Εκδήλωση για την επέτειο της Γ΄Εθνοσυνέλευσης Τροιζηνίας

troizhnia keimeno ethnosynelefsis

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τ.Χατζηπέρος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τροιζήνα για την επέτειο της Γ΄Εθνοσυνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 1827 και εξέλεξε τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδος με θητεία 7 ετών, ψήφισε δε το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος, το πιο δημοκρατικό σύνταγμα της εποχής του, βασισμένο στη διάκριση των εξουσιών.

Ακολουθεί η ομιλία του Τ.Χατζηπέρου:
«Κατά την Tρίτη Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (των Δαμαλών) έλαβαν χώρα ψηφίσματα καθοριστικής σημασίας για την τύχη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Εδώ έγινε η εκλογή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος (2 Απριλίου 1827) , του ελληνικής καταγωγής ρώσου πολίτικου και διπλωμάτη κόμη Ιωάννη Καποδίστρια.
Η ψήφιση νέου συντάγματος στην Τροιζήνα δίνει οριστικό τέλος στην περίοδο των προσωρινών διοικήσεων.
Πήγες και πρότυπα του υπήρξαν τόσο τα συντάγματα της γαλλικής επανάστασης, της Ισπανίας και της Νάπολης όσο και το Αμερικανικό που θερμά υποστήριξε για την εφαρμογή του και στο νεοσύστατο κράτος ο Αδαμάντιος Κοραής , πάνω απ΄ όλα όμως εμπνευσμένο από δημοκρατικές και φιλελεύθερες ιδέες και βεβαίως από το Πολίτευμα της Ελληνικής Δημοκρατίας του Ρήγα.
Καθιερώνεται ρητά η διάκριση των εξουσιών, ανατίθεται στον Κυβερνήτη η εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική στο σώμα των αντιπροσώπων του λαού, τη Βουλή.
Ανάμεσα στα 150 άρθρα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της δημόσιας οργάνωσης ξεχωρίζουν αυτά που διασφαλίζουν την ελευθερία της λατρείας (ορίζοντας ως επίσημη θρησκεία της επικρατείας το ορθόδοξο δόγμα), η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας , η προσωπική ελευθερία και η ελευθερία της έκφρασης.
Το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος» δίκαια λοιπόν έμεινε στην ιστορία ως το πιο φιλελεύθερο και δημοκρατικό σύνταγμα της εποχής του!

Από την διακήρυξη του πρόεδρου της Γ' εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας Γεώργιο Σισίνη
« Έλληνες! η Συνέλευσις ετροποποίησε τον νόμον της Επιδαύρου, ήτοι το προσωρινόν της Ελλάδος πολίτευμα, και το κατέστησε τελειώτερον, αξιώτερον της αξίας του λογικού όντος και ικανώτερον ν'αποτελέση, εκτελούμενον διά της Κυβερνήσεώς σας, την κοινήν ευδαιμονίαν του Εθνους.
Το νέον πολίτευμά σας ωνομάσθη, Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος.»

Στην Αιγίνη δε θα γίνει.
Στην Ερμιόνη δεν τελειώνει.
Στο Δαμαλά πάει καλά.
Εκεί θα τελειωθεί
και η Ελλάδα θα σωθεί.

Με αυτούς τους στίχους στα χείλη της επαναστατημένης Ελλάδας έφτασε και ολοκληρώθηκε με την παρουσία όλων των πληρεξουσίων η Tρίτη Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση».