Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Tue25042017

Last updateMon, 24 Apr 2017 9pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το μικρό μας μεγάλο Λιμάνι

1 nikos grozopoulos

Του Νίκου Γροζόπουλου

Την χρονιά που πέρασε συνέβησαν σημαντικά γεγονότα μεταξύ των οποίων θα πρέπει να διακριθούν εκείνα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα και το Λιμάνι του Πειραιά. Η αναγκαιότητα επισήμανσης τους προκύπτει από την επιταγή προσδιορισμού σε μια νέα βάση θεώρησης του Πειραιά ως Πόλης – Λιμάνι.

• Τον Αύγουστο του 2016 εγκαινιάστηκε η νέα διώρυγα του Σουέζ ενώ λίγο νωρίτερα, τον Ιούνιο του ίδιου έτος, εγκαινιάστηκε και η νέα διώρυγα του Παναμά. Πρόκειται για έργα που αφορούν την διεθνή ναυσιπλοΐα και ιδιαίτερα τις μεταφορές.
• Προηγουμένως, τον Μάιο του 2016, στο Χονγκ Κόνγκ, σε μια συνέλευση οικονομικών κρατών, ανακοινώθηκε ότι ο Πειραιάς αποτελεί κόμβο στον «νέο δρόμο του μεταξιού».
• Στο πλαίσιο του MED PORTS FORUM εντοπίζεται η ανάγκη μιας «πολιτικής συνεργασίας» των λιμένων βορρά – νότου στην Ευρώπη (Μασσαλία, 2016).

Τα παραπάνω θα είχαν μικρή σημασία εάν δεν συνδέονταν άμεσα με τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζει σήμερα το Λιμάνι του Πειραιά αλλά και η πόλη του Πειραιά ευρύτερα.

Από τότε που ο Paugueville το 1816, καταγράφει στην ιστορική του περιήγηση, τα μικρά υδραίικα σκάφη και το Μοναστηράκι του Αγ. Σπυρίδωνα, πέρασαν 200 χρόνια. Στο διάστημα αυτό ο Πειραιάς απέκτησε τη σημερινή του μορφή μέσω του «Προγραμματικού Σχεδίου» που σχεδιάστηκε το 1923 και που προέβλεπε δύο μεγάλα έργα (τον βόρειο και το νότιο Λιμένα Πειραιά) υπό την αιγίδα του τέως Υπουργείου Συγκοινωνιών.
Ανατρέχοντας στην βιβλιογραφία, εντοπίζονται πλέον των 25 μελετών, από το 1836 μέχρι το 1930, που ολοκληρώνεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, ο λιμένας με τη σημερινή του μορφή.

Αναζητώντας στο ΣΗΜΕΡΑ την προοπτική της πόλης, διαπιστώνεται ότι ο Πειραιάς συνεχίζει να αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία στην παγκόσμια δυναμική των μεταφορών και τη νέα θέση του στο χώρο της κρουαζιέρας.
Παράλληλα, διαπιστώνεται όμως και το έλλειμμα Σχεδιασμού με προοπτική τον Πειραιά για έναν αναβαθμισμένο ρόλο στη Μεσόγειο και στο παγκόσμιο διαμετακομιστικό δίκτυο. Έλλειμμα σχεδιασμού που οδηγεί σε αλόγιστη διαχείριση των ευκαιριών, συγκυριακή εκμετάλλευση του χώρου, αποπροσανατολιστική διαμόρφωση προτάσεων ανάπτυξης.

Τα έργα στο Σουέζ και στον Παναμά, έλαβαν υπόψη τους την προοπτική και το διεθνές περιβάλλον με έναν ορθολογικό σκεπτικισμό για τις επόμενες γενιές. Δεν έγιναν ευκαιριακά αλλά αποφασιστικά. Σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας με προβολή στο αύριο.

Τον Νοέμβριο του 2016, εκτός των παραπάνω, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός», στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Οδηγία 2014/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014.

Τέλος, το 2016 το Λιμάνι του Πειραιά εντάχθηκε στον κατάλογο μιας επενδυτικής προοπτικής με τη συμμετοχή της COSCO.

ΣΗΜΕΡΑ λοιπόν είναι η στιγμή που απαιτείται η λήψη αποφάσεων για το «Μικρό μας Μεγάλο Λιμάνι»: ποιό θα είναι το μέγεθος του το 2050; πως θα γίνει η διαχείριση του χερσαίου χώρου στον οποίο το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου για την θαλάσσια χωροταξία αποδίδει τεράστια σημασία; Ποιος είναι ο ζωτικός χώρος του Λιμένα; Πώς προσδιορίζεται χωρικά (εκτείνεται μέχρι την Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά); Ποιός θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Σαλαμίνας σε έναν χωρικό μετασχηματισμό ; Ποιός είναι ο ρόλος των μαρινών (Φλοίσβος, Άλιμος κλπ) στην ανάπτυξη του λιμανιού ;

Για το σύνολο των παραπάνω ερωτημάτων αλλά και για μια σειρά άλλων που προκύπτουν, εκτιμάται ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η υλοποίηση και η χρηματοδότηση ενός μεγάλου σχεδίου που θα ξεπερνά την δυναμική του 1930 ως «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» (υπ’ αρίθμ. Υ.Α. 373/1923).

Μέχρι τότε η υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές επιβάλει μια υπέρβαση για την απόφαση ενός μακρόχρονου σχεδιασμού. Οι προδιαγραφές ενός σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει τον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο από την Ν. Πέραμο, την Ελευσίνα, την Σαλαμίνα, τον Πειραιά, το Π. Φάληρο, τον Άλιμο και την Γλυφάδα και που θα διέπονται από την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης και μόνο.
Ο σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι κτήμα μιας πολιτικής, δεν στοχεύει στην εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Ο δημόσιος αλλά και ιδιωτικός χώρος δεν προσφέρεται για ρεσάλτο. Απαιτεί σχεδιασμό με δυναμική και αξιολόγηση στοιχείων και σκοπών.

Στη σημερινή συγκυρία, θεωρώ ότι είναι βέβαιο, πως η χρηματοδότηση θα έπρεπε να είναι δεδομένη από τους κύριους χρήστες και επικαρπωτές των αξιών.
Ζητείται μια συνολική και συλλογική προγραμματική συμφωνία υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου (Master Plan) ολοκληρωμένης ανάπτυξης του παράκτιου, χερσαίου και θαλάσσιου χώρου των λιμενικών δραστηριοτήτων. Ένας σχεδιασμός που θα οριστικοποιήσει τις δράσεις των επενδύσεων, την προοπτική του τομέα της Ναυπηγοεπισκευής, της λιμενικής φιλοξενίας και του yachting.
Μια πρόταση κοινά συμφωνημένη στο πλαίσιο των σύγχρονων οικονομικών και γεωπολιτικών συγκυριών της χώρας για ένα ΜΕΓΑΛΟ ΛΙΜΑΝΙ.

21 Apr 2017 00:09
50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

της Εύης Καρακώστα

21 Απριλίου 1967 - Η Βουλή των Ελλήνων περικυκλωμένη απο τεθωρακισμένα του στρατού.

Read more...
17 Apr 2017 19:45
Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση!

του Ζαχαρία Ζούπη

Το Πάσχα πέρασε, μπήκαμε πια στους συνηθισμένους ρυθμούς και επιστρέφουν πια οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Read more...
14 Apr 2017 14:53
Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τα Λιπάσματα

Της Νίνας Κασιμάτη*   Όσοι έχουμε μεγαλώσει στο Πέραμα και το Κερατσίνι, γνωρίζουμε πόσο συνδεδεμένοι είμαστε με το θαλάσσιο μέτωπο, και πώς διαπλάστηκε η κοινωνία μας εδώ σε σχέση με εκείνο. Είμαστε μεγαλωμένοι με το αίτημα, την ανάγκη και τους αγώνες να ανακτηθεί η άμεση πρόσβαση σε αυτό [ ... ]

Read more...
12 Apr 2017 21:02
Το ελληνικό εμπόριο πιστεύει στην Ανάσταση του Κυρίου, αλλά όχι και της αγοράς

Του Βασίλη Κορκίδη

Παρά τη καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο E.G. της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, η αναβλητικότητα της αξιολόγησης επί πέντε μήνες έχει δημιουργήσει μία έντονη αβεβαιότητα και ανασφάλεια στην αγορά.

Read more...
10 Apr 2017 22:46
Ευκαιρία το Brexit για την ελληνική Ναυτιλία

Του Βασίλη Κορκίδη

Με αφορμή την έναρξη του δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα, σχετικά με το ζήτημα του "Brexit" και τις συνέπειες που επιφέρει το εν λόγω γεγονός στην ελληνική οικονομία 
αλλά και τις ευκαιρίες, που παρουσιάζονται σε αυτήν, ιδιαίτερα στην ελληνική ναυτιλία, ο Πρόεδρος του Εμπορικού [ ... ]

Read more...
10 Apr 2017 13:23
Ολοταχώς προς εκλογές

Του Ζαχαρία Ζούπη

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μπορεί να υπήρξε η να ξαναϋπαρξει ποτέ Κυβέρνηση

Read more...
05 Apr 2017 09:30
Υπάρχει πολιτική λύση για να ξεφύγουμε από το τέλμα;

Του Ζαχαρία Ζούπη

Οι μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες περνούν, τα Εurogroup περνούν και η αξιολόγηση δεν λέει να κλείσει. Όλη αυτή η πορεία της δήθεν διαπραγμάτευσης, θα μπορούσε πράγματι να ανεκδοτοποιηθεί, αν οι καταστάσεις δεν προδιαγράφονταν ήδη τραγικές για την Οικονομία και την χώρα. Γιατί πράγματι [ ... ]

Read more...
30 Mar 2017 20:57
Πειραιάς: Πρώτο λιμάνι, πρώτος προορισμός(;)

του Γιώργου Θεοδωρίδη*

Ο Πειραιάς είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας μας. Είναι όμως και μια όμορφη πόλη. Μερικοί θα τη βρουν, πλέον, όχι και τόσο όμορφη. Περισσότεροι ίσως θα πουν ότι θέλουν να μετακομίσουν κάπου αλλού. Πιθανόν στα νότια προάστια, αλλά μακριά από το μποτιλιάρισμα που προκαλούν [ ... ]

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)