Αποθήκη ψυχών το λιμάνι του Πειραιά

karydis dimitris

Του Δημήτρη Καρύδη

Δυστυχώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό εξελίσσεται σε μια άνευ προηγούμενου τραγωδία για την παγκόσμια κοινότητα, την Ευρώπη, την Ελλάδα αλλά πάνω από όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Τόσο η παγκόσμια κοινότητα( ΟΗΕ) όσο και Ευρωπαϊκή Ένωση αποδειχτήκαν κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών. Καταλύτης όμως για αυτή την συμπεριφορά των Ευρωπαίων ήταν η ανερμάτιστη πολιτική της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ενώ έπρεπε από πέρσι την άνοιξη να θέσουν σαφείς κανόνες και πλαίσια έκαναν το αντίθετο:
1. διατράνωναν την πίστη τους στα «ανοικτά σύνορα»
2. κατήργησαν τα κέντρα κράτησης παράτυπων οικονομικών μεταναστών και
3. μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα απέραντο «κέντρο διερχόμενων»
Το μήνυμα δυστυχώς ελήφθη με αποτέλεσμα 900 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να χρησιμοποιήσουν τη χώρα μας ως δίοδο προς την Ευρώπη. Άλλωστε έχει μείνει στην ιστορία η ρήση της αξέχαστης υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ Χριστοδουλπούλου, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «λιάζονται» και «εξαφανίζονται».

Τι θα μπορούσε να γίνει;
Από τις αρχές της περασμένης άνοιξης η Ελλάδα έπρεπε να πιέσει φορτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ληφθούν αποφάσεις που θα αφορούσαν:
1. Την παύση του πολέμου στη Συρία
2. Τον καταμερισμό των προσφύγων σε όλο το σύγχρονο κόσμο και όχι μόνον στη Ευρώπη
3. Την μεταφορά των προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε χώρες εκτός Ευρώπης κατά τρόπο αναλογικό, απ´ ευθείας από την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία, όπου είχαν καταφύγει, με ασφαλή μέσα.

Η αδυναμία να εφαρμοστεί μια πραγματική πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, μετέτρεψε τη Τουρκία σε ρυθμιστή της τύχης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, τους δουλεμπόρους σε στυγνούς εκμεταλλευτές και εκτελεστές. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν η απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και κυρίως η απώλεια της ζωής μικρών παιδιών στη θάλασσα του Αιγαίου.

Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις των συνοδών κορυφής των προηγούμενων μηνών έμειναν στα χαρτιά. Σε μια Ευρώπη που η κάθε χώρα προστατεύει τα στενά συμφέροντα της η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά υποκαταστάθηκαν από τον εθνικισμό και τον ρατσισμό.
Αντί να προχωρήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων, ο βαλκανικός διάδρομος έκλεισε και οι πρόσφυγες - μετανάστες έμειναν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα κάτω από τραγικές συνθήκες.

Η Ειδομένη αποτελεί το σύμβολο της ντροπής μιας Ευρώπης αδύναμης και υποκριτικής και μιας Ελλάδας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανίκανης και ανερμάτιστης.
Το λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ έχει μετατραπεί σε <αποθήκη ψυχών> χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που το αρχικό 24ωρο παραμονής τους έχει φτάσει ήδη το 20ημερο κάτω από τραγικές συνθήκες.

Όλους τους προηγούμενους μήνες, κοντά ένα χρόνο τώρα η μόνη σαφής πολιτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν η «τράνζιτ» μετακίνηση των προσφύγων- μεταναστών μέσω Ελλάδας προς τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Οι έννοιες Σχεδιασμός - Συντονισμός- Αποτελεσματικότητα είναι άγνωστες για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ένα κόμμα που μέχρι σήμερα διέπρεπε στην διαμαρτυρία, το ΟΧΙ σε όλα και στην αποθέωση των ιδεοληψιών, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις και ανάγκες αποδείχτηκε κυριολεκτικά «γυμνό».

Ο Σχεδιασμός διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι το λιγότερο ανεπαρκής:
1. Άργησαν δραματικά να δημιουργήσουν hotspots στα νησιά υποδοχής προσφύγων – μεταναστών
2. Άργησαν δραματικά να δημιουργήσουν αναλογικά σε όλη τη χώρα δίκτυο κέντρων φιλοξενίας και κέντρων κράτησης
3. Δεν διαχωρίζουν τους πρόσφυγες από τους παράτυπους μετανάστες, μη εφαρμόζοντας στην πράξη τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δίνεται κανένα σήμα αποτροπής τουλάχιστον στους παράτυπους μετανάστες. Ταυτόχρονα τραυματίζεται η αξιοπιστία της Ελλάδας στη Ευρώπη παρέχοντας άλλοθι στους εθνικιστές και στους ακροδεξιούς.
4. Κάνεις δεν μπορεί να κατανοήσει (στον ΠΕΙΡΑΙΑ), γιατί όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφέρονται με τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά και όχι να επιμερίζονται αναλογικά και σε άλλα λιμάνια (Ραφήνα, Λαύριο, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη κλπ)
Άλλωστε τα κέντρα φιλοξενίας είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι πιο κοντά σε αρκετά από αυτά τα λιμάνια. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει η άγρια οικονομική εκμετάλλευση των προσφύγων από επιτήδειους και κυρίως οι συνθήκες παραμονής τους να είναι ανθρώπινες και αξιοπρεπείς κάτι που δεν μπορεί να διασφαλιστεί στον ΠΕΙΡΑΙΑ όπου χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως παιδιά, ζουν σε ανεπαρκείς χώρους κάτω από τραγικές συνθήκες
5. Ο συντονισμός του κράτους με τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τις εθελοντικές οργανώσεις είναι κατ´ ουσία ανύπαρκτος.
Παρότι φτιάχθηκε με μεγάλη καθυστέρηση ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο, αυτό δεν έχει κάθετη δομή ώστε να παίρνει σάρκα και οστά κατά περιφέρεια και δήμο, τουλάχιστον στις περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα.
Η μόνη εμφανής παρουσία του κράτους εκφράζεται στις δυνάμεις του Στρατού, του Λιμενικού και της Αστυνομίας.
Οι κοινωνικές υπηρεσίας πρόνοιας και υγείας δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα ουσιαστικό σχέδιο.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία στη Ειδομένη το οργανωμένο κράτος απουσιάζει πλήρως και έχει υποκατασταθεί από τις πάσης φύσεως εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Άλλωστε αν υπήρχε κρατική παρουσία, δεν θα πιάνονταν στον ύπνο η κυβέρνηση με την μαζική μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα Σκόπια.
6. Η ίδια εικόνα απουσίας του κράτους και έλλειψης στοιχειώδους συντονισμού υπάρχει και στο λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ.
Ενώ εκδηλώνεται μια συγκινητική υπερπροσφορά από απλούς ανθρώπους, εθελοντές, επιτροπές αλληλεγγύης και εθελοντικές οργανώσεις, τους γιατρούς του Κόσμου, το Χαμόγελο του παιδιού, τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά, το οργανωμένο κράτος απουσιάζει.
Οι Υπουργοί απλώς πηγαίνουν εκεί και σχολιάζουν την τραγική κατάσταση στη οποία ζουν οι άνθρωποι.
Οι κκ Βίτσας, Μουζάλας και Δρίτσας υπόσχονταν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα φύγουν περίπου σε μια βδομάδα και ήδη έχουμε φθάσει στο 20ημερο.
Αν υπήρχε στοιχειώδης σχεδιασμός, θα έπρεπε να είχαν διαχωριστεί μια και υπάρχουν τρεις χώροι ( Ε1, Ε2, Πέτρινη Αποθήκη ), οι οικογένειες με παιδιά από άλλους μετανάστες και πρόσφυγες που είναι μόνοι τους, για όσο χρειαστεί να παραμείνουν εκεί.
7. Κανείς αρμόδιος Υπουργός σε όσες συνεντεύξεις έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στη ερώτηση πόσοι είναι οι πρόσφυγες και πόσοι οι μετανάστες. Ή δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να πουν. Σε κανένα κέντρο που έχει δημιουργηθεί δεν έχουν διαχωριστεί οι πρόσφυγες από του μετανάστες. Προφανώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πελαγοδρομεί μεταξύ των ιδεοληψιών που έχει ότι πρόσφυγες και μετανάστες είναι το ίδιο και πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Αν και τις τελευταίες μέρες από τον Τσίπρα υπάρχει μια ρητορική διαχωρισμού.

Στον Πειραιά έχουν δημιουργηθεί αψιμαχίες μεταξύ Λιμενικών και ακραίων Συριζαίων όταν οι πρώτοι προσπαθούσαν να στείλουν με πούλμαν πρόσφυγες σε οργανωμένες δομές και οι δεύτεροι τους θέλουν να παραμένουν στο λιμάνι.

Κατάσταση αλαλούμ υπάρχει στο συντονισμό για θέματα σίτισης, υγείας
Και εδώ τα προβλήματα αντιμετωπίζονται κυρίως από τις εθελοντικές οργανώσεις.
Στον ΠΕΙΡΑΙΑ εκτός απο κάποιες φιλότιμες προσπάθειες συντονισμού που καταβάλει ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης, η Ρένα Δούρου είναι πλήρως εξαφανισμένη.

Ο Τσίπρας διαρκώς επικαλείται την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια των προσφύγων. Το λιμάνι του Πειραιά και πολύ περισσότερο η Ειδομένη παραβιάζουν κατάφωρα κάθε έννοια ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας. Μπορεί ο Μπαλτάς να είναι Περήφανος για την Ειδομένη αλλά σίγουρα είναι ο μόνος.

Άρθρο του προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη

του Γιώργου Ιωακειμίδη*


Για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι