουδές αλλά και εμπειρία στο αντικείμενο, να δείξουν τις μεγάλες τους δυνατότητες αλλά και το πνεύμα αρμονικής συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ εκείνων που αγαπούν την καλή ελληνική κουζίνα!

 

του Γιάννη Μεϊμάρογλου*

Του Πάνου Ευαγγελόπουλου*

Εγκαίνια την Παρασκευή 26 Απριλίου

Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι

eep logo