Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Tue25042017

Last updateMon, 24 Apr 2017 9pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Υπάρχει πολιτική λύση για να ξεφύγουμε από το τέλμα;

1 zoupis

Του Ζαχαρία Ζούπη

Οι μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες περνούν, τα Εurogroup περνούν και η αξιολόγηση δεν λέει να κλείσει. Όλη αυτή η πορεία της δήθεν διαπραγμάτευσης, θα μπορούσε πράγματι να ανεκδοτοποιηθεί, αν οι καταστάσεις δεν προδιαγράφονταν ήδη τραγικές για την Οικονομία και την χώρα. Γιατί πράγματι η Οικονομία έχει βαλτώσει, η ύφεση έχει ξανασταθεροποιηθεί για το 2017 (το 2018 υποτίθεται ότι θα έληγε το 3ο Μνημόνιο και θα βγαίναμε στις αγορές), κάθε κουβέντα για επενδύσεις φαντάζει με καλαμπούρι και η μέση οικογένεια δεινοπαθεί χωρίς να βλέπει φως πουθενά.

«Αν δεν κλείσουμε την αξιολόγηση Δεκέμβριο, χαθήκαμε» είχε πει ο κ. Ε.Τσακαλώτος εννοώντας τον Δεκέμβριο του 2016! Αν λάβουμε υπόψη στα σοβαρά αυτή την φράση, αυτή την εκτίμηση, τότε να υποθέσουμε ότι είμαστε από χέρι χαμένοι; Το σίγουρο είναι ότι όλα, από την κατάσταση των Τραπεζών μέχρι την χρεωκοπία της ΔΕΗ και από την κατάσταση του Ασφαλιστικού μέχρι τις Επιχειρήσεις που κλείνουν ή μεταναστεύουν, περιγράφουν μια ζοφερή κατάσταση. Το σίγουρο είναι οτι οδεύουμε ολοταχώς προς το 4ο Μνημόνιο (αφού ήδη συζητούνται μέτρα για το 2019, το 2020 ενώ το 3ο τελειώνει το 2018) και μάλιστα χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ! Εκτιμάται μάλιστα ότι αν από το θέατρο του πρώτου εξαμήνου του 2015 υποστήκαμε ζημιά ύψους 85 δις ευρώ, από την παράταση της αξιολόγησης έχουμε ήδη κόστος περί τα 12 έως 15 δις ευρώ! Τραγωδία...

Κι όμως. Όλες οι πηγές από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας συμφωνούν ότι όλα έχουν συμφωνηθεί. Όλα έχουν κλείσει από την πτώση του αφορολόγητου μέχρι την μείωση των συντάξεων και από τα θέματα της ΔΕΗ μέχρι τα εργασιακά που φάνταζαν δύσκολα. Μάλιστα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος είπε το περίφημο «τα εργασιακά θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε κιόλας να τα νομοθετησουμε»! Ε, τότε, γιατί δεν τα νομοθετούν; Γιατί δεν κλείνουν τα θέματα; Γιατί δεν κλείνουν την αξιολόγηση; Όχι ότι έτσι που έγιναν οι χειρισμοί, θα γλυτώσουμε τα βαριά μέτρα, αλλά τουλάχιστον δεν θα πάμε για χειρότερα. Γιατί ας μην ξεχνάμε. Ο κίνδυνος του GREXIT, o κίδυνος ατυχήματος, ο κίνδυνος της δραχμής, είναι πάντα εδώ.

Ποιος να ξέρει την ακριβή απάντηση όταν μιλάει για αυτή την απίθανη κομπανία που κυβερνάει. Ίσως η εξήγηση να είναι ότι πιστεύουν και πάλι ότι η παράταση των συζητήσεων εμφανίζει μια εικόνα μάχης. Ποιος τους πιστεύει όμως πια; Ίσως να έχουν πράγματι εσωκομματικό πρόβλημα, αλλά εδώ ακόμα και ολόκληρος Σκουρλέτης που κατήγγειλε το «ρεσάλτο» στην ΔΕΗ , είπε ότι θα κάνει ότι πει το Κόμμα . Ίσως να είναι οι δημοσκοπήσεις που καταγγέλουν, που όμως πεισματικά δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυντίθεται μη έχοντας κανένα αφήγημα, καμμιά ιδεολογική και πολιτική άποψη που να έχει μείνει όρθια. Ισως να είναι όλα αυτά μαζί, αλλά σίγουρα είναι το τρίπτυχο: Επιδίωξη παραμονής όσο το δυνατόν περισσότερο στην Κυβέρνηση – Υπονόμευση της πορείας της επόμενης Κυβέρνησης με φόρωμα μέτρων από τώρα και ενός 4ου Μνημόνιου – Προσπάθεια να κρατήσει δυνάμεις, ώστε – αν μπορεί – να κάνει ότι και το 2014 , να μην μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2019 . Αυτή είναι η στρατηγική στόχευση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι η στόχευση λοιπόν των επικοινωνιακών επιτελείων του Μαξίμου και όλα τα άλλα περί συνωμοσιών, περί εχθρών που μας την πέφτουν, είναι απλά παραμύθια. Το ίδιο και τα περίφημα απείρου δημοκρατικού ήθους περί «δεν δικαιούστε για να ομιλείτε», οπως έγινε στην περίπτωση του Γ. Στουρνάρα ή και του Κ. Σημίτη. Αυτά θα μπορούσαν να τα λένε αν ήταν στην Βενεζουέλα, όχι στην Ελλάδα της Ευρώπης.

Ποια είναι η λύση; Ενιαίο αντιλαικίστικο, φιλοευρωπαϊκό μέτωπο από όλες τις δυνάμεις – Εκλογές ώστε να αποτυπωθούν οι νέοι συσχετισμοί – Μετεκλογική Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας στην βάση προγραμματικής συμφωνίας – Δέσμευση για σταθερή Κυβέρνηση τετραετίας .

Μόνο έτσι μπορεί να ξαναφανεί φως και προοπτική. Μόνο έτσι μπορεί να αφαιρεθεί το οξυγόνο από όσους συνεχίζουν να παίζουν με την χώρα.

21 Apr 2017 00:09
50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

της Εύης Καρακώστα

21 Απριλίου 1967 - Η Βουλή των Ελλήνων περικυκλωμένη απο τεθωρακισμένα του στρατού.

Read more...
17 Apr 2017 19:45
Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση!

του Ζαχαρία Ζούπη

Το Πάσχα πέρασε, μπήκαμε πια στους συνηθισμένους ρυθμούς και επιστρέφουν πια οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Read more...
14 Apr 2017 14:53
Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τα Λιπάσματα

Της Νίνας Κασιμάτη*   Όσοι έχουμε μεγαλώσει στο Πέραμα και το Κερατσίνι, γνωρίζουμε πόσο συνδεδεμένοι είμαστε με το θαλάσσιο μέτωπο, και πώς διαπλάστηκε η κοινωνία μας εδώ σε σχέση με εκείνο. Είμαστε μεγαλωμένοι με το αίτημα, την ανάγκη και τους αγώνες να ανακτηθεί η άμεση πρόσβαση σε αυτό [ ... ]

Read more...
12 Apr 2017 21:02
Το ελληνικό εμπόριο πιστεύει στην Ανάσταση του Κυρίου, αλλά όχι και της αγοράς

Του Βασίλη Κορκίδη

Παρά τη καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο E.G. της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, η αναβλητικότητα της αξιολόγησης επί πέντε μήνες έχει δημιουργήσει μία έντονη αβεβαιότητα και ανασφάλεια στην αγορά.

Read more...
10 Apr 2017 22:46
Ευκαιρία το Brexit για την ελληνική Ναυτιλία

Του Βασίλη Κορκίδη

Με αφορμή την έναρξη του δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα, σχετικά με το ζήτημα του "Brexit" και τις συνέπειες που επιφέρει το εν λόγω γεγονός στην ελληνική οικονομία 
αλλά και τις ευκαιρίες, που παρουσιάζονται σε αυτήν, ιδιαίτερα στην ελληνική ναυτιλία, ο Πρόεδρος του Εμπορικού [ ... ]

Read more...
10 Apr 2017 13:23
Ολοταχώς προς εκλογές

Του Ζαχαρία Ζούπη

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μπορεί να υπήρξε η να ξαναϋπαρξει ποτέ Κυβέρνηση

Read more...
05 Apr 2017 09:30
Υπάρχει πολιτική λύση για να ξεφύγουμε από το τέλμα;

Του Ζαχαρία Ζούπη

Οι μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες περνούν, τα Εurogroup περνούν και η αξιολόγηση δεν λέει να κλείσει. Όλη αυτή η πορεία της δήθεν διαπραγμάτευσης, θα μπορούσε πράγματι να ανεκδοτοποιηθεί, αν οι καταστάσεις δεν προδιαγράφονταν ήδη τραγικές για την Οικονομία και την χώρα. Γιατί πράγματι [ ... ]

Read more...
30 Mar 2017 20:57
Πειραιάς: Πρώτο λιμάνι, πρώτος προορισμός(;)

του Γιώργου Θεοδωρίδη*

Ο Πειραιάς είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας μας. Είναι όμως και μια όμορφη πόλη. Μερικοί θα τη βρουν, πλέον, όχι και τόσο όμορφη. Περισσότεροι ίσως θα πουν ότι θέλουν να μετακομίσουν κάπου αλλού. Πιθανόν στα νότια προάστια, αλλά μακριά από το μποτιλιάρισμα που προκαλούν [ ... ]

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)