Είναι πια και ηθικά υπόλογοι...

1 zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Σειρά κυβερνητικών στελεχών καταφεύγουν στην τακτική της ηθικολογίας ,όταν αισθάνονται την πολιτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η Κυβέρνηση ριζοσπαστικής εθνικολαικίστικής Αριστεράςκαι τραμπικής ακροδεξιάς. Κάθε φορά που παίρνει τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια, ενώ ο εμφανιζόμενος εσχάτως ως στρατάρχης Πάνος Καμμένος μοιάζει με αρθρογράφο της ΑΥΡΙΑΝΗΣ της δεκαετίας του ΄80. Ειμαι πεισμένος ότι στην πορεία για τις εκλογές, αυτά τα φαινόμενα θα ενισχυθούν τροφοδοτώντας ένα αρρωστημένο, διχαστικό κλίμα. Αυτό φαίνεται να είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας Κυβέρνησης που όλα δείχνουν ότι οδεύει σε μια μεγάλης έκτασης στρατηγική ήττα. Όταν βλέπεις ο αντίπαλός σου να προηγείται 16 μονάδες ( τελευταία έρευνα της OPINION POLL) θέλει πολιτική παιδεία και αξιοπρέπεια για να διαχειριστείς την ήττα σου με στοιχειώδη σοβαρότητα που δεν φαινεται να διαθέτουν οι κρατούντες.

Θα ήταν χρήσιμο πάντως τα επικοινωνιακά επιτελεία της Κυβέρνησης να κάνουν μια προσπάθεια να αλλάξουν το σκεπτικό τους ,τις μεθόδους τους. Έτσι κι αλλιώς, ότι είχαν να πουν το έχουν πει χιλιάδες φορές από την εποχή που ήταν αντιπολιτευση μέχρι και σήμερα που κυβερνούν πάνω από δύο χρόνια.Έτσι κι αλλιώς αν έχουν βάση αυτά που λένε,προκύπτει το απλό ερώτημα: Τι κάνατε κύριοι δύο χρόνια τώρα; Υπάρχει όμως και ακόμα κάτι, που δεν διαφεύγει από τους πολίτες. Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβερνά πάνω από δύο χρόνια και πρόλαβε με χαρακτηριστική ταχύτητα να φθείρουν κάθε έννοια αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος.Δεν μπορούν επομένως να εμφανίζονται σε ρόλο εισαγγελέα, μιας και είναι ήδη υπόλογοι για σοβαρά ατοπήματα.

Ας δούμε μερικά: Έχουν να απολογηθούν για παράδειγμα για το σκάνδαλο της ATTICA BANK και του τρόπου που χορηγούνταν σε ημέτερους δάνεια και σπαταλούσαν τα χρήματα των μηχανικών. Έχουν να απολογηθούν για τον τρόπο που προετοίμασαν τον έλεγχο των ΜΜΕ, με χορήγηση εκατομμυρίων ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία, αλλά και έργων με κατάτμηση. Έχουν να απολογηθούν για το πως έχουν διαχειριστεί εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού- Προσφυγικού, που διερευνάται πια από διθνείς οργανισμούς. Έχουν να απολογηθούν πριν απ όλα για την μεγαλύτερη πολιτική απάτη της Μεταπολίτευσης,υποσχόμενοι σκισίματα Μνημονίων και φτάνοντας να υλοποιούν ότι κατάγγελναν και κάτι παραπάνω. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισαν στην Ελληνική Οικονομία 85 δις. ευρώ.Τα capital controls κόστισαν ανυπολόγιστα, ενώ ακόμα εμποδίζουν την ελεύθερη μεταφορά χρήματος.

Υπάρχουν όμως κι άλλα. Για παράδειγμα η δημιουργία golden boys σε χρόνο ρεκόρ. Η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, όπου ο ο κομματικά διορισμένος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έδωσε προαγωγή στον εαυτό του για λίγες μέρες για να πάρει εφάπαξ μόλις ...258.000 ευρώ, τι είναι; Ηθική στάση η ωμή πρόκληση σε μια κοινωνία που δεινοπαθεί; Η υπόθεση του ηγετικού διοικητικού δίδυμου του ΑΔΜΗΕ που έδωσε αύξηση των μισθών τους από 10.000 σε 20.000 ευρώ και πήραν και αναδρομικά, τι είναι; Η αύξηση κατα 50% του μισθού της Διευθύντριας του κ. Μουζάλα, ώστε να φτάσει στις 4.000 ευρώ, τι είναι άραγε;


Δυστυχώς για τους κρατούντες, χάνοντας δεν χάνουν μόνο πολιτικά. Χάνουν και ιδεολογικά , απογυμνώνοντας και ηθικά κάθε έννοια αριστεράς η αριστερής ηθικής υπεροχής. Ας το πρσέξουν... Ας αλλάξουν τακτική. Έτσι κι αλλιώς η τακτική της συνεχούς προβολής μιας εναλλακτικής αλήθειας που πάντα διαψεύδεται και η επιμονή στην αναζήτηση εχθρών δεν τους οδηγεί πουθενά . Έτσι κι αλλιώς η εξουσία τους έκανε σε χρόνο ρεκόρ να αναζητήσουν τα θέλγητρά της.

mitsotakis epitimos

Του Γιάννη Κωστάκη

Αρχές της δεκαετίας του 90. Την Ελλάδα κυβερνά η Μιμή με τους αστρολόγους και τις φιλενάδες της. Στο καφενείο της Βουλής μια μεγάλη παρέα από βουλευτές και δημοσιογράφους ψιλοκουβεντιάζουν.

lalos kanellos

του Κανέλλου Λάλου

«Με τον θάνατο σήμερα το πρωί του Κ. Μητσοτάκη έκλεισε ο κύκλος των πολιτικών ηγετών που σημάδεψαν την πορεία της χώρας μας τα τελευταία 70 χρόνια.

to nisi pera apo tin akti

Η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της Γιώτας Αγγελοπούλου "Το νησί πέρα από την ακτή / The island beyond thw coast" θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Περιστέρια στο Δημοτικό
Κουφάρι βάρκας στην Πειραϊκή
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι
Ο Ηλεκτρικός τη νύχτα