Αντώνης Σουρούνης: Στα στέκια Ιωάννου και Μπουκόφσκι

1 98737 sourounis

του Γιώργου Αρκουλή

Ναυτικός, τραπεζικός υπάλληλος, παιδί για θελήματα σε ξενοδοχεία, αλλά και επαγγελματίας παίκτης ρουλέτας υπήρξε ο Αντώνης Σουρούνης, πριν από το 1987, όταν πλέον κάτοικος Αθηνών (μετά από περιπέτειες σε Γερμανία και Αυστρία), κατάφερε να βιοπορίζεται ως συγγραφέας.
Για όσους έχουν γοητευθεί από τα βιβλία του, έχουν επισημάνει, ίσως, ότι αυτός ο Θεσσαλονικιός μάγκας της γραφής, ήταν γεννημένος συγγραφέας, χωρίς φτιασίδια και ψευτοκουλτούρα, χωρίς να υπερηφανεύεται για το έργο του ή να ψάχνει ευκαιρίες προβολής.

Ο γράφων, αγάπησε την ‘Ελευθεροτυπία’ (αν και στέλεχος της εφημερίδας ‘ΤΑ ΝΕΑ’ για 3.5 δεκαετίες) χάρη στα μικρά πεζά διαμάντια που δημοσίευε μια φορά την εβδομάδα ο Σουρούνης. Ηταν οι εποχές που μαζί με την Όλγα Μπακομάρου, τον Ηλία Πετρόπουλο και τον Γιάννη Ξανθούλη, αποτελούσαν άλλωστε ένα συναρπαστικό καστ, την γραφή του οποίου σήμερα δύσκολα βρίσκεις (πέραν των άρθρων πάνω σε πολιτικές, οικονομικές και καλλιτεχνικές αναλύσεις…), που συχνά λένε πάρα πολλά όταν δεν έχουν να πουν τίποτα…

Ο Σουρούνης, τον οποίο αποχαιρέτησαν χθες Πέμπτη οι φίλοι του στο ταπεινό κοιμητήριο της Θεσσαλονίκης, μπορεί να θεωρηθεί από μία άποψη ως ο ‘συνεχιστής’ του σπουδαίου πεζογράφου Γιώργου Ιωάννου (1927-1985) μια και στο έργο τους διακρίνει κανείς πλήθος από συγγενή στοιχεία.
Και οι δύο γεννήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, και οι δύο πήραν το κρατικό βραβείο (διηγήματος ο Ιωάννου-μυθιστορήματος ο Σουρούνης).
Και οι δύο γοήτευσαν ως μάστορες της μικρής φόρμας, ήξεραν να συναρπάζουν το αναγνωστικοί κοινό. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο Ιωάννου (επί χρόνια συνεργάτης της "Καθημερινής" ) εμφανίστηκε στα Γράμματα με τόμο 22 μικρών κειμένων υπό τον γενικό τίτλο ‘Για ένα φιλότιμο’, ενώ και ο Σουρούνης με το ‘Υπ’ όψιν Λίτσας’ βάδισε σχεδόν πάνω στα ίχνη της γεμάτης ζωντάνιας γραφής, μέσα σε μικρά σφιχτά κείμενα.

Ο Σουρούνης –τον οποίο ανακάλυψαν και πίστεψαν πρώτοι η Ελένη Βλάχου με τον Κώστα Λούνδρα, ανοίγοντας την πόρτα των καταπληκτικών (στην εποχή τους) εκδόσεων ‘Γαλαξίας’- ασχολήθηκε στο ξεκίνημα της πεζογραφικής του περιπέτειας με άτομα λαϊκά, με τη νύχτα και γενικά το περιθώριο, στοιχεία που μάλλον βίωσε για μπόλικα χρόνια και ο ίδιος, ειδικά ως τζογαδόρος που τα μεσάνυχτα άφηνε το καζίνο του Μπάντεν- Μπάντεν έχοντας τις τσέπες γεμάτες μάρκα (και κερδισμένες μάρκες ρουλέτας) και το επόμενο μεσημέρι έψαχνε κάποιον φίλο να του πληρώσει ένα πρόχειρο γεύμα, θυμίζοντας σύγχρονη εικόνα Ντοστογιέφσκι!
Από μια άποψη, ο Σουρούνης θυμίζει αρκετά και τον διάσημο ποιητή (προτιμούσε το ποιητής από το ‘συγγραφέας’) Τσαρλς Μπουκόφσκι, αν και ο Αμερικανός γούσταρε να τρέχει στην Πασαντένα για το πάθος του με τις ιπποδρομίες, κρατώντας στο ένα χέρι ένα μπουκάλι κρασί και στο άλλο το πλούσιο στήθος μια ‘ξέμπαρκης’ γκόμενας.

Κατά την άποψή μου, ο Σουρούνης έφυγε –στα 74 χρόνια του- την Τετάρτη, αλλά το έργο του ΤΩΡΑ θα γράψει τα εύσημα που του οφείλει η ελληνική πεζογραφία. Κάτι ακόμη: θεωρώ ότι η γραφή του Σουρούνη αποτελεί πυξίδα για τους νεότερούς του (και σίγουρα επιτυχημένους) βορειοελλαδίτες Σκαμπαρδώνη,
Κοροβίνη αλλά και για ον Πειραιώτη ‘μάγκα της γραφής’ Διονύση Χαριτόπουλο. Αν υπερβάλω ζητώ ταπεινά συγγνώμη!
Λεπτομέρεια με σημασία:
Πέμπτη απόγευμα, 24 σχεδόν ώρες μετά την είδηση για το ‘μακρινό ταξίδι’ του Αντώνη Σουρούνη, κατέβηκα στο υπόγειο κεντρικού βιβλιοπωλείου στην αρχή της Ασκληπιού. Για την ακρίβεια στο πλέον ενημερωμένο βιβλιοπωλείο του κέντρου. Θεώρησα πιθανό ότι το αφεντικό και οι υψηλού επιπέδου (πάνω σε θέματα λογοτεχνίας) υπάλληλοι θα είχαν ήδη ευαισθητοποιηθεί, έχοντας ετοιμάσει ένα μικρό κομμάτι του πάγκου με τα βιβλία του Σουρούνη. Δεν υπήρχε τίποτα. Κι’ όταν ρώτησα «που θα βρω Σουρούνη;» μου έδειξαν τα ορεινά ενός… ζόρικου για το μπόι μου ραφιού. Δηλαδή τρέχα γύρευε. Έφυγα δικαιολογώντας το αφεντικό, που ως καλός επιχειρηματίας ασχολείται με το ‘χαρτεμπόριο’ δίνοντας μεγάλη προβολή στα βιβλία ‘του συρμού’. Τι άλλο; Επειδή όμως είχα αρχίσει να νοιώθω θυμό μέσα μου, σκέφτηκα να πεταχτώ στο χλιδάτο και φυσικά πλούσια ενημερωμένο ‘Πάμπλικ’.
Η ίδια ερώτηση, η ίδια απάντηση,. Μόνο που σε αυτό το βιβλιοπωλείο δεν είχε γίνει γνωστή η απώλεια του συγγραφέα. Η παρατήρηση βγήκε αυθόρμητη από τα χείλη μου: «Θα περίμενα κάποια ευαισθητοποίηση από μέρους σας, ώστε να εξυπηρετηθεί το αναγνωστικό κοινό που θα σπεύσει να τιμήσει τη μνήμη του συγγραφέα αγοράζοντας τα έργα του». Μια υπάλληλος με …κονκάρδα στο πέτο (προφανώς προϊσταμένη) θεώρησε χρήσιμο να αμυνθεί ,’βγάζοντας λίγη γλώσσα’:
-Κύριε έχετε δίκιο αλλά και άδικο μαζί. Διότι δεν είναι λίγο εκτός ηθικής να σπεύδει το αναγνωστικό κοινό να ενδιαφερθεί για συγγραφέα μόλις πεθαίνει;.
Προφανώς δεν είχε καταλάβει τίποτα, αλλά δεν θεώρησα σκόπιμο να δώσω συνέχεια στο θέμα, καθώς οι ντάνες νέων εκδόσεων από τις σύγχρονες κυρίες της (ελληνικής) θεωρούμενης λογοτεχνίας δεν άφηναν ούτε πόντο στις προθήκες του βιβλιοπωλείου.
Μην λέμε ονόματα βέβαια… Ολοι γνωρίζουν (βασικά από την τηλεοπτική και όχι μόνο διαφήμιση) ποιες κυρίες πουλάνε σήμερα γερά, πλασάροντας ρομάντζα που διαβάζονται κυρίως στα κομμωτήρια, όταν οι πελάτισσες αιχμαλωτίζονται στην πολυθρόνα περιμένοντας να στεγνώσει η μιζανπλί…

του Γιάννη Μεϊμάρογλου*

Του Πάνου Ευαγγελόπουλου*

Εγκαίνια την Παρασκευή 26 Απριλίου

Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι

eep logo